PS Alexandru Mesian la 25 de ani de la consacrarea ca episcop

Duminică, 8 septembrie 2019, de sărbătoarea Nașterii Preacuratei Fecioare Maria, în catedrala Greco-Catolică din Lugoj a avut loc un eveniment cu totul deosebit, Preasfințitul Alexandru Mesian a aniversat 25 de ani de la consacrarea sa ca episcop.

Programul a început la ora 10:30 cu Sfânta Liturghie arhierească, avându-l ca invitat pe Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, delegat al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major, care a transmis și mesajele de felicitare din partea Preafericitului Cardinal Lucian, dar și din partea IPS Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit de București și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Pr. Dr. Marius-Petru Pop, secretar și consilier, a citit mesajul de felicitare din partea Sfântului Părinte Papa Francisc.

La Sfânta Liturghie alături de ierarhi a concelebrat și un sobor de preoți din episcopia de Lugoj.

La acest eveniment au participat și autorități locale: Dl. Ing. Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj, care după un scurt discurs a oferit și o diplomă aniversară preasfințitului Alexandru. De asemenea preasfințitul a fost onorat și de prezența domnului Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

La sfârșitul sfintei Liturghii, evenimentul s-a bucurat și de recitalul Multicello, prezentat, în cadrul Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”, de un Quartet de violonceliști din Timișoara, care a marcat Jubileul de 25 de ani de episcopat al ierarhului din Lugoj.

 

***

La 20 iulie 1994, Alexandru Mesian a fost numit de  Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea episcop coadjutor al Prea Sfinţitului Episcop Ioan Ploscaru, episcop de Lugoj.

Preasfințitul Alexandru Mesian a fost consacrat ca episcop în data de 8 septembrie 1994, în Catedrala Blajului, alături de PS Virgil, Episcopul Eparhiei de Oradea. Episcop consacrator ai celor doi ierarhi a fost Înalt Preasfințitul Lucian Mureșan, mitropolit al Bisericii Romane Unite, Greco-Catolice, asistat de episcopii co-consacratori: Preasfințitul George Guțiu și Preasfințitul Ioan Ploscaru.

În luna octombrie 1995, a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea episcop eparhial al Lugojului, fiind întronizat ca episcop diecezan la 5 mai 1996. Din anul 1994 este responsabil cu ecumenismul în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

 

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj
Mesajul Sf. Părinte Papa Francisc pentru PS Alexandru Mesian la aniversarea a 25 de episcopat

Venerabilului Frate,

ALEXANDRU MESIAN

Episcop de Lugoj

De curând în România, cu mare bucurie și mângâiere sufletească, în atmosfera de rugăciune și entuziasm a credincioșilor, i-am încununat în mod solemn cu gloria celor fericiți pe cei șapte episcopi catolici de rit bizantin, care în cumplita perioadă de persecuții au îndurat fără nicio ezitare suferințele până la moarte, din fidelitate față de Biserica Romei; acum, la mormintele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ne gândim la tine, Venerabile Frate care, în urmă cu 25 de ani, după ce acea Biserică și-a redobândit libertatea, prin voința divină și bunăvoința Sfântului Ioan Paul al II-lea, ai fost rânduit Succesor al Apostolilor. Căci la 8 septembrie 1994, ai primit consacrarea episcopală și ai fost numit Episcop Coadiutor al Eparhiei  de Lugoj, pe care ai început să o păstorești cu drept deplin în anul următor.

 Așadar, vei sărbători în curând, cu recunoștință, un eveniment fericit și unic în viața ta, întrucât au trecut 25 de ani de la acea zi memorabilă, de când ai fost consacrat episcop. Cu această ocazie, dorim să-ți arătăm bunăvoința noastră și să te felicităm cu bucurie pentru fericita sărbătoare jubiliară, dar și pentru întreaga ta slujire, plină de rodnicie.

Îndeplinind misiunea apostolică pentru această comunitate de credincioși, întemeiată cândva de Fericitul Pius al IX-lea, te-ai străduit înainte de toate să cultivi prietenia cu preoții tăi și să sprijini comuniunea lor fraternă. I-ai îndrumat cu grijă pe seminariști și totodată i-ai călăuzit pe credincioșii laici pentru a păstra moștenirea spirituală și a o transmite fiilor lor, fără a te descuraja în fața greutăților și a împrejurărilor potrivnice.

Nu putem arăta îndeajuns, prin aceste rânduri, fidelitatea și iubirea ta față de Biserica Catolică, precum și devotamentul tău față de Succesorul Sfântului Petru, răbdarea și perseverența de Păstor al turmei.

De aceea, se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și să spunem prin cuvintele profetului: Mă voi bucura în Domnul și voi tresălta de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu. Domnul Dumnezeu este tăria mea (Hab. 3, 18-19) .

Pe El îl rugăm, cu rugăciuni stăruitoare, să te susțină cu mângâierea sa și să-ți dea putere. Preafericita Fecioară Maria să-ți fie Mamă prea blândă în toate.  Să te întărească, de asemenea, mijlocirea sfinților Episcopi Valeriu Traian Frențiu și Ioan Bălan, care și-au împlinit truda pastorală în aceeași  eparhie, până la vărsarea sângelui.

În sfârșit, ca semn al bunăvoinței noastre revărsate asupra ta și ca belșug ceresc de haruri, să-ți fie binecuvântarea noastră apostolică, pe care ți-o acordăm cu iubire, atât ție cât și tuturor celor care participă la bucuria ta jubiliară, cerând în același timp rugăciunile voastre pentru noi, spre a îndeplini cu fidelitate slujirea noastră Petrină.

Din Cetatea Vaticanului, 29 iulie 2019, în al șaptelea  an al pontificatului nostru.

 

 Franciscus

 

 
Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan cu ocazia a 25 de ani de episcopat
Mesajul IPS Ioan Robu – Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, cu ocazia a 25 de ani de episcopat