Curs online gratuit de Comunicare, 4 module pe săptămână începând cu 13 septembrie 2021

Universitatea Pontificală a Sfintei Cruci din Roma oferă un curs online gratuit (MOOC) în limbile engleză, spaniolă şi italiană intitulat „Comunicarea instituțională a Bisericii: management, relații și strategie digitală”.

Scopul cursului este de a oferi o cunoaștere de bază a comunicării instituționale a Bisericii, de la competențele Directorului de comunicare la strategiile departamentale, de la management la interacțiunea cu publicul extern și relațiile cu mass-media, cu accent pe prezența Bisericii în mediul online mai cu seamă pe rețelele sociale.

Cursul se adresează atât profesioniștilor din domeniul comunicării bisericești care doresc să se perfecționeze, dar si colaboratorilor din cadrul eparhiilor/diecezelor sau ale altor instituții bisericești în domeniul comunicării, rectorilor de seminarii și conducătorilor instituțiilor bisericești cu sarcini manageriale, alumnilor (foștii studenți) ai Facultăţii de Comunicare, ca activitate de formare permanentă, operatorilor pastorali de comunicare și potențialilor studenți interesați de studii în comunicare instituțională.

Conținutul modulelor

Cursul este împărțit în 4 unități de predare care vor necesita un angajament de aproximativ 2-3 ore pe săptămână. Pe parcursul fiecărei săptămâni este necesar să se urmărească lecțiile video (fiecare având o durată de 3-15 minute), apoi trebuie parcurse testele de autoevaluare, consultarea materialelor de aprofundare propuse de profesor și folosirea forumului pentru a pune întrebări sau a interacționa cu ceilalți participanți. Activitățile pot fi urmărite în orice moment al zilei.

  • Primul modul (13-19 septembrie) are un caracter introductiv și va aborda subiecte precum: competențele departamentului de comunicare; calitățile și sarcinile directorului de comunicare; diferența dintre publicul intern și cel extern; și câteva propuneri pentru comunicarea de criză. Relatorul va fi Prof. Daniel Arasa, Decanul Facultății de Comunicare Socială Instituțională a Universităţii Sfintei Cruci – Roma.
  • Cel de-al doilea modul (20-26 septembrie) se concentrează pe Comunicare și management: reputația organizației, conducerea oamenilor și structura departamentului, precum și relațiile cu alte departamente vor fi câteva dintre subiectele discutate de profesorul Marc Carroggio.
  • Cel de-al treilea modul (27 septembrie-3 octombrie) se va axa pe comunicarea externă și pe relația cu mass-media. Profesorul Giovanni Tridente va explica importanța cultivării relației cu mass-media, evoluția biroului de presă în era digitală și comunicarea prin intermediul evenimentelor, printre alte subiecte.
  • Cel de-al patrulea și ultimul modul (4-10 octombrie) este dedicat prezenței în mediul digital. Prof. Juan Narbona va sugera câteva elemente strategice pentru a comunica pe internet prin intermediul rețelelor sociale într-un mod eficient, care să respecte identitatea instituției.

Pentru înscriere, este necesară crearea unui cont pe platforma de predare Discere-On Demand folosită de Universitate, de unde se poate accesa cursul în limba preferată: https://discere-ondemand.pusc.it/

MOOC-urile de la Universitatea Pontificală a Sfintei Cruci nu acordă credite universitare. Cu toate acestea, se va elibera un certificat de participare la finalizarea activităților.

Sursa: a se vedea aici.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zgSvW6r6AGg?feature=oembed&w=1200&h=675]




Vizită pastorală a Preasfințitului Ioan în parohia „Sfântul Ilie Tezviteanul” Orăștie

În duminica a cincea după Rusalii, la 25 iulie, Preasfințitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfântul Ilie Tezviteanul” Orăștie, Jud. Hunedoara. Preasfințitul Ioan a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie în fața bisericii parohiale de către: Msg. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Episcopiei de Lugoj, pr. Silviu-Lucian Bindea, parohul bisericii, Protopop de Orăștie, și Consilier eparhial, de către preoți din protopopiatul de Orăștie și din alte parohii, și credincioși.

Programul religios a început la orele 10 cu Sfânta Liturghie arhierească pontificată de Preasfinţitul Ioan. Alături de Episcop au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, pr. Bindea Silviu-Lucian, pr. Bojcsuk Vasile, paroh de Peregu Mare, pr. dr. Codrea Viorel Gheorghe, paroh de Cugir. pr. Ioan Florin Stănculeț, paroh de Șibot, pr. Alexandru Gînța, paroh de Mărtinești, pr. Mircea Costa, paroh de Rapoltul Mare, pr. Borza Marius, paroh de Geoagiu, pr. Bursaș Horia, paroh de Simeria, pr. Ovidiu Pop, paroh de Reșița. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Bisericii „Sfântul Ilie Tezviteanul” Orăștie dirijat de prof. Liliana Cristea.

Au mai fost prezenți și reprezentanti ai Bisericii Evanghelice C.A. Orăștie, domnul preot Nik Fernolendt, Bisericii Reformate, domnul preot Șipoș Sobolci Atila, Bisericii Romano-Catolice, preot Șandor Cadar, reprezentanți ai autoritățiilor locale, domnul,ing. Ovidiu-Laurențiu Bălan, Primarul Municipiului Orăștie, domnul prof. Cristian Hendrea, Viceprimar, domnul ing. Suciu Nicolae Ilie, consilier local, apoi, Președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România domnul prof. Firczak Gheorghe, vicepreședintele Uniunii domnul ing. Gal Francisc, Președintele Forumului Democrat al Germanilor județul Caraș-Severin, domnul Erwin Țigla, credincioși din Orăștie și din parohiile protopopiatului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Ioan a vorbit despre importanța celebrării duminicale: „În fiecare duminică și sărbătoare ne este dat să ne luăm „porția” de lumină, de hrană sufletească și de bine sufletesc care să ne ajungă pentru o săptămână” a spus Preasfinția Sa. Apoi vorbind despre ocrotitorul bisericii, a scos în evidență personalitatea Sfântului Ilie Tezviteanul și râvna acestuia pentru Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii au urmat un set de cuvântări cu ocazia jubileului. Au vorbit; preotul reformat Șipoș Sobolci, Primarul Municipiului Orăștie ing. Ovidiu-Laurențiu Bălan, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor, prof. Firczak Gheorghe, președintele Forumului Democrat al germanilor Caraș-Severin domnul Erwin Țigla, care a oferit protopopului Bindea medalia Jubiliară „Reșița, 250 ani de industrie”, amintind că protopopul Silviu-Lucian Bindea se numără printre cele 100 de personalități ale Reșiței, locul de naștere al părintelui.

Preasfințitul Ioan a mulțumit pr. Silviu-Lucian Bindea pentru activitatea pastorală din această parohie și l-a felicitat împreună cu doamna preoteasă Iuliana Bindea cu ocazia jubileului de 25 de ani de preoție și de căsătorie. De asemenea pr. Silviu-Lucian Bindea a mulțumit Preasfințitului Alexandru pentru hirotonire și încrederea acordată de-a lungul celor 25 ani de slujire, preoților profesori și profesorilor pentru formare, părinților și familiei pentru susținere, și – nu în ultimul rând – Preasfințitului Ioan pentru prezență, Vicarului general Msg. Angelo Pop și colegilor preoți, autorităților locale și credincioșii prezenți pentru ajutor.

A urmat în fața bisericii un moment folcloric susținut de doi interpreți cunoscuți și iubiți ai muzicii populare orăștiene, domnul Eugen Pistol și Viorel Bunea, susținuți de tehnica domnului Adrian Borza. Cei prezenți au primit câte un pachet de merinde oferit de credincioșii parohiei.

Sursa: vedeţi aici.