Hirotonire de diacon în catedrala Lugojului. Vizita unui grup de preoţi consilieri din eparhia de Cluj-Gherla la Lugoj

În Duminica a cincea după Rusalii, la 12 iulie 2020, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, a conferit treapta diaconatului, teologului Mihai Alexandru Dragoş, în cadrul sfintei Liturghii, săvârşită la catedrala din Lugoj.

Bucuria acestui eveniment a fost completată cu vizita unui grup de şaşe preoţi, protopopi şi consilieri eparhiali din eparhia de Cluj-Gherla, care au absolvit facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj, împreună cu P.S. Călin Ioan Bot, episcop auxiliar de Lugoj, în urmă cu 25 de ani.

La începutul sfintei Liturghii, P.S. Alexandru i-a acordat teologului Mihai Alexandru, treapta ipodiaconatului.

Părintele diacon Mihai Alexandru Dragoş, s-a născut la data de 3 iulie 1974. Este originar din Cluj-Napoca. A absolvit în anul 1999, facultatea de Medicină Generală din cadrul universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara. În anul 2013 a obţinut titlul de medic specialist în specialitatea „Medicina familiei”. În anul 2016 s-a înscris la facultatea de teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, departamentul Blaj, pe care a absolvit-o în acest an. Este căsătorit, are patru copii şi locuieşte împreună cu familia în Timişoara.

În cadrul sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Alexandru i-a acordat treapta diaconatului. Prea Sfinţia Sa a subliniat aspectul chemării la preoţie a unui medic şi cum această profesie se îmbină armonios cu vocaţia la preoţie. „De aceea un medic” a spus P.S. Alexandru „care este şi preot, este un lucru deosebit de mare şi de valoros”. P.S. Alexandru a spus că este primul caz când conferă hirotonirea preoţească unui medic.

Prea Sfinţitul Alexandru l-a felicitat pe părintele diacon, pe părinţii lui, pe soţia şi pe toţi cei care l-au însoţit, pelerinii din parohia Timişoara I, „Naşterea Maicii Domnului”, din Satu-Mare din Blaj şi din alte părţi. L-a încredinţat ocrotirii Prea Curatei Fecioare Maria şi i-a reamintit că face parte dintr-o Biserică martiră care a dat mărturie de credinţă în Dumnezeu şi Biserica Sa.

În încheiere, P.S. Alexandru a salutat prezenta grupului de preoti protopopi din eparhia de Cluj-Gherla.

În continuare, părintele Silviu Hodiş, paroh al parohiei Române Unite, Greco-Catolice „Buna Vestire” Târgu-Lăpuş şi director al editurii „Galaxia Gutenberg”, a multumit, în numele tuturor, pentru primirea facută şi pentru cinstea că din generatia lor care au absolvit în urmă cu 25 de ani facultatea de teologie, astazi, unul dintre colegi poartă deplinatatea harului preoţiei, fiind episcop.

P.S. Ioan a adresat un cuvânt de mulţumire. “Este o vizită care m-a surprins plăcut”, a spus Prea Sfinţia Sa, “o vizită care mă onorează şi mă încurajează în misiunea primită. Această vizită îmi arată cum ne leagă Dumnezeu împreună în prietenie prin preoţia la care ne-a chemat.

P.S. Ioan a dorit să sublinieze faptul că: „vocaţia şi misiunea mea, este doar o sinteză şi este configurată de voi toţi de la care am învăţat atâtea lucruri”. A mulţumit pentru vizită, pentru comuniune, pentru prietenie pentru susţinere şi pentru sfaturile preoteşti pe care le-a primit în tot acest timp de la colegii de generaţie.

În încheiere, P.S. Alexandru a mulţumit corului catedralei, dirijat de D-na prof. Olimpia Drăgan.

Părintele diacon Mihai Dragoş va fi hirotonit preot în curând.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj

(Surse foto: pr. diac. Mihai Dragoş si pr. Silviu Hodiș)