Cursuri de vară, ediția a XI-a, cu clerul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj | 11 – 14 iunie 2019 și 18 iunie – 21 iunie 2019.

Episcopia Greco-Catolică de Lugoj a organizat în perioada 11 – 21 iunie 2019, la Centrul pastoral eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din Lugoj, a unsprezecea ediţie a Cursurilor de vară pentru perfecționarea clerului Eparhiei de Lugoj.

Cursurile s-au desfăşurat în două sesiuni. Prima sesiune a avut loc în perioada 11-14 iunie, iar a doua sesiune s-a desfășurat în perioada 18 iunie – 21 iunie 2019.

Formatorii acestui curs au fost:

  • Domnica Petrovai, psiholog clinician principal și psihoterapeut, fondatorul companiei Mind Education Healthși al Școlii pentru Cuplu – un proiect dedicat celor care cred în relații fericite – are o experiență de peste 20 de ani în consilierea și psihoterapia familiei și terapia cuplului.
  • Dr. Eduard Fărtan – Rectorul Misiunii Române Unite, Greco-Catolică, din Londra

Temele abordate în cadrul celor două sesiuni a cursurilor au fost următoarele:

  • Viața în familia creștină cu provocările ei, precum și aplanarea și stingerea conflictelor în viața de familie – Domnica Petrovai
  • Lexicul Noului Testament și teologia simbolică a Răsăritului – Dr. Eduard Fărtan

Programul zilnic a început cu rugăciunea de dimineaţă, orele canonice şi Sfânta Liturghie concelebrată. Cazarea şi masa au fost organizate în cadrul Episcopiei. Cursurile, (plenarele, discuţiile pe grupuri şi evaluările) au fost ținute în Aula Magna a Centrului pastoral eparhial „Sfântul Vasile cel Mare”.

Aceste cursuri de vară au o mare importanţă pentru formarea continuă a preoţilor şi pentru viaţa spirituală a clerului din Eparhia de Lugoj trăită în comuniune pe parcursul acestei perioade de timp.

 

Biroul de presă eparhial

 
Hramul catedralei Coborârii Spiritului Sfânt din Lugoj

Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt este în fiecare an prilej de mare bucurie pentru comunitatea greco-catolică din Lugoj. Anul acesta la sărbătoarea hramului de duminică 16 iunie 2019, alături de P.S. Alexandru Mesian, episcopul eparhiei române unite de Lugoj, au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie un sobor de preoți și foarte mulți credincioși.

Cuvântul de învățătură a fost prezentat de Pr. Dr. Eduard-William Fărtan, rectorul misiunii române unite greco-catolice din Londra, invitat în aceste zile la Lugoj pentru a susține conferințe în cadrul școlii de vară pentru preoți din eparhia noastră. Părintele predicator a relatat istoria biblică a sărbătorii cu trimiterea Spiritului Sfânt asupra apostolilor și a Sfintei Fecioare Maria în Ierusalim, reliefând apoi roadele Spiritului Sfânt. În centrul predicii s-a aflat exemplul grăitor al lucrării Spiritului Sfânt în fericiții episcopi greco-catolici martiri, culminând cu exemplul fericitului episcop Ioan Bălan ale cărei moște sunt depuse în altarul special creat din Catedrala Lugojului.

După sfânta liturghie a urmat procesiunea în jurul Catedralei cu relicvariul în care sunt depuse moaștele Fericitului Ioan Bălan. A urmat apoi, în cortul special amenajat în fața Catedralei, sfințirea spicelor de grâu și a ofrandelor aduse pentru acest eveniment. Aici s-au făcut rugăciuni speciale pentru binefăcătorii comunității vii și răposați.

P.S. Alexandru Mesian a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea acestei frumoase sărbători!

Biroul de presă eparhial
Prima Sfântă Împărtășanie în catedrala greco-catolică din Lugoj

În catedrala greco-catolică din Lugoj a avut loc, duminică 9 iunie 2019, Prima Sfântă Împărtășanie . Prea Sfințitul Alexandru Mesian a felicitat copiii care pentru prima dată l-au primit pe Isus sub chipul pâinii și al vinului.

În cuvântul de învățătura Presfinția Sa a reliefat trei aspecte: ce reprezintă Isus în viața copiilor care îl primesc pentru prima dată; despre sinodul ecumenic al Sfinților Părinți de la Niceea – 325 și despre importanța vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România care a fost încununată cu beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri la Blaj.

La finalul sfintei liturghii copiii au primit cadouri și amintiri de la acest unic eveniment din viața lor. Prea Sfințitul Alexandru Mesian a mulțumit surorilor baziliene care i-au pregătit temeinic biblic și catehetic pe copii.  Festivitatea a continuat apoi cu o agapă pregatită de surorile baziliene.

Biroul de presă eparhial