Beatificarea episcopilor greco-catolici va avea loc la Blaj

Astăzi, 25 martie 2019, sărbătoarea Bunei Vestiri, Sfântul Scaun a comunicat noi detalii privind vizita Suveranului Pontif în România. Conform comunicatului, duminică 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc va beatifica pe cei șapte episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950 – 1970, ocazie cu care va întâlni credincioșii greco-catolici și va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății din Blaj. După celebrarea euharistică va avea loc prânzul cu suita papală, iar mai apoi Sanctitatea Sa va întâlni comunitatea rromă din localitate.
Cu acest prilej Arhiepiscopia de Alba Iulia și Făgăraș, gazda evenimentului de la Blaj, anunță preoții și pelerinii care vor participa la acest moment istoric din viața Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, că totul este organizat pentru o primire cât mai bună a tuturor celor care doresc să se roage împreună cu urmașul lui Petru și să aducă laudă lui Dumnezeu pentru cei șapte fericiți episcopi, modele autentice de mărturie şi dăruire creştină. În acest sens, accesul pe Câmpia Libertății, locul de desfășurare a Sfintei Liturghii, se va face pe baza biletelor gratuite distribuite în parohii și a documentului de identitate al fiecărei persoane.
Accesul în localitate este organizat pentru ca toți pelerinii să ajungă cât mai aproape de locul de desfășurare. Cei care vor veni cu trenul sau cu autocarul vor avea de parcurs pe jos maxim 25 de minute de la locul sosirii până pe Câmpia Libertății, iar cei care vor veni cu autorismul personal vor putea parca pe străzile Blajului. Pentru persoanele cu dificultăți de deplasare au fost prevăzute mijloace de transport care le vor prelua din parcări sau gară pentru a le duce cât mai aproape de sectorul care le-a fost atribuit.
Pentru confortul pelerinilor pe Câmpia Libertății sunt prevăzute suficiente scaune, vor fi amenajate puncte de prim ajutor cu cadre medicale specializate, va fi distribuită apă, vor fi amplasate toalete ecologice. Cei care doresc pot aduce cu ei apă. Peste 500 de voluntari le vor sta la dispoziție pentru a-i informa și a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie.
Totul va fi organizat pentru ca fiecare să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum şi de beatificarea celor şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România.

Sursa :http://www.e-communio.ro/stire9169-beatificarea-episcopilor-la-blaj-cu-ocazia-vizitei-papei-francisc-informatii-despre-eveniment
Vizită pastorală a Prea Sfințitului Alexandru Mesian în parohia Uivar

Anticipând sărbătoarea Sfântului Iosif din 19 martie 2019, comunitatea greco-catolică din Uivar (Protopopiatul de Sânicolau Mare) şi-a sărbătorit hramul „Sfântul Iosif” în prima Duminică din Post (a Dreptei credințe) la 17 martie 2017.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Prea Sfințitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, care a fost însoțit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj. Ultima vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru în această parohie a avut loc la 26 august 2018 când a fost sfințită noua biserică.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Dumitru Crişan, protopop de Sânnicolau Mare și paroh la Comloşu-Mare şi Jimbolia; pr. Traian Gheorghe, paroh la Periam; pr. Ilie Tomioagă, paroh la Cărpiniş şi pr. Ieronim Romocea, parohul locului. Răspunsurile au fost date de credincioşii parohiei.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre textul evangheliei, dar și despre patronul acestei parohii, Sfântul Iosif, spunând că este pentru prima data când se sărbătorește hramul în noua biserică parohială.

Pr. paroh Ieronim a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit participanţilor: Prea Sfințitului Alexandru, Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat şi oficialităților locale.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă organizată la casa parohială.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj

Această prezentare necesită JavaScript.
Noapte de veghe la Orăștie

Vineri, 15 martie 2019, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Sf. Ilie Tezviteanul” din Orăștie, la invitaţia pr. Silviu Bindea, parohul locului și protopop de Orăștie. Scopul acestei vizite a fost participarea la Noapte de Veghe şi Rugăciune pe care parohia a organizat-o cu ocazia Postului Mare. Aşadar Prea Sfinţia Sa a luat parte la deschiderea nopţii de veghe care a început la ora 17.30 cu Rugăciunea Sf. Rozariu, iar de la ora 18:00 a urmat Sfânta Liturghie Arhierească, pontificată de Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului, împreună cu un sobor de preoți din Protopopiatul de Oraștie și Eparhia de Oradea.

Prea Sfințitul Alexandru a fost însoțit de Mons. Angelo Pop, vicar general al Episcopiei de Lugoj.

În cuvântul de învățătură Prea Sfințitul Alexandru a vorbit despre semnificația Postului, spunând că: „Postim ca să dovedim că nu ne legăm prea mult de lucrurile trecătoare ale acestei lumi. Dacă omul care postește este împăcat cu  aproapele și cu Dumnezeu atunci postul este adevărat primit și eficient”. În finalul predicii și-a manifestat bucuria vizitei istorice pe care o va face Papa Francisc în România, în perioada 31 mai -1 iunie 2019. „Este o mare binecuvântare a lui Dumnezeu să-l avem în mijlocul nostru pe Capul vizibil al Bisericii întemeiată de Cristos acum 2000 de ani”.

După Sfânta Liturghie programul a continuat până la ora 01:00 cu Calea Crucii, Adorarea Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie în rit latin și Adorație Euharistică. De la ora 01:00 la 02:00 a urmart o oră de părtășie și agapă, fiecare credincios prezent primind o pâinică și o sticlă de apă, alimente de post după cum cere Preacurata Fecioară Maria.

De la ora 02:00 programul de rugăciune a continuat cu rugăciunea Paraclisul Maicii Domnului, Binecuvântarea Euharistică, Un sfert de oră cu Isus și rugăciunea Sf. Rozariu.

Noaptea de veghe din Biserica greco-catolică „Sf. Ilie Tezviteanul” s-a încheiat în zorii zilei cu Sf. Liturghie, care a început la ora 04.30 după care autocarele și microbuzele cu credincioși s-au întors la casele lor ducând fiecare cu sine darurile oferite de Dumnezeu în această noapte.

Seara de rugăciune care a ținut până sâmbătă 16 martie 2019 s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea credincioșilor, aproximativ 300, greco-catolici, romano-catolici și ortodocși din toată țara care s-au unit în rugăciune. Întregul program a fost transmis în direct de Radio Maria.

Pr. Bindea Silviu, protopop de Orăștie

Această prezentare necesită JavaScript.
Instalarea pr. Bonțe Petru-Cristian în parohia  Zăbrani

La începutul primăverii, mai exact în Duminica Înfricoșătoarei Judecăţi, pe 3 martie 2019, a avut loc în parohia greco-catolică Zăbrani din districtul protopopial român unit greco-catolic de Arad, instalarea noului paroh în persoana rvs. pr. Bonţe Petru-Cristian. Pentru acest eveniment Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, l-a delegat pe părintele Vorindan Radu, protopopul greco-catolic al Aradului.

La finele Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii părintele protopop a rostit cuvântul de învăţătură, făcând referiri la Evanghelia zilei. Predica a fost urmată de citirea numirii părintelui paroh Bonţe Petru-Cristian, numire înregistrată la Episcopia Unită a Lugojului cu nr. 788/2019.

Părinte protopop a trecut apoi la instalarea noului paroh. Acesta i-a înmânat părintelui Bonţe Petru-Cristian, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericilor (una situată în centrul localităţii, având hramul “Sf. Cruce” şi bisericuţa din Pârneava – spre oraşul Lipova -, având hramul ”Bunavestire”), explicându-i acestuia cât și credincioșilor semnificația deosebită a acestui act în lucrarea pastoral-misionară a preotului şi a demnităţii slujirii  sacerdotale.

Comunitatea credincioşilor din localitatea Zăbrani s-a bucurat că după decesul regretatului părinte Sabo Dumitru, au primit un nou paroh vrednic.

În încheiere părintele Cristian a adus mulţumiri Bunului Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, PS Alexandru Mesian, părintelui protopop Radu Vorindan şi tuturor credincioşilor prezenţi, cerându-le să i se alăture în misiunea sa sfântă.

La final toţi cei prezenţi au primit anaforă şi au fost miruiți. Bucuria spirituală s-a împletit şi cu cea firească, încheindu-se cu o agapă frăţească oferită cu multă generozitate de credincioşii din parohie.

Pr. Vorindan Radu, protopop de Arad
Viața este iubire

Iar înainte de sărbătoarea Paştilor, ştiind Isus că a sosit ceasul Lui, ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, iubind pe ai Săi cei din lume, până la sfârşit i-a iubit.  Iisus, ştiind că Tatăl I-a dat Lui toate în mâini şi că de la Dumnezeu a ieşit şi la Dumnezeu merge,  S-a sculat de la Cină, S-a dezbrăcat de haine şi, luând un ştergar, S-a încins cu el. După aceea a turnat apă în vasul de spălat şi a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins. + Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii. (Ioan 13. 1-5, 34-35)

Viața adevărată este simplă, păcatul însă complică lucrurile și duce mereu într-un fel sau altul la răstignire. Isus, Dumnezeu-Omul, Domnul nostru, a luat asupra lui toată greutatea firii noastre omenești și s-a lăsat răstignit de noi cu toate ale noastre ce au fost, sunt și vor mai fi. S-a lăsat răstignit și în mijlocul răstignirii sale permanente din această lume ne-a lăsat gândurile sale dumnezeiești și atât de altfel omenești. A sădit în noi oamenii Calea vieții prin desăvârșitul bun-simț al Evangheliei.

Isus Dumnezeu Atotputernic se dezbracă de orice înveliș și om fiind spală picioarele ucenicilor săi, le spală cu liniște și iubire nelăsându-se tulburat de trădarea lui Iuda, de ignoranța fariseilor și a cărturarilor, de tumultul proprilor săi învățăcei. Uită de toate, El preocupat de mântuirea lumii și desăvârșirea omului, uită de toate, de Patima cel așteaptă, de Drumul greu al Crucii, de planul inițial al Tatălui de a desăvârși toate în umanitatea Fiului său întrupat, uită de toate și cu liniștea unui om frumos și bun spală picioarele ucenicilor, îi privește cu drag, stă la masă cu ei, le este alături, se bucură de această ultimă cină. Viața e iubire și Isus iubește, iubește, iubește.

Uită de toate Isus și în uitarea sa împlinește totul căci până și cel mai măreț proiect al lui Dumnezeu însuși, mântuirea, are nevoie de un singur plan, acela al vieții de zi cu zi, acela al lui Isus care îngenunchează obosit de drum să spele picioarele ucenicilor. Să stai în iubire, atât trebuie.

Maria a stat la picioarele lui Isus și l-a ascultat, Isus a stat la picioarele ucenicilor și asemenea Mariei le-a spălat cu iubirea sa și i-a șters cu demnitatea sa. Pe Cruce Isus ne-a șters cu însăși ființa sa, la Cină Isus i-a împrospătat pe elevii săi cu unicul său veșmânt liturgic, cum spunea Don Tonino Bello, cu ștergarul, cu șorțul, cu El însuși, slujind.

Să stai cu cei din familia ta, să îți iubești jumătatea, să-i lași pe copii să se dezvolte frumos, să râzi, să îmbrățișezi, să te lași odihnit, să plângi, să ai răbdare cu greșelile tale și ale celor de lângă tine, să nu pui piedici, să te mai superi din când în când pe propria prostie și pe cea care o vezi în ceilalți, să trăiești clipa, să nu aduni pentru un mâine care nu va mai veni niciodată, să nu te lași niciodată zdrobit, să te lași înviat după fiecare răstignire, SĂ IUBEȘTI, îmbrățișând, crezând în Hristos, făcând legâmânt din inima ta cu Inima Lui.

Doamne Isuse pune în gândul nostru gândul Evangheliei tale, adu căile noastre pe calea Evangheliei tale. Vestea cea bună ești Tu.

Doamne Isuse fă din gândul tău viața noastră, schimbă pașii noștri spre a trăi simplu și bine așa cum tu dorești pentru noi și așa cum ne arăți în Evanghelia ta.

Doamne Isuse fie ca tot mai mult viața noastră să se primenească prin aerul curat al pașilor tăi, poartă-ne Doamne pe unde ai mers tu și lasă în ființa noastră imprimată adânc dragostea ta, bucuria vieții tale cu Tatăl și cu Spiritul Sfânt. Te rugăm, așa să fie, Doamne.

Pr. Dr. Ionuț-Cătălin Blidar