Vizită pastorală la Doman a preasfințitului Alexandru Mesian

De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la 20 iulie 2019, Preasfințitul Alexandru Mesian a făcut o vizită pastorală în Parohia Doman, Protopopiatul Resita, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii.

Excelenta Sa a fost întâmpinat cu pâine, sare și flori de tinerii Parohiei și cu Sfânta Cruce de Rvs. Pr. Nicolae Tutaș, Protopop de Reșița și Administrator Parohial al Parohiei Doman.

Sfânta Liturghie Arhiereasca a fost celebrata în altarul amenajat în aer liber și înfrumusețat de credincioșii parohiei.

La Masa Sfântului Altar, alături de Preasfinția Sa au concelebrat Rvs. Pr. Nicolae Tutaș, Rvs. Pr. Viorel Costinar, paroh la Tarnova, Ipodiacon Raimondo Mario Rupp și Ipodiacon Cristi Neagoe.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Alexandru a vorbit credincioșilor prezenți despre viața și activitatea Sfântului  Ilie Tesviteanul, profet al Vechiului Testament.

De asemenea, Excelența Sa a amintit despre momentul istoric al vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj, la 2 iunie 2019, când întreaga biserică a asistat la Beatificarea celor 7 Episcopi Martiri.

Imediat după celebrarea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Mihele Patrick Andrei.

A urmat sfințirea grotei ridicată de Fam. Crăciun Andrei și a statuii Preacuratei Fecioare Maria dăruită  de Fam. Mihele Bogdan Andrei și Daniela, ca recunoștință pentru aniversarea Jubileului de Argint – 25 ani de la numirea Preasfințitului Alexandru Mesian ca Episcop.

Întreaga comunitate, adunata în jurul Arhiereului s-a consfințit la Inima Neprihănita a Preacuratei Fecioare Maria.

După acest moment Preasfinția Sa a oficiat Rânduiala Panehidei pentru Rvs. Pr. Aurel Silviu Bendariu, ctitorul bisericii, care a trecut la Domnul în 1 mai a. c.

În încheierea sărbătorii, Președintele AGRU Reșița a adus felicitări Preasfințitului Alexandru pentru aniversarea a 25 ani de la numirea ca Episcop. Cu acest prilej, în numele Asociației Generale a Romanilor Uniți, Greco Catolici Reșița a fost oferit un potir și o patena, dar și o Diplomă de Excelență pentru bogata activitate pastorală în slujba lui Dumnezeu și a Neamului Românesc, un Potir și o Patena.

Excelenta Sa a mulțumit bunului Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria și tuturor celor prezenți pentru toate harurile, revărsate cu îmbelșugare în cei 25 ani de episcopat. Au fost aduse mulțumiri tuturor acelora care au contribuit la organizarea sărbătorii hramului și nu în ultimul rând au fost aduse felicitări pruncului nou botezat, căruia Preasfinția Sa  îi dorește ca binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse cu îmbelșugare pe parcursul întregii vieți, dăruindu-i sănătate și multe împliniri.

Sărbătoarea s-a încheiat cu miruirea credincioșilor, împărțirea anaforei și a iconițelor cu cei 7 Fericiți Episcopi.

Toți cei prezenți au fost invitați la agapa fraternă pregătită de gazde.

***

Ultima vizită pastorală  a Preasfințitului Alexandru Mesian în Parohia Doman  a avut la la 20 iulie 2016.

 Biserica de la Doman împreună cu anexele sale precum și terenul aferent  a fost proprietatea familiei pr. Bendariu Aurel Silviu și Bendariu Eugenia Domnica, fiind donate Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.

Sfinţirea complexului de la Doman a avut loc la 27 iulie 2013. În masa altarului au fost aşezate moaşte ale Sfintei Suzana, fecioară și martiră.

Mihele Bogdan Andrei
Președinte AGRU Reșița




Evocarea personalităţii Fericitului Valeriu Traian Frențiu, episcop martir

Forumul Democratic al Germanilor din Jud. Caras – Severin, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” – secția germană „Alexander Tietz” din Reșița a găzduit, miercuri, 3 iulie 2019, o conferință, având ca temă, împlinirea a 248 de ani de la aprinderea primelor două furnale „Josephus” și „Franziskus”, din 3 iulie 1771, momentul zero a ceea ce reprezinta astăzi Reșița. 

Tot cu acest prilej a fost organizat un moment de evocare a personalității Fericitului Valeriu Traian Frențiu, Episcop Martir, născut în Reșița la 25 aprilie 1875. 

Moderatorul acestei întâlniri a fost Dl. Prof. Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș – Severin. 

În deschiderea acestui eveniment Prof. Erwin Țigla a prezentat auditoriului câteva date despre trecutul istoric al Industriei Metalurgice din Reșița, la 248 ani de la aprinderea primelor două furnale, dar și date biografice despre singurul Episcop reșițean, ridicat la Cinstea Sfintelor Altare. 

Despre istoria Metalurgiei reșițene a fost invitată sa vorbească, Doamna Dr. Ada Cruceanu – Chisalita. Domnia sa a făcut o frumoasa incursiune între trecutul și prezentul Uzinelor din Reșița, arătând celor prezenți etapele construirii primelor furnale. 

În desfășurarea evenimentului au luat cuvântul Dl. Mihele Bogdan Andrei, Președinte al A. G. R. U. Reșița, care a prezentat Biografia Fericitului Dr. Valeriu Traian Frențiu, D-na Prof. Radu Nowak Maria și Dl. Director Prof. Marilă Mircea, Vicepreședinte A. G. R. U. Reșița 

Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General al Episcopiei Greco Catolica de Lugoj a făcut o frumoasa și inspirată comparație între fierul, care este reprezentat de Metalurgia reșițeană și Fericitul Valeriu Traian Frențiu, care s-a născut și și-a trăit copilăria într-un oraș dominat de fier. Fericitul Valeriu a fost tare în credința, asemenea fierului, și nu a „ruginit”, atunci când a fost supus exterminării din lagărul de la Sighet, cu scopul de a-și lepăda credința. Ultimii 2 ani i-a trăit în acest lagăr, înconjurat de fier, reprezentat de gratiile celulei 48. Putem spune ca Fericitul Valeriu Traian Frențiu a fost “Episcopul de fier”, remarcă Pr. Angelo. 

Ultima prelegere a evenimentului a aparținut Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop greco – catolic al Diecezei de Lugoj. Excelența Sa a vorbit publicului, prezent în număr mare despre activitatea Ierarhică a Fericitului Valeriu Traian Frențiu și despre cei 7 Fericiți Episcopi, Beatificați de Papa Francisc în 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății din Blaj. Au fost evocați și ceilalți Episcopi Mărturisitori ai Bisericii Romane Unite, Cardinalul Alexandru Todea, Preasfințitul Ioan Ploscaru, Ioan Chertes, Iuliu Hirțea și Ioan Dragomir, care au ramas fideli Sfintului Scaun Apostolic al Romei, suferind între 12 și 15 ani de inchisoare. 

Preasfințitul Alexandru a evocat și binecuvântatul moment al vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România din 31 mai – 2 iunie, 2019. 

În încheierea acestei eveniment, , Preasfintia Sa a decernat Prof. Erwin Țigla o Diploma de Excelenta, însoțită de un Album, realizat de Episcopiile Romano Catolice din România, un Rozar primit de la Papa Francisc și un Relicviar cu Moaște ale Fericitului Ioan Bălan, Episcop Martir. 

În cadrul acestei conferințe a fost prezentată o mini – expoziție, organizată de Episcopia Greco Catolică de Lugoj și Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco Catolici Reșița, în care cei prezenți au putut vedea cele 2 volume Posițio, cărți biografice despre Fericitul Valeriu Traian Frențiu, imagini, documente, iar într-o capsulă a fost adus pământ de la Cimitirul Săracilor din Sighet. 

Tot cu acest prilej, Forumul Democratic al Germanilor din Jud. Caraș – Severin a organizat o frumoasă expoziție filatelică și fotografică, reprezentând vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj. 

La finalul acestui eveniment, Preasfințitul Alexandru Mesian a acordat celor prezenți Arhiereasca Binecuvântare.

Mihele Bogdan Andrei 
Președinte A. G. R. U. Reșița




Prezentare la Timişoara a cărţii „Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români”

Editura Humanitas și Librăria Humanitas Timișoara au organizat marți, 2 iulie, prezentarea volumului Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu.

În desfășurarea evenimentului, au luat cuvântul, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara, Mons. Angelo Pop, vicar general, preot Flavius-Manuel Jurcă, lect. univ. dr. Aurora Carmen Bărbat și Titus Suciu, scriitor. Moderator a fost: conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan.

În începutul cuvântului său. P.S. Alexandru a vorbit despre recenta vizită a Papei Francisc în România, în special despre vizita la Blaj cu beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici. A subliniat faptul că episcopii martiri, deşi au fost nevoiţi să îndure suferinţe crunte în închisori, ei s-au rugat pentru sufletul acestora şi au ajuns la concluzia – spunea Î.P.S. Ioan Ploscaru, că “atunci când vom ieşi din închisoare va trebui să-i iertăm pe cei care ne-au făcut aceste neplăceri, pentru că aşa ne învaţă Isus Cristos”.

Un alt gând pe care Prea Sfinţia Sa l-a amintit a fost faptul că în Banat imediat după revoluţie, prin bunăvoinţa Î.P.S.S. Nicolae Corneanu, de Pie Memorie, Mitropolia Banatului, putem spune că a făcut un act reparatoriu faţă de Biserica Greco-Catolică, mai exact Eparhia de Lugoj, restituind, toate bunurile aflate în Judeţul Timiş, pe care Biserica Greco-Catolică le-a deţinut înainte de anul 1948 cum ar fi: biserici, case parohiale, fosta arhivă şi bibliotecă a epicopiei. Mai mult decât atât, Înalt Prea Sfinţia Sa, a recunscut că a făcut anumite neplăceri Bisericii Greco-Catolice, prezentând scuze, în nume personal. “Acest lucru este un caz unic în România”, a subliniat Prea Sfinţitul Alexandru, în cuvântul său.

Prea Sfinţitul Alexandru a adus mărire lui Dumnezeu şi a felicitat pe autoarele acestei cărţi şi de-asemenea pe orgnizatorii acestui eveniment.

***

Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români, bestseller Humanitas la Bookfest 2019, este povestea vieţii şi morţii a şapte episcopi greco-catolici, victime ale regimului comunist, pe care Papa Francisc i-a beatificat la Blaj, pe 2 iunie. „Această carte se întemeiază pe dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului celor șapte episcopi greco-catolici morți sub prigoana comunistă între anii 1950 și 1970. Pentru ei, trăirea în credință n-a însemnat o simplă resemnare în fața suferințelor pe care le-au avut de îndurat, ci mai degrabă o anume bucurie de a se întâlni cu Cristos în pătimirea lui”, după spusele autoarelor Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu

Putem spune că, de acum în drumul spre canonizare, cei șapte episcopi nu mai aparțin doar Bisericii Române Unite, nu doar Bisericii Catolice, ci întregului popor român și tuturor oamenilor.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj