Comunicat: Puncte de acces pe Câmpia Libertății Blaj

Pelerinii care vor participa, duminică 2 iunie, la Sfânta Liturghie cu beatificarea Episcopilor martiri oficiată de Papa Francisc, vor avea la dispoziție șase puncte de acces pe Câmpia Libertății din Blaj. Fiecare posesor de invitație este rugat să se îndrepte spre punctul de acces corespunzător zonei indicate pe bilet.

Pentru A1 și persoanele cu dizabilități: accesul se va face pe la intrarea principală pe Câmpia Libertății, situată în zona blocurilor. Tot din acest punct persoanele cu dizabilități își vor ridica brățările de acces la eveniment.

Pentru zona E5: accesul se va face la punctul de pe strada Câmpul Libertății, situat între zona blocurilor și Piața Mare Agroalimentară.

Pentru zonele C,D și B2: accesul pelerinilor se va face prin punctul din Piața Mare Agroalimentară, cu intrarea de pe strada Ioan Lemeny.

Pentru zona V.I.P. și Centrul de Presă: accesul se va face prin punctul de pe strada Iuliu Maniu, cu intrare de la intersecția străzilor Mitropolit Vancea și Iuliu Maniu spre zona industrială.

Peste 50.000 de pelerini vor asista la Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, pe care Papa Francisc o va oficia pe Câmpia Libertății în data de 2 iunie 2019.

În acest sens, pentru buna desfășurare a evenimentului, organizatorii transmit câteva reguli de conduită și recomandări de care cei care se vor afla la Blaj sunt rugați să țină cont.

Documente necesare accesului pe Câmpia Libertății

Accesul se va face pe baza invitației nominale primite și a actului de identitate, respectiv carte de identitate sau buletin de identitate, iar pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani părinții trebuie să prezinte copii după certificatul de naștere. De asemenea, pentru copiii sub 12 ani vor fi distribuite brățări pe care vor fi trecute numărul de telefon și numele părintelui însoțitor, pentru a fi  evitate situațiile nedorite în care minorii se pot pierde de părinți.

La toate intrările pe Câmpia Libertății există puncte de informare, spre care vor fi îndrumați cei care întâmpină, din diverse motive, probleme de acces.

Realizarea accesului pe Câmpia Libertății

Cei care vor veni cu autocare, microbuze și autoturisme personale sunt rugați să ajungă la Blaj până în data de 2 iunie 2019, ora 07.00. Această solicitare vine în urma măsurilor anunțate de primăria orașului, cu privire la accesul pelerinilor în municipiul Blaj, în data de 2 iunie 2019, precum și la cererea forțelor de ordine care au în vedere fluidizarea accesului pelerinilor pe Câmpia Libertății.

Accesul pe Câmpia Libertății va fi permis în data de 02 iunie 2019 în intervalul orar 06.00 – 10.00. Pentru evitarea aglomerației se recomandă sosirea din timp, toți pelerinii urmând să treacă prin filtrul de control de securitate de la intrarea pe Câmpia Libertății. Accesul pe Câmpia Libertății cu animale de companie este interzis.

Obiecte permise a se afla în posesia pelerinilor

Pe Câmpia Libertății se va putea intra cu următoarele obiecte:  apă în sticlă de plastic (pet), scaun pliabil, umbrelă mică sau pelerine de ploaie (recomandat), rucsac mic, sandwich. Pentru copiii sub 3 ani este permis accesul în cărucior.

„Să mergem Împreună!”

Semnează: pr. Cristian Barta, responsabil comunicare vizita Papei Francisc la Blaj

sursa: https://papafrancisclablaj.ro/comunicate/comunicat-puncte-de-acces-pe-campia-libertatii-blaj/
Cuvântul PS Alexandru Mesian la noaptea de veghe – Biserica „sfânta Maria Regina Păcii” Timișoara

Iubiți frați întru preoție,
Iubiți credincioși  greco-catolici, romano-catolici, ortodocși sau de altă confesiune,
Iubiți pelerini care a-ți venit la această noapte de veghe la Timișoara din diferite orașe ale României sau din străinătate,
Iubiți ascultători ai postului de Radio Maria,

Iată-ne din nou împreună pentru a petrece un timp sfânt cu Isus Cristos și cu Maica Domnului, aici la Timișoara,  să petrecem împreună această noapte binecuvântată de Dumnezeu în rugăciune, în meditație și în adorație.

Dumneavoastră a-ți făcut un mare efort, o mare jertfă pentru acest eveniment. Bunul Dumnezeu să recompenseze jertfa voastră.

Pentru foarte mulți dintre dumneavoastră nu se poate vorbi numai de o noapte de rugăciune ci și de încă două zile de rugăciune pe timpul călătoriei în autocare sau mașini. Grupurile noastre de pelerini recită și în timpul călătoriei sfântul rozar, paraclisul Maicii Domnului, cântece religioase  etc.

De ce a-ți venit aici la Timișoara, la Biserica închinată Maicii Domnului Regina Păcii și a unității?

Răspunsul la această întrebare ni-l poate da istoria celor 11 ani de când această biserică a fost inaugurată, mai exact la 25 mai 2008. La sfințirea acestei biserici au participat nunțiul apostolic din România ES Francisco Javier Lozano, PS Martin Ross, PS Alexandru Mesian și IPS Nicolae Corneanu arhiepiscop și mitropolit al Banatului, foarte mulți preoți, credincioși de toate confesiunile: greco-catolici, romano-catolici, ortodocși, neo-protestanți etc.

În această biserică de peste 10 ani se face adorație euharistică continuă, zi și noapte.

Construcția acestei biserici este complexă prin faptul că are demisol cu anumite anexe și respectiv etaj; este amplasată într-un cadru pitoresc în acest parc, care are o deschidere largă. În această biserică pe lângă programul obișnuit s-au ținut de multe ori nopți de veghe, nopți de rugăciune, de meditație. Părintele paroh al acestei biserici, Ioan Chișărău, capelan de onoare al Sfântului Părinte Papa Francisc, se îngrijește mereu să aducă ceva nou în viața bisericii.

De multe ori considerăm că doar în anumite locuri în putem întâlni pe Mântuitorul însă Isus este prezent în orice loc unde se celebrează Sfânta Euharistie și îl primi în sufletul nostru. Totuși în anumite locuri unde suntem mai mulți și unde evlavia către Dumnezeu este mai mare ne simțim și noi mai atrași de cele spirituale: ”unde sunt doi sau trei adunați în numele meu, acolo sunt eu”.

Iată mirele vine, ieșiți înaintea lui! (Mt.25:6)

Iubiți credincioși,

În sfânta evanghelie de astăzi, Isus Cristos ne prezintă pilda celor 10 fecioare ce așteaptă venirea mirelui. Prin această pildă Isus Cristos vrea să ne învețe că trebuie să veghem neîncetat și să fim mereu pregătiți pentru a doua venire a sa. Parabola este luată din obiceiurile de nuntă ale evreilor. La evrei nunta se făcea seara când venea mirele și își lua mireasa, ducându-o acasă cu alai. Fetele care o întovărășau pe mireasă aveau candele.

Pe lângă înțelesul principal de mai sus, parabola mai are și un înțeles tainic, mistic. Mirele este Cristos; Biserica este mireasa; fecioarele sunt creștinii care trebuie să meargă întru întâmpinarea lui Cristos cu candela credinței, întreținută de untdelemnul dragostei și aprinsă de faptele bune pentru a lua parte la ospățul veșnic, fericit din cer! Drept aceea vegheați … Adică să fim pregătiți pentru o moarte bună, având harul lui Dumnezeu cu noi, săvârșind fapte  bune, cu credință vie și dragoste înflăcărată.

Cu câtă grijă ne spune și ne îndeamnă Isus în repetate rânduri să fim gata în fiecare ceas, să avem o moarte bună! Și aceasta pentru că ne iubește și dorește să ne mântuim cu toții.

Întorcându-ne la meditația noastră, parabola celor 10 fecioare, observăm că pe lângă cele cinci fecioare înțelepte mai există și alte cinci fecioare neînțelepte care au rămas fără untdelemn în candelele lor. În această situație se gasesc mulți creștini care cunosc Sfintele Scripturi însă nu mai veghează. Intervine un timp de probă în care credința ne este pusă la încercare, dar atunci când se aude strigarea: Iată mirele! Ieșiți-i în întâmpinare! ca și fecioarele nechibzuite, mulți creștini nu sunt gata, nu sunt destul de pregătiți.

Asemenea fecioarelor înțelepte îi putem asemăna ” pe cei șapte fericiți episcopi martiri greco-catolici”, care au fost găsiți de încercările vremii prin care a trecut biserica cu candelele  credinței aprinse. În ziua de 2 iunie 2019 însuși Papa Francisc îi v-a proclama oficial pe acești episcopi martiri, fericiți, în mica Romă, centrul spiritual al greco-catolicismului român, orașul Blaj.

Iubiți credincioși,

Uurmând exemplul fecioarelor înțelepte, și noi trebuie să răspândim lumină în întuneric lumii acesteia. Domnul Isus Cristos spunea ucenicilor săi: ” voi sunteți lumina lumii …  așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor ca ei să vadă faptele voastre bune și să preamărească pe Tatăl vostru care este în ceruri” (Mt.5:14-16).

Aceasta este lucrarea pe care profetul Isaia o descrie atunci când spune: ”împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe cei fără adăpost, dacă vezi un om gol acoperă-l și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și vindecarea ta va încolți repede; neprihănirea ta îți va merge înainte și gloria Domnului te va însoți” (Isaia 58:7-8).

Pe cât posibil, chiar zilnic să menținem candela aprinsă prin participarea la Sfânta Liturghie, spovadă și împărtășanie. Adevărații creștini sunt cei care au credință și dragoste statornică pentru Dumnezeu în orice situație a vieții lor, chiar și în momente de criză și încercare. Rezerva de ulei a fecioarelor înțelepte, a credincioșilor pregătiți să se întâlnească cu Domnul, este tocmai  viața  de neprihănire, de sfințenie și de lucrare pentru Dumnezeu. Faptele  bune ce au rămas scrise înaintea lui Dumnezeu în ceruri, au și numele scrise  în cartea vieții.

Iubiți credincioși,

Ne mai despart doar câteva zile până la întâlnirea multora dintre noi, cei prezenți aici la noaptea de veghe de la Timișoara, cu Sfântul Părinte Papa Francisc, capul vizibil al Bisericii lui Cristos. Această vizită reprezintă pentru noi un semn al providenței. Consider că jertfa celor 40 de ani ai persecuției  Bisericii Române Unite nu a foat zadarnică. În fruntea acestor jertfe și persecuții stau mărturie cei șapte episcopi greco-catolici martirizați. Acești episcopi martiri care vor fi beatificați sunt:

  • Vasile Aftenie, ucis la ministerul de interne din București;
  • Ioan Suciu, mort în închisoarea din Sighet;
  • Tit Liviu Chinezu, mort în închisoarea din Sighet;
  • Valeriu Traian Frențiu, mort în închisoarea din Sighet;
  • Ioan Bălan, mort în detenție la Ciorogârla;
  • Alexandru Rusu, mort la închisoarea din Gherla;
  • Iuliu Hosu, mort în detenție la Căldărușani.

Toți aceștia și alte milioane și milioane de creștini, fără nici un compromis l-au mărturisit pe Cristos mort și au crezut în învierea sa. Pe toți aceștia îi putem numi purtători înțelepți de candele aprinse ale Spiritului Sfânt.

Aducem mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru constanta mărturisire în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, și pentru noii episcopi martiri ai Bisericii Române cu Roma Greco-Catolice.

Vă dorim în continuare să petreceți această noapte de veghe obținând multe haruri spirituale pentru dumneavoastră, familiile dumneavoastră cât și pentru toți cei pe care îi purtați în inimi! Un gând bun și o binecuvântare de la Dumnezeu pentru toți cei care se unesc cu noi prin postul de Radio Maria!

Cristos a înviat!

†Alexandru MESIAN
Episcop de Lugoj

 
Hramul parohiei „Sf. Ioana Antida” din Lugoj

Luna mai este luna florilor, luna dedicata Sfintei Fecioare Maria. O floare de mare preț în buchetul sfinților este și Sfânta Ioana Antida pe care Biserica o sărbătorește în ziua de 23 mai. În orașul reședință al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj există o biserică a cărei patroană spirituală este Sfânta Ioana Antida, aceasta fiind situată în cartierul “Mondial”.

Ioana Antida Thouret (1765 – 1826), o tânără franceză care a trăit în timpul Revoluţiei Franceze, a răspuns strigătului săracilor, dând astfel naştere unei noi familii religioase. „Micul grăunte de muştar”, asa cum definea opera lui Dumnezeu şi rodul ascultării sale faţa de Biserica, a devenit un mare copac, de a lungul celor 200 de ani, întinzându-şi ramurile în mai mult de 25 de ţări ale lumii. Sunt peste două secole de dăruire totală faţă de Dumnezeu şi slujire dezinteresată a săracilor de orice rasă şi cultură, în închisori, spitale, orfelinate, scoli. Ioana Antida spunea: „Săracii sunt mădularele lui Isus Cristos, sunt fraţii noştri, ce trebuie iubiţi şi slujiţi, cu aceeaşi iubire ce o avem pentru Cristos”.

Sărbătorirea hramului a avut loc în ziua de 22 mai cu celebrarea Sfintei Liturghii de la orele 17:00, fiind pontificată de Mons. Angelo-Narcis Pop, parohul acestei biserici, având alături un sobor de preoți. Răspunsurile au fost date de Surorile de Caritate, Surorile Baziliene şi de zecile de copii prezenţi.    În cuvântul de învăţătură, Mons. Angelo a vorbit despre viaţa Sfintei Ioana de Antida, despre misiunea şi carisma Surorilor de Caritate care o au ca patroană pe această sfântă. Numai în Dumnezeu să ne punem toată încrederea asemeni Sfintei Ioana Antida, a subliniat Mons. Angelo. Sfinția sa i-a îndemnat pe cei prezenți să fie mereu curajoși pe calea credinței, încrezători în atotputernicia lui Dumnezeu pentru că el va da puterea și harul după nevoile fiecaruia.

Părintele Paroh a  mulţumit Surorilor de Caritate pentru activitatea pe care o desfăşoară cu copiii şi cu oamenii săraci din acest cartier, încă dinaintea înființării parohiei. La final Mons. Angelo a împărțit copiilor prezenti cartea ”Papa Francisc le vorbește copiilor”, spunându-le că dacă ei nu pot merge la Blaj să-l vadă pe Papa, Urmașul Sfântului Petru a venit la ei prin filele acestei minunate cărti; deasemenea a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă această sărbătoare de hram: preoților invitați şi celor care s-au implicat în buna organizare a sărbătorii.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu o rugăciune către Sfânta Ioana Antida, şi cu un imn în cinstea acestei sfinte, iar apoi a urmat o agapă în aer liber, pregătită cu generozitate de credincioşii acestei parohii.

Biroul de presă eparhial

 
Sfânta Rita sărbătorită la Lugoj

Catedrala greco-catolică din Lugoj a devenit neîncăpătoare la Sfânta Liturghie de miercuri seara, 22 mai 2019, când Biserica o sărbătorește pe Sf. Rita de Cascia (1381-1457).

Sf. Liturghie a fost celebrată de PS. Alexandru, episcopul român unit al Lugojului, alături de un sobor de preoți. Preasfințitul împreună cu preoții concelebranți au invocat-o ca mijlocitoare pe Sf. Rita pentru orașul nostru, țara noastră și pentru întreaga lume.

Sfânta Rita a fost proclamată fericită în anul 1628, canonizarea avea să fie abia în anul 1900. Poporul creştin i-a arătat dintotdeauna un incredibil ataşament datorită miracolelor, cu atât mai mult cu cât ea este numită în mod afectiv Sfânta Imposibilităţilor, adică aceea căreia i se poate cere un har chiar şi în situaţiile cele mai disperate şi de nerezolvat.

Sfântei Liturghii i-a urmat procesiunea în jurul catedralei cu statuia Sfintei Rita, credincioșii purtând în mâini buchete de trandafiri sfințiți și cântând cântece de aclamare a Sfintei Imposibilităților. Această solemnitate a fost pregătită cu multă grijă de Pr. Ioan POP, paroh al catedralei Lugojului

Să o invocăm și noi în nevoile noastre pe Sf. Rita prin rugaciunea sa către Mântuitorul:

Dumnezeule Isuse Mântuitor, tu ești într-adevăr prezent cu dumnezeirea și omenirea ta în cel mai sfânt sacrament. Ma rog ție cu adâncă smerenie și dragoste. Fă ca a mea credință să devină tot mai vie, speranța și încrederea mea tot mai pură și dragostea mea către tine tot mai aprinsă, ca să dobândesc prin meritele tale nemărginita îndurare și milă, tu, care trăiești și ocârmuiești împreună cu Dumnezeu Tatăl și cu Spiritul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin.

         Biroul de presă

 
Vizita Preasfințitului Alexandru Mesian în Serbia

La invitația Mons. Djura Džudžar, episcop greco-catolic de Ruski Krstur, PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, însoțit de Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, a efectuat o vizită la Novi Sad și Ruski Krstur din Serbia în zilele de 18-19 mai 2019.

Cu această ocazie a fost sărbătorit evenimentul de ridicare a Exarhatului Apostolic Greco-Catolic din Serbia la rangul de Eparhie Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”. În seara zilei de 18 mai 2019, orele 18.00,  în Catedrala Sf. „Apostoli Petru și Paul” din Novi Sad a avut loc celebrarea slujbei Vecerniei urmată de un program muzical.

Duminică 19 mai 2019, la orele 10:00, în catedrala Sf. Nicolae din Ruski  Krstur, a avut loc Sfânta liturghie de proclamare a ridicarii de la rangul de  exarhat apostolic la rangul de eparhie. Solemnitatea sfintei liturghii a fost prezidată de E.S. Card. Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, delegatul Sfântului Părinte Papa Francisc.

La acest eveniment au fost prezenți nunțiul apostolic de la Belgrad, oficialități de stat, episcopi și arhiepiscopi, preoți și călugărițe romano-catolici și greco-catolici din estul Europei, deasemenea și un număr impresionant de credincioși care au asistat la sfânta liturghie, urmărind evenimentul pe monitoarele instalate special în fața catedralei. Menționăm că în teritoriul Eparhiei nou înființate din Serbia există și parohii greco-catolice românești. În acest sens există o foarte bună colaborare între Eparhia Greco-Catolică de Lugoj și Eparhia nou înființată.

Cu această ocazie rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să-i dăruiască noului episcop al Eparhiei „Sfântul Nicolae” din Ruski  Krstur – Serbia, harurile necesare pentru noua misiune!

Biroul de presă

Sursa foto: https://www.facebook.com/pg/eparhija.sv.nikolaja/photos/?tab=album&album_id=350695702305941