1

Noapte de veghe la Orăștie

Vineri, 15 martie 2019, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Sf. Ilie Tezviteanul” din Orăștie, la invitaţia pr. Silviu Bindea, parohul locului și protopop de Orăștie. Scopul acestei vizite a fost participarea la Noapte de Veghe şi Rugăciune pe care parohia a organizat-o cu ocazia Postului Mare. Aşadar Prea Sfinţia Sa a luat parte la deschiderea nopţii de veghe care a început la ora 17.30 cu Rugăciunea Sf. Rozariu, iar de la ora 18:00 a urmat Sfânta Liturghie Arhierească, pontificată de Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului, împreună cu un sobor de preoți din Protopopiatul de Oraștie și Eparhia de Oradea.

Prea Sfințitul Alexandru a fost însoțit de Mons. Angelo Pop, vicar general al Episcopiei de Lugoj.

În cuvântul de învățătură Prea Sfințitul Alexandru a vorbit despre semnificația Postului, spunând că: „Postim ca să dovedim că nu ne legăm prea mult de lucrurile trecătoare ale acestei lumi. Dacă omul care postește este împăcat cu  aproapele și cu Dumnezeu atunci postul este adevărat primit și eficient”. În finalul predicii și-a manifestat bucuria vizitei istorice pe care o va face Papa Francisc în România, în perioada 31 mai -1 iunie 2019. „Este o mare binecuvântare a lui Dumnezeu să-l avem în mijlocul nostru pe Capul vizibil al Bisericii întemeiată de Cristos acum 2000 de ani”.

După Sfânta Liturghie programul a continuat până la ora 01:00 cu Calea Crucii, Adorarea Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie în rit latin și Adorație Euharistică. De la ora 01:00 la 02:00 a urmart o oră de părtășie și agapă, fiecare credincios prezent primind o pâinică și o sticlă de apă, alimente de post după cum cere Preacurata Fecioară Maria.

De la ora 02:00 programul de rugăciune a continuat cu rugăciunea Paraclisul Maicii Domnului, Binecuvântarea Euharistică, Un sfert de oră cu Isus și rugăciunea Sf. Rozariu.

Noaptea de veghe din Biserica greco-catolică „Sf. Ilie Tezviteanul” s-a încheiat în zorii zilei cu Sf. Liturghie, care a început la ora 04.30 după care autocarele și microbuzele cu credincioși s-au întors la casele lor ducând fiecare cu sine darurile oferite de Dumnezeu în această noapte.

Seara de rugăciune care a ținut până sâmbătă 16 martie 2019 s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea credincioșilor, aproximativ 300, greco-catolici, romano-catolici și ortodocși din toată țara care s-au unit în rugăciune. Întregul program a fost transmis în direct de Radio Maria.

Pr. Bindea Silviu, protopop de Orăștie

Această prezentare necesită JavaScript.