Comunicat de presă – Monseniorul Călin Ioan Bot a fost ales Episcop auxiliar

Nr. 063 / 2020

COMUNICAT DE PRESĂ
Papa Francisc și-a dat acordul cu privire la alegerea ca Episcop auxiliar
pentru Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj a

Monseniorului Călin Ioan Bot

 

 

Sfântul Părinte Papa Francisc, în data de 22 ianuarie 2020, și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Mons. Călin Ioan Bot a fost ales Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, până acum fiind Protosincel (Vicar general) al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla.
Monseniorului Călin Ioan Bot i-a fost atribuit Scaunul episcopal titular de Abritto.

Cu ocazia Sinodului ierarhilor greco-catolici români din 16 ianuarie 2020, Mons. Călin Ioan Bot a fost ales Episcop auxiliar pentru Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.
Data și locul consacrării episcopale a Mons. Călin Ioan Bot vor fi stabilite ulterior.
Mons. Călin Ioan BOT va fi, astfel, primul Episcop auxiliar al Eparhiei înființată canonic în 1853, prin Bula pontificală „Apostolicum Ministerium” a Papei Pius al IX-lea.
Odată cu această numire, P.S. Alexandru Mesian își continuă activitatea ca Episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.

Mons. Călin Ioan Bot s-a născut la 24 iulie 1970, în localitatea Surduc (SJ), a fost hirotonit diacon la 15 august 1995, în localitatea Nicula (CJ), de către Î.P.S. George Guțiu, apoi a fost hirotonit preot la 10 septembrie 1995, în localitatea Tihău (SJ), de către P.S. Vasile Hossu.
Sfinția Sa a urmat cursurile Institutului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca (1991–1995).
Între 2003-2005 a urmat cursurile de Masterat în Spiritualitate în cadrul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana, Roma, finalizat cu lucrarea „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu pornind de la tratatul De Trinitate a Sf. Augustin”.
În perioada 2005–2017, Mons. Călin Ioan Bot a fost Consilier Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla cu probleme de învățământ-formare și Rector al Seminarului Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.
În perioada 2017–2020, Mons. Călin Ioan Bot a fost Protosincel (Vicar general) al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Lugoj, 22 ianuarie 2020

Biroul eparhial de presă

https://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2020/01/22/0044/00101.html
Prea Sfinția Sa Alexandru Mesian a împlinit venerabila vârstă de 83 de ani

Prea Sfinția Sa Alexandru Mesian a împlinit la 22 ianuarie 2020, venerabila vârstă de 83 de ani. Deja în săptămâna premergătoare acestui eveniment, Prea Sfințitul Părinte episcop a fost felicitat în mai multe rânduri. Astfel, în ziua de 14 ianuarie 2020 cu ocazia reuniunii lărgite a protopopilor și consilierilor eparhiali, a fost sărbătorit în cadrul acestei întâlniri.

În ziua de 18 ianuarie 2020 P.S. Alexandru, a fost felicitat de colaboratorii de la Centrul eparhial: preoții din Curia Episcopală, laicii care își desfășoară activitatea în cadrul Episcopiei de Lugoj, dar și alți invitați apropiați. De asemenea Prea Sfinția Sa a fost felicitat de corul catedralei, pe care P.S. Alexandru îl consideră ca făcând parte din „familia” sa. Prea Sfinția Sa a primit mai multe buchete de flori atât din partea corului, cât și a credincioșilor.

La final, Prea Sfințitul Alexandru a mulțumit mai întâi bunului Dumnezeu și Prea Curatei Fecioare Maria pentru toate harurile primite în această viață; a mulțumit colaboratorilor și corului pentru aceste momente. De asemenea a mulțumit și tuturor celor care l-au felicitat.

Duminică, 19 ianuarie 2020, Prea Sfințitul a fost felicitat și de credincioșii prezenți la Sf. Liturghie Arhierească din Catedrala Greco-Catolică din Lugoj.

Clerul, persoanele consacrate și credincioșii din Eparhia de Lugoj, roagă pe Atotputernicul Dumnezeu prin mijlocirea Prea Curatei Fecioare Maria să dăruiască Prea Sfințitului Alexandru, sfinte bucurii, deplină sănătate în împlinirea slujirii arhierești de 25 de ani spre mai mare mărirea lui Dumnezeu, a Bisericii Sale și spre binele tuturor credincioșilor.

Întru mulți și fericiți ani, Prea Sfințite Părinte Alexandru!

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj