1

Vizită pastorală a Preasfinţitului Ioan în parohiile Arad-Şega şi Dumbrăviţa

Din încredințarea Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, în a doua şi a treia zi de Crăciun, Preasfinţia Sa, Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, s-a aflat în mijlocul comunităţilor din parohiile Arad-Şega (Protopopiatul de Arad) şi Dumbrăviţa (Protopopiatul de Timişoara).

  • Prima parohie vizitată a fost Arad-Şega, duminică 26 decembrie. Preasfinţia Sa a fost însoţit de Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj.

La Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Ioan au concelebrat: Mons. Angelo Narcis Pop Vicar general, pr. Radu Vorindan, Protopopul Aradului, pr. Sorin Seviciu, parohul locului, pr. Romeo Bodea, paroh la Arad-Micălaca, pr. Ovidiu Crişan, administrator parohial la Capela „Bunavestire” Arad şi parohia Arad-Grădişte.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Ioan a vorbit despre Preasfânta Fecioară Maria, Mama lui Isus în contextul episodului evanghelic al fugii în Egipt. Pornind de la întrebarea: cum o fi trăit Maria, Crăciunul acela unic şi original, PS Ioan a subliniat câteva aspecte.

  • În primul rând pericolul şi îngrijorarea călătoriilor pe care Sfânta Familie le-a făcut pe traseul Nazaret-Betleem-Egipt-Nazaret. În ciuda vicisitudinilor, Maria era prudentă şi urma semnele pe care Providenţa i le trimitea. Era încrezătoare în lucrarea lui Dumnezeu.
  • Un alt aspect: e imposibil ca Maria să nu fi fost tainic şi eficient pregătită personal de Dumnezeu, şi dincolo de ceea ce cunoaştem din Scripturi în vederea misiunii sale de Mamă a Fiului lui Dumnezeu.
  • „Ceea ce, diferit de experiența oricărui om” a spus Preasfinţitul Ioan „îi lipsește Mariei și astfel face unică trăirea ei, sunt reziduurile, umbrele, deruta și teama pe care le lasă în sufletele noastre păcatul, fapt de care adesea nici nu ne dăm seama, fiindcă trăim cu el de mici. În viața Mariei are loc lucrarea exclusivă a lui Dumnezeu, care ne depășește pe oricare dintre noi. Făcându-i loc în sufletul și viața ei, Dumnezeu a ”năvălit” aici, cu lucrarea sa minunată”.

Oprindu-se la semificaţia cuvântului Bethleem care înseamnă „casa pâinii” Preasfinţitul Ioan a scos în evidenţă faptul că aici „s-a copt” cu adevărat cea mai proaspătă și tainică pâine. „Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viaţa lumii”. (Ioan 6,51).

Părintele paroh Sorin Seviciu a mulţumit Preasfinţitului Ioan pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor şi de-asemenea a mulţumit şi preoţilor concelebranţi.

* * *

  • A doua vizită, 27 decembrie, parohia Dumbrăviţa.

La invitaţia Părintelui paroh Remus Dobra şi a consiliului parohial, în a treia zi de Crăciun, la 27 decembrie, de sărbătoarea Sf. Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Ioan a vizitat parohia cu hramurile „Preasfânta Treime” și „Nașterea Maicii Domnului” din Dumbrăviţa.

În deschiderea cuvântului de învăţătură: „Am venit în parohia dumneavoastră pentru a ne ruga împreună azi în a III-a zi de Crăciun și de sărbătoarea Sf. Arhidiacon Ștefan”. Am venit și cu mare recunoștință și admirație pentru munca despusă aici de părintele Remus și familia sa, sprijinit de mulți dintre dumneavoastră”, a spus Preasfinţitul Ioan în deschiderea cuvântului de învăţătură.

În continuare Preasfinţia Sa a vorbit despre jerffă: jertfa Fiului stăpânului viei şi a martiriului lui Ştefan. „Cred că atunci când Dumnezeu cere o jertfă vrea să vadă ceva și vrea să vedem, să înțelegem ceva”, a subliniat PS Ioan. În acest sens a vorbit despre episodul Jertfei lui Avraam subliniind două aspecte:

  1. Dumnezeu vrea ”să vadă ceva.” În jertfirea lui Isaac, Dumnezeu a voit nu atât să vadă credința, atașamentul lui Avraam, ci a voit să provoace spre creștere pe aceste virtuți. Viruțile noastre nu cresc decât atunci când sunt încercate. Pare că nu există o altă cale.
  2. ”Să vedem ceva”. Dumnezeu voiește ca și noi să înțelegem inima Sa de Părinte. Dacă pe Isaac, fiul lui Avraam, Dumnezeu l-a cruțat, pe Fiul său Isus nu l-a cruțat ci la dat pentru ca nimeni din cei ce cred în El să nu piară ci să aibă viață veșnică. Se pare că nu putem înțelege inima, sentimentele lui Dumenzeu față de noi decât atunci când ne sunt atinse propriile sentimente. Însă pe Isus, Dumenzeu Tatăl și l-a „recuperat” prin glorioasa înviere.

Referindu-se la martiriul Sfântului Arhidiacon Ştefan, Preasfinţia Sa a împărtăşit un detaliu «”Ce-i cel priveau, vedeau fața lui ca fața unui înger.” Când Ștefan dă mărturie despre credința și iubirea sa față de Dumnezeu, când ”vede crerurile deschise” chipul lui este transfigurat și luminos și pe chipul său, persecutorii săi văd lumina cerurilor deschise. Asta face convingerea Sfântului Ştefan şi iubirea lui faţă de Dumnezeu», a spus în încheiere PS Ioan.

Părintele paroh Remus a mulţumit Preasfinţitului Ioan pentru vizita pastorală.

În ambele vizite pastorale, Preasfințitul Ioan a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinției Sale Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

A consemnat, ipod. Raimondo-Mario Rupp

 

Biserica Greco-Catolică din cartierul Arad-Şega

Biserica Greco-Catolică din Dumbrăviţa

 




Sărbătoarea Nașterii Domnului la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj

Marele praznic al Naşterii Domnului nostru Isus Cristos a fost celebrat cu solemnitate şi în acest an 2021 la catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj printr-o serie de evenimente şi celebrări liturgice.

În perioada 20-22 decembrie, Preasfinţia Sa Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a propus credincioşilor un itinerariu de pregătire sufletească pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului, având ca temă: Darul iar ca subtitlu: „Nașterea lui Isus, ce daruri ne-a adus?” Acest itinerariu a fost grupat pe trei zile de întâlniri: prima întâlnire s-a desfăşurat la Lugoj, cea de-a doua la Timişoara iar cea de-a treia la Deva.

Astfel prima zi a acestor întâlniri a fost deschisă în seara zilei de 20 decembrie, în Catedrala din Lugoj după terminarea Sfintei Liturghii.

Pornind de la lectura evangheliei Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan (1,1-17), Preasfințitul Ioan i-a invitat pe credincioși să reflecteze la trei daruri pe care Isus ni le-a adus.

  • Primul dar – Darul darurilor – este însuşi Isus culcat în iesle şi înfăşat, „împachetat” pentru ca noi „să despachetăm acest dar”.
  • Al doilea dar este înfierea – am devenit copii ai lui Dumnezeu. „Celor care l-au primit şi cred în numele Lui, le-a dat puterea să devină fii, copii ai lui Dumnezeu” (Cfr. Ioan 1, 12).
  • Al treilea dar: chemarea la viaţa veşnică. „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. (Ioan 3, 16).

Ca şi concluzie acestor pregătiri sufleteşti, Preasfinţitul Ioan i-a invitat pe credincioşi la reflecţie adresându-le întrebarea: „Ce rămâne din Crăciunurile vieţii noastre pe care le aşteptăm cu bucurie şi apoi trec? …”

Ziua de 24 decembrie – Ajunul Crăciunului – a început la Catedrala din Lugoj cu rânduiala Orelor Împărăteşti, de la ora 8. A urmat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, celebrată de Preasfinţitul Ioan, avându-i concelebranţi pe Părintele Teodor Baba, Consilier Eparhial şi Protopop de Lugoj şi pe Părintele protopop onorific Ioan Pop, parohul catedralei. Răspunsurile au fost date de către Surorile Baziliene din Lugoj.

În dupămasa aceleiași zile, a avut loc un concert de colinde susţinut de Corul „Reînvierea” al Catedralei după care a urmat Sceneta de Crăciun a tinerilor şi copiilor de la religie.

În deschiderea programului, Preasfinţitul Ioan a rostit un cuvânt despre semnificaţia Sărbătorii Naşterii Domnului. I-a invitat pe credincioşi să încerce să se transpună cu gândul în urmă cu peste 2000 de ani în Betleem, acolo unde totul era simplu şi natural; unde – într-un cadru cu turme de oi, iesle, o stea veghetoare, păstori şi magi cu daruri – o familie simplă primeşte în dar de la Dumnezeu un copilaş. „Istoria la care fac referintă programele propuse: colindele şi sceneta, este o istorie despre Isus dar şi despre noi şi atunci rolul nostru este să ne întrebăm şi să ne găsim un loc. Noi … unde ne aşezăm în această poveste adevărată, în această istorie?” a spus Preasfinţitul Ioan.

În continuare, Părintele Ioan Pop a prezentat programul serii apoi a rostit o rugăciune la Solemnitatea Naşterii Domnului.

Programul a continuat cu Concertul de colinde al corului catedralei. Coriștii au interpretat piese din repertoriul românesc şi internațional, printre care amintim: „O ce veste minunată”, „Floricica”, „Trei Păstori”, … Colinda „Noapte de vis” cântată în trei limbi, a avut şi un aranjament orchestral cu vioară.

După concertul de colinde, copiii şi tinerii care frecventează orele de religie, pregătiți de Sora Valentina Hădărău, OSBM, au prezentat sceneta cu titlul „Crăciunul este o întâlnire! Şi mergem pentru a-L întâlni pe Pruncul Isus și a-L primi cu inima, cu viața …”.

După toate aceste momente, Preasfinţitul Alexandru Mesian. Episcop de Lugoj a felicitat pe copiii de la religie pentru scenetă. A mulţumit părinţilor acestor copii pentru faptul că i-au îndemnat să vină la orele de religie pentru a cunoaşte evenimente care sunt mai mult decât o istorie sau o poveste. „Venirea lui Cristos în lume” a spus PS Alexandru „a fost o realitate, de aceea de 2000 de ani noi credem lucrul acesta şi au fost mulţi care şi-au dat viaţa, mărturisindu-şi credinţa în Cristos, cel care a venit să mântuiască lumea”.

În continuare Preasfinţitul Alexandru a felicitat corul catedralei, care în ciuda problemelor formaţiilor corale date de contextul pandemiei de COVID-19, au reuşit să ofere o Seară de Crăciun memorabilă.

Preasfinţia Sa Alexandru a felicitat pe Surorile Baziliene care s-au implicat în realizarea scenetei copiilor. Preasfinţia Sa a acordat binecuvântarea arhierească, rugându-l pe Isus Cristos care a venit în lume să aducă mântuirea neamului omenesc să binecuvânteze pe toţi cei prezenţi, pe toți cei care ne urmăresc pe internet şi pe toţi cei care ar dori să fie cu noi împreună.

La sfârşitul programului, toţi copiii prezenţi s-au bucurat de darurile trimise de Pruncul Isus prin „Moş Crăciun”.

În Ziua de Crăciun – 25 decembrie – la Sfânta Liturghie de la orele 10.30, alături de Preasfinţiile Lor, Alexandru şi Ioan au concelebrat: Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, Părintele Teodor Baba, Consilier Eparhial şi Protopop de Lugoj, Părintele Ioan Pop şi Părintele Narcis Ardelean. Răspunsurile au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.

Preasfinţitul Alexandru, a dat citire Scrisorii Pastorale de Crăciun. Redăm un fragment din această scrisoare pastorală: «Toţi cei care am devenit creştini prin Sacramentul Sfântului Botez, avem datoria de a vesti „vestea cea bună”, Evanghelia lui Cristos, care a venit în lume să mântuiască neamul omenesc, “Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu l-a dat, ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viaţa de veci” (In 3,16). Să nu uităm, aşadar, că avem datoria de a vesti și evanghelia carităţii prin faptele noastre de iubire faţă de aproapele, faţă de cei ce se găsesc în suferinţe, care se identifică cu Cristos, Cel umil, sărac și marginalizat».

PS Alexandru a mulţumit Monseniorului Angelo-Narcis Pop, Vicar General și preoţilor de la catedrală, în special Părintelui Ionică Pop, parohul catedralei, Surorilor Baziliene, consiliului parohial, corului şi credincioșilor care s-au implicat pentru ca şi aceste sărbători de Crăciun să fie la fel de frumoase ca şi în anii precedenţi.

În ziua de 26 decembrie, Sfânta Liturghie ahierească de la orele 10.30 a fost pontificată de Preasfinţitul Alexandru. Preasfinţia Sa, a dat citire Scrisorii Pastorale de Crăciun a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

***

La finalul Scrisorii Pastorale de Crăciun 2021 a Preasfinţitului Alexandru, Preasfinţia Sa Alexandru împreună cu Preasfinția Sa Călin Ioan Bot, Episcopul auxiliar al Eparhiei de Lugoj, adresează tuturor credincioşilor Crăciun fericit, cu sănătate şi bucurii, iar Anul Nou 2022 să aducă belşug de haruri de la Pruncul Isus.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp




Anunţ: Concert de colinde la Lugoj susţinut de corul “Cantus Redivivus”

Vineri, 31 decembrie 2021, cu începere de la ora 15.00, în Catedrala Greco-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” din Lugoj, va avea loc un concert de colinde tradiţionale româneşti, susţinut de Corul de Cameră „Cantus Redivivus”, condus de prof. dr. Emanuel Pecingină, maestru corepetitor la Corul „Madrigal–Marin Constantin”.

Corul „Cantus Redivivus” a luat naștere în anul 2015 cu ocazia organizării primei ediții a cursului de măiestrie de cânt și dirijat coral, condus de maestrul Emanuel Pecingină, în cadrul Festivalului „Zilele muzicii la Oravița”. Membrii corului sunt elevi, studenți, profesori, teologi, preoți, cântăreți de biserică sau simpli pasionați de cântul coral.

Intrarea este liberă.

(Parteneri eveniment: Episcopia Greco-Catolică Lugoj şi Liceul de artă “Ion Vidu” Timişoara).




O rază de bucurie şi speranţă

O rază de bucurie şi speranţă a străbătut, în perioada Sărbătorii Nașterii Domnului din acest an 2021, inimile şi sufletele copiilor, dar şi a unor familii din Cartierul “Mondialul Bocșei” din Lugoj, prin intermediul Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice “Sfânta Ioana Antida” din Lugoj.

Această rază de bucurie a fost posibilă datorită unor inimi mari și anume: inimile cadrelor didactice şi a elevilor școlii „Anișoara Odeanu” din Lugoj împreună cu părinții lor, a credincioșilor români greco-catolici din Parohia Mainz Germania, a voluntarilor din Timișoara şi Lugoj, de la asociațiile „Ajungem mari” si „Action for People”, precum şi a unor oameni de suflet care au dorit să rămână anonimi, dar cărora dorim să le mulțumim și pe această cale. Toți aceștia au dăruit cu inimă curată şi deschisă dulciuri, alimente, obiecte de igienă personală, haine și jucării pentru copiii şi familiile nevoiașe din cartierul de la marginea Lugojului din str. Herendeştiului, acolo unde își are sediul Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică „Sfânta Ioana Antida”.

Acțiunea a avut loc în mai multe etape, astfel că înainte de Sărbătoarea Naşterii Domnului, voluntarii de la asociațiile „Ajungem mari” şi „Action for People” au împărțit daruri în cadrul Centrului Social Sanitar „Sfânta Ioana Antida”, în aceeași locație fiind distribuite şi cadourile dăruite de către cadrele didactice şi elevii școlii „Anișoara Odeanu” din Lugoj. Pentru cei care nu s-au putut deplasa, darurile au fost distribuite la domiciliu de Mons. Angelo Pop, parohul acestei comunități împreună cu doi tineri din parohie.

În prima şi a doua zi de Crăciun, după Sfânta Liturghie au fost împărțite darurile venite de la Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Mainz trimise prin bunăvoința pr. Dan Vișa.

Bunul Dumnezeu să răsplătească cu harurile sale pe toții binefăcătorii.

Biroul de Presă al Episcopiei de Lugoj





Pastorala de Crăciun 2021 a Preasfinţitului Alexandru

ALEXANDRU,

Din mila lui Dumnezeu și grația Sfântului Scaun Apostolic al Romei,

Episcop român unit greco-catolic al Eparhiei de Lugoj

 

Onoratului cler

și iubitorului popor credincios

har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl

și de la Domnul nostru Isus Cristos

 

„Şi Cuvântul trup s-a făcut şi a locuit între noi…” (In 1,14)

 

Iubiţi fraţi întru preoţie,

Iubiţi credincioşi,

Niciodată omenirea n-a avut o zi de bucurie atât de mare ca ziua de astăzi, când se împlineşte ceea ce profeții au profețit cu multe sute de ani înainte, ceea ce Arhanghelul Gavril a vestit Mariei din Nazaretul Galileii, că va naşte fiu. Astăzi se bucură toţi fiii strămoşilor noştri, Adam şi Eva, deoarece astăzi a răsărit soarele dreptăţii pentru lumea păcătoasă; astăzi s-a ivit ziua mântuirii noastre; astăzi s-a proclamat mântuirea lumii acesteia pierdute; astăzi s-a născut Mântuitorul lumii: Isus Cristos.

Era iarnă când Sfântul Iosif cu Preacurata Fecioară Maria au trebuit să călătorească la Betleem, deoarece împăratul August a dat poruncă să se facă recensământul populaţiei, să se înscrie fiecare acolo de unde îşi are originea.

Sfântul Iosif şi Preacurata Fecioară Maria au fost de origine din Betleemul Iudeii, de aceea ei au trebuit să călătorească acolo pentru recensământ. Iosif a pornit deci cu Maria din Nazaret spre Betleem.

Peste dealuri înalte şi drumuri pietroase, după o călătorie lungă au sosit la Betleem, dar aici n-au găsit găzduire, căci toate locurile de pe la cunoştinţe şi de la casele de oaspeţi erau ocupate de lumea venită din diferite părţi pentru recensământ. Au trebuit să se retragă peste noapte la capătul oraşului într-un grajd, unde în vreme grea şi furtunoasă se adăposteau păstorii cu dobitoacele lor. În acel grajd şi în acea noapte a născut Fecioara Maria pe Unul Nă­scut Fiu al Său.

Acolo a fost culcat, în iesle, Pruncul Isus, despre ca­re profetul Isaia a profeţit: „Prunc S-a născut nouă şi se cheamă numele Lui Înger de mare sfat… Dumnezeu tare. (Is 9, 6.) La peștera din Betleem au venit cete de îngeri care acum, la nașterea Lui, cu cântări de mărire au lăudat pe Dumnezeu zicând: „Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace între oameni bunăvoire” (Lc 2,14).

Au venit păstorii şi magii de la răsărit şi împreună s-au închinat pruncului dumnezeiesc. Pruncul acesta născut astăzi în lume este Fiul lui Dumnezeu, care a venit să ne mântuiască pe noi din blestemul păcatului strămoşesc.

 

Iubiți credincioși,

De-a lungul celor peste 2000 de ani de la Nașterea Domnului nostru Isus Cristos, milioane de oameni au crezut și s-au închinat pruncului dumnezeiesc. Mulți au murit ca martiri, mărturisind acest adevăr.

Și noi, când spunem Crezul – când ne mărturisim credința – Îl adorăm pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu: „Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a coborât din ceruri și S-a întrupat de la Spiritul Sfânt și din Maria Fecioara, și S-a făcut om”.

Dumnezeu L-a trimis pe unicul Său Fiu în lume ca să repare ofensa nemăsurată adusă maiestății divine, de către om. Repararea trebuia făcută de o persoană mai presus de om fiindcă și greșeala a fost comisă față de Ființa supremă, față de Dumnezeu.

Astfel, Fiul Omului, a doua persoană a Preasfintei Treimi, de o ființă cu Tatăl, S-a învoit să ia asupra Sa toată urgia dreptății divine și prin jertfa vieții Sale, să-l facă pe om să înțeleagă și gravitatea păcatului, dar și marea iubire a lui Dumnezeu față de el!

Pentru aceasta, Isus se coboară din gloria nemărginită și luând chip de rob se naște într-o familie modestă, într-un grajd, o peșteră, la marginea orașului Viflaim, un mic orășel din Iudeea. Condiția de umilință a Mântuitorului nu poate fi înțeleasă de mintea limitată a omului! Este o umilință care te înspăimântă, te face să tremuri! Dumnezeu cel veșnic, însăși frumusețea și bogăția, însăși plenitudinea fericirii, se nimicește… și până unde… acolo unde nimeni nu-L aștepta pe Mesia, pe Regele, pe Împăratul care va elibera popoarele!

În predica de la Liturghia din Noaptea de Crăciun din anul 2020, vorbind despre dragostea Tatălui Ceresc față de neamul omenesc, Sfântul Părinte Papa Francisc a spus, printre altele, că „un Fiu s-a dat nouă” (Is 9,5). Tatăl nu ne-a dat ceva, ci pe însuși Fiul Său unicul născut, care este toată bucuria Sa. Și totuși, dacă privim la nerecunoștința omului față de Dumnezeu și față de nedreptatea față de atâția frați ai noștri, vine o îndoială: Domnul a făcut bine să ne dăruiască așa de mult, face bine să mai hrănească încredere în noi? Nu ne supraevaluează? Da, ne supraevaluează, și face asta pentru că ne iubește până la moarte. Nu reușește să nu ne iubească.

Așa este Dumnezeu, a mai spus Sfântul Părinte, este atât de diferit de noi! Ne iubește mereu, mai mult decât reușim noi să ne iubim pe noi înșine. Este secretul Său pentru a intra în inima noastră. Dumnezeu știe că unicul mod pentru a ne mântui, pentru a ne vindeca înăuntru, este să ne iubească: nu există un alt mod. Știe că noi devenim mai buni numai primind iubirea Sa neobosită, care nu se schimbă, ci ne schimbă pe noi.

Numai iubirea lui Isus ne transformă viața, ne vindecă rănile mai profunde, eliberează de cercurile vicioase ale insatisfacției, supărării și plângerii, a menționat Suveranul Pontif.

Ce spune Isus Cristos despre Sine? Când Cristos a fost judecat la moarte a fost întrebat de Pilat: „Eşti tu Cristos, Fiul celui binecuvântat? Iar Isus a zis: Eu sunt şi veti vedea pe Fiul Omului şezând de-a dreapta celui Atotputernic şi venind pe norii cerului” (Mt 14,61-62).

Cerul şi pământul, evanghelia şi istoria, unanim mărturisesc, căci Cristos este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, Unul născut iar nu creat.

Cu toate că despre dumnezeirea lui Isus Cristos sunt atâtea mărturii, totuşi, sunt mulţi care nu-L recunosc şi nu vor să-L recunoască pe Isus Cristos de Fiu a lui Dumnezeu şi Mântuitorul lumii.

 

Iubiți credincioși,

Cu umilinţă şi smerenie să ne rugăm lui Isus Cristos să ne dea credinţă şi tărie să putem mărturisi adevărul că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu, este Mântuitorul lumii. Aceasta o învaţă Sfânta Maică Biserică de peste 2000 de ani. Această credinţă adevărată au mărturisit-o şi o mărturisesc şi astăzi milioane de martiri, cu sângele şi viaţa lor.

Toţi cei care am devenit creştini prin Sacramentul Sfântului Botez, avem datoria de a vesti „vestea cea bună”, Evanghelia lui Cristos, care a venit în lume să mântuiască neamul omenesc, “Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Unicul Său Fiu l-a dat, ca oricine crede în El să nu piară ci să aibă viaţa de veci” (In 3,16). Să nu uităm, aşadar, că avem datoria de a vesti și evanghelia carităţii prin faptele noastre de iubire faţă de aproapele, faţă de cei ce se găsesc în suferinţe, care se identifică cu Cristos, Cel umil, sărac și marginalizat.

Împreună cu îngerii, păstorii, magii, cu Preacurata Fecioară Maria, Mama lui Isus, cu Sfântul Iosif, cu întreaga Biserică să adorăm şi noi pe Pruncul Isus din ieslea din Betleem, prezent în Taina Sfintei Euharistii pe sfintele noastre altare.

Și în anul 2021, omenirea întreagă a continuat să fie încercată de așa-numitul SARS-CoV 2 (COVID-19), ceea ce a adus perturbări în viața socială și spirituală a tuturor iar mulți dintre locuitorii acestei planete au trecut la cele veșnice.

Sperăm în ajutorul Atotputernicului Dumnezeu și că momentul opririi acestei suferințe mondiale nu va întârzia să apară.

Dimpreună cu P.S. Părinte Călin Ioan Bot, Episcopul auxiliar al Eparhiei noastre de Lugoj, Vă dorim tuturor Crăciun fericit, cu sănătate şi bucurii, iar Anul Nou 2022 să vă aducă belşug de haruri de la Pruncul Isus.

Sărbători fericite!

La mulți și fericiți ani!

Cu arhierești binecuvântări,

 

ALEXANDRU

Episcop de Lugoj

 

 

Dată la Palatul Nostru Episcopal din Lugoj, la Praznicul Nașterii Domnului, Anul Domnului 2021.

 

Însemnare: Această pastorală se va citi în fiecare biserică parohială la Sfânta Liturghie în prima zi de Crăciun, iar în filii a doua zi.