Cardinalul

În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii Greco-Catolice este arestat și închis în penitenciarul din Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu. Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele „relicve” ale unei societăți considerate apuse. Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul.
Obiectivul torționarilor e simplu : directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților. În fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți : episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.
Vineri, 15 noiembrie 2019, filmul „Cardinalul” va fi proiectat de la orele 19:00 în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, bulevardul Vasile Pârvan nr 4. Cu această ocazie cei prezenți îl vor întâlni pe regizorul Nicolae Mărgineanu și pe Radu Botar, cel care îl întruchipează magistral pe episcopul Iuliu Hossu în filmul ”Cardinalul”. La finalul proiecției va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri. Intrarea este liberă!
La avanpremiera de la Timișoara va participa și Prea Sfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.
Cei care nu reușesc să ajungă la Timișoara, filmul rulează începând de joi, 14 noiembrie 2019, până duminică, 17 noiembrie 2019, de la orele 17:30 la Cinema Bela Lugosi din Lugoj.
Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj