Prima Sfânta Liturghie inaugurală, în Catedrala Lugojului, a episcopului auxiliar Ioan Călin Bot

Un om trimis de Dumnezeu cu numele Ioan, a venit pentru a răspândi lumina credinței” (PS Florentin despre PS Ioan Călin)

Duminică, 28 iunie 2020, PS Ioan Călin Bot, noul Episcop auxiliar de Lugoj a celebrat, cu participarea Episcopului eparhial, PS Alexandru Mesian și a credincioșilor din Lugoj, a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla și a unei delegații de preoți și persoane consacrate din Cluj, cea dintâi Sfântă Liturghie Arhierească în Catedrala Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj.

În deschiderea celebrării solemne, Ierarhul locului, Preasfinția Sa Alexandru, a rostit câteva gânduri, invitând la comuniune în rugăciune pentru noul Episcop care „pune începutul – celebrează Liturghia, așa-zisă, «de primiție» – în Catedrala a doi Fericiți martiri ai Bisericii Greco-Catolice: a Episcopului Valeriu Traian Frențiu, care a stat 10 ani la Lugoj și a Episcopului Ioan Bălan, a cărui moaște se găsesc în altarul, respectiv, relicvariul amenajat în Catedrală, dar și Catedrala Episcopului Ioan Ploscaru, care, împreună cu ceilalți Episcopi mărturisitori și martiri sunt modele extraordinare de credință și de mărturisire a lui Hristos și a Bisericii Sale”. De aceea – a îndemnat – „să pășim și noi, că așa vrea Dumnezeu, pe urmele lor”, și să fim vrednici de acești înaintași ai noștri!

Episcopul de Lugoj l-a salutat pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, „care a venit să creeze o și mai mare bucurie la acest eveniment, deoarece pentru mai mulți ani Preasfințitul Ioan a fost Vicarul general al Preasfințitului Florentin”. De asemenea, a salutat prezența Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, din Cluj și Lugoj, și a Surorilor Congregației Maicii Domnului din Cluj, pentru că „au dorit să fie prezente măcar la Lugoj, dacă la momentul consacrării episcopale de la Blaj participarea a fost total interzisă în afara Episcopilor consacratori și a preoților celebranți”.

imagine

Prezentându-l pe tânărul Episcop auxiliar, „ajutător al Episcopului diecezan”, PS Alexandru a relatat evenimentele, de acum înscrise în istoria Bisericii Române Unite, care au condus la acest moment inaugural. A reamintit că celebrarea consacrării episcopale a PS Ioan era inițial fixată pentru data de 25 aprilie 2020, când s-ar fi desfășurat cu participarea poporului credincios și a sute de invitați din țară și străinătate. Dar, chiar și în condiții de restricție din cauza pandemiei, a mulțumit lui Dumnezeu că totuși s-a realizat hirotonirea noilor Ierarhi greco-catolici la Blaj și a invocat harul lui Dumnezeu asupra noului Episcop, PS Ioan Călin, pentru a se îngriji de credincioși, de promovarea învățăturii lui Isus Hristos între oameni și a-și împlini activitatea de Episcop. PS Alexandru a anunțat apoi prezența, împreună cu PS Florentin, și a unui grup de preoți din Eparhia de Cluj-Gherla: noul Vicar general, preoți vicari și consilieri episcopali, „doar reprezentanți ai celor mulți”, preoți, persoane consacrate, credincioși din Eparhia de Cluj-Gherla care ar fi dorit să fie în aceste momente împreună cu PS Ioan.

Celebrarea Liturgică a fost înălțătoare, la frumusețea rugăciunii contribuind și răspunsurile liturgice date de Corul Catedralei din Lugoj. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către PS Florentin, care a salutat Episcopii, preoții și credincioșii din Lugoj, a mulțumit Preasfinției Sale Alexandru pentru invitația adresată, de a participa, chiar și în situația încă de alertă, la „cea dintâi Liturghie solemnă pontificată în Catedrala Lugojului de tânărul Episcop și apostol al Bisericii noastre, care și-a ales numele simbolic de Ioan”, despre care a menționat că este „cel de-al 56-lea episcop al Bisericii Române Unite cu Roma și al 11-lea chemat să ajute aici păstorirea Eparhiei de Lugoj. Este, a adăugat Preasfinția Sa, o mică compensație a faptului că nu am putut să fim prezenți la Blaj, să strigăm și noi, acolo, în momentul înmânării insemnelor: Axios! Dignus! Vrednic este!

Ierarhul clujean a arătat că „în primul rând, Eparhiile noastre sunt Eparhii surori: Eparhia de Lugoj, din Banatul Timișoarei și Eparhia de Gherla – Armenopoli, au aceeași dată de înființare: 26 nov. A.D. 1853, odată și cu înființarea Mitropoliei Blajului. A spus: „Cu bucurie am venit și cu speranța ca apropierea dintre Eparhiile noastre să crească, în continuare, ca Eparhii surori”. A continuat: „am dorit să participăm la acest moment și pentru a-l conduce – dați-mi voie să spun – pe «Episcopul nostru», Ioan, la începutul noii sale misiuni. Personal, am dorit să fiu aici și pentru că, Preasfinția Sa Ioan Călin, în anul 1997 a fost printre puținii preoți care mi-au fost alături la hirotonirea episcopală de la Roma, și, de asemenea, ne aflăm aici pentru că noul Episcop a fost un vrednic preot al Eparhiei noastre (de Cluj-Gherla), un foarte bun colaborator, un prieten și un frate în Hristos și îi mulțumim pentru aceasta. Prezența noastră aici, împreună cu preoții și cu surorile, este un semn care întărește această comuniune.”

Episcopul de Cluj-Gherla a meditat în continuare evanghelia duminicii (Mt 6,22-33) care „vorbește despre lumină”, despre capacitatea ochiului omenesc de a discerne… A afirmat că „ochiul nu este doar receptor al luminii, este și o «lanternă» prin care noi aruncăm o lumină asupra realității din jur” și, trecând în plan spiritual, „dacă ochiul luminează trupul în plan real, sufletul este cel care luminează trupul pe plan spiritual”. Și, „pentru a vedea corect realitatea din jurul nostru avem nevoie de lumina lui Dumnezeu, lumina harului, dar avem nevoie și de o lumină interioară corectă, care este lumina ochiului trupului, lumina sufletului nostru. Doar la aceste două lumini, privind realitatea din jurul nostru, putem să împlinim misiunea noastră, aceea de fii ai lui Dumnezeu prin Fiul” – sunt câteva idei din cuvântul spiritual al Ierarhului, cuvânt de îndemn și chemare la a înțelege că, oricât ne-am strădui în ceea ce dorim să împlinim prin capacitatea și puterea noastră, „totul depinde de Dumnezeu și suntem în mâinile Lui. Și dacă știm să fim în mâinile Lui, ca fii ai Tatălui milostiv, atunci viața noastră este o bucurie în încredere și speranță, cu iubire față de Dumnezeu”.

Episcopul de Cluj-Gherla a încheiat citând din Prologul Evangheliei de la Ioan: „«Fost-a om trimis de la Dumnezeu iar numele lui era Ioan. Acesta a venit să mărturisească despre Lumină, pentru ca lumea să creadă». Spunem și noi, simbolic astăzi, la un alt nivel: este un om trimis de Dumnezeu cu numele Ioan, a venit pentru a răspândi lumina credinței și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest frumos dar pe care l-a făcut Bisericii noastre și Eparhiei de Lugoj. De aceea, îi dorim să fie lumină din Lumina lui Hristos, după cuvântul pe care Mântuitorul l-a adresat apostolilor Săi: «așa să lumineze faptele voastre bune înaintea oamenilor, pentru ca ei, privindu-vă pe voi, să preamărească pe Tatăl care este în ceruri». Și a încheiat, spunând acum: Axios! Dignus! Vrednic este! Întru mulți ani, Preasfințite Ioan!”

imagine

Bucurie, încredere și speranță, a exprimat Preasfinția Sa Călin Ioan Bot, Episcopul auxiliar de Lugoj. Episcopul auxiliar de Lugoj a început exprimând dorința de a împărtăși un gând pe care consideră că l-a primit, de sus, de la Dumnezeu, și pe care îl consideră „sinteza la ceea ce trebuie să mă călăuzească în această misiune de Episcop. Acest cuvânt pe care l-am simțit în suflet este din Sfânta Liturghie: Sus inimile! Și cred că aceasta este misiunea mea. Mă întrebam: avem inimile la Domnul? La care Domn? Cât e de Domn, Isus Hristos, în inimile noastre? Se simte confortabil, bine-primit, iubit, în inimile noastre? Sunt atente inimile noastre la El sau sunt distrate, sunt sincere sau sunt false? Sus să avem inimile! Dacă Domnul este pe Altar, atunci toată lumea inimile pe Altar. Dacă Domnul este în Potir, atunci toată lumea inimile în Potir. Dacă Domnul este prezent între literele vii ale Evangheliei de pe altar, atunci toată lumea să își închidă, pentru un ceas – cât ține Sf. Liturghie -, inimile între coperțile de aur ale Evangheliei, și, să simțim de care verset ni s-a lipit inima și ce ne spune Isus prin el. Dar, dacă Domnul este mai prezent în Cer, atunci toată lumea să își înalțe inimile sus, în Cer. Sus la Isus, la Tatăl, acolo de unde înainte de timp și de istorie a purces, din Tatăl, Spiritul Sfânt, hramul Catedralei noastre.

Și dacă rostim «sus» și «jos», dacă facem «exerciții de înviorare», așa cum făceam la școală sau la grădiniță, atunci o fi ținând de rolul nostru al preoților și aceasta: înviorarea inimilor. Așa percep misiunea pe care Domnul, prin Sinodul Episcopilor noștri, mi-a încredințat-o. Se poate spune că greco-catolicii de la Cluj lucrează pentru export: cancelarul Episcopiei din Ohio-SUA, pr. Ovidiu Mărginean s-a format la Cluj, cancelarul Episcopiei de București, pr. Andrei Mărcuș s-a format la Cluj și, probabil, mai sunt și alte exemple. Suntem aceeași Biserică și oamenii se amestecă și conlucrează. Să nu se supere că pierd, sau că mă pierd: ei îmi vor rămâne în suflet fiindcă prieteniile autentice, fundamentate pe dragostea de Dumnezeu, prietenii rămân. «Iată mama Mea și frații Mei!» – a spus-o Isus. Restrânsul grup care a venit azi de la Cluj, împreună cu Preasfințitul Episcop Florentin, au venit aici pentru că mă prețuiesc și pentru că ne-am înțeles bine. Întotdeauna se poate și mai bine dar a fost bine și, făcând o retrospectivă și un bilanț, expresia cu care pot defini tot ceea ce a fost în viața mea pastorală, și în colaborările de până acum, se poate defini prin cuvintele: «a fost frumos». Aceasta nu înseamnă că nu a fost și greu, dar ceea ce a rămas este: a fost frumos.”

imagine

Episcopul auxiliar de Lugoj a continuat mulțumind cu căldură oaspeților săi de la Cluj, Preasfinției Sale Florentin, confraților preoți, surorilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și surorilor din Congregația Maicii Domnului. A încheiat îndreptându-se spre noua sa familie spirituală, din Lugoj. Mai întâi s-a adresat Păstorului Eparhiei de Lugoj, prin cuvintele: „este un ideal pentru mine exemplul Preasfinției voastre, Preasfințite Părinte Alexandru, exemplu de naturală bunătate, precum și celelalte virtuți care sunt încă de descoperit. Sunt aici să vă fiu sprijin în activitatea și misiunea Preasfinției voastre de Păstor al acestei Eparhii unde munciți de 25 de ani cu dăruire, pe când eu munceam ca un copil în cei 25 de ani de preoție care se împlinesc curând. Salut, încă o dată, pe toți preoții Eparhiei de Lugoj, împreună cu familiile lor, chiar dacă nu sunt prezenți și pe toți credincioșii Eparhiei de Lugoj. Le mulțumesc mult, mulțumesc mult corului, care a dat răspunsurile la această Sfântă Liturghie și a reușit să stârnească emoții sănătoase, bune, și e nevoie de astfel de emoții pentru ca celebrarea noastră să fie bine primită înaintea lui Dumnezeu. Ultimul gând este: De acum rămân aici!

Preasfinția Sa Ioan Călin a oferit apoi două daruri cu încărcătură simbolică: o icoană cu Sfânta Familie pentru Preasfințitul Florentin, cel care i-a pus bazele formării spirituale și o Sfântă Evanghelie pentru Preasfințitul Alexandru, „pentru ca Preasfințitul Episcop Alexandru să continue să vestească mulți ani cu sănătate, ca și până acum, cuvântul lui Dumnezeu și să continue să fie o Evanghelie”. De asemenea, Preasfinția Sa Florentin a dăruit Preasfințitului Alexandru, gazda frumoasei celebrări, o icoană a Mântuitorului Isus Hristos, dorindu-i „să rămână întru mulți ani, pentru noi, un model al slujirii lui Hristos”. A alăturat o carte apărută recent, și a cărei realizare a coordonat-o, Arhontologia Episcopilor de Lugoj, precum și un număr din revista Steaua cu articole despre Cardinalul Iuliu Hossu, Fericitul Episcop martir. Episcopul de Cluj-Gherla a oferit și Preasfințitului Ioan o icoană a Mântuitorului Isus Hristos, „ca să rămână pentru noi un preot, un slujitor și un Episcop vrednic”, cerându-i binecuvântarea pe care nu a avut ocazia să o primească la Blaj și pe care PS Ioan să i-o ofere acum „ca un alt Hristos”.

S-au făcut, la final, câteva fotografii pentru a imortaliza aceste clipe, în acorduri de: „Întru mulți ani!”, acorduri urmate de cele ale Imnului Episcopilor Martiri – inspirată cântare purtând ecoul vizitei Sfântului Părinte Francisc la Blaj, din 2 iunie 2019, momentul încununării Episcopilor greco-catolici martiri cu lumina sfințeniei -, eveniment istoric ce rămâne izvor de haruri și binecuvântări peste Biserica Română Unită, între care și frumoasa sărbătoare a inaugurării episcopatului PS Ioan Călin Bot, în această zi de Duminică 28 iunie 2020, în Catedrala Lugojului.

 

Sursa aici