A treia întâlnire sinodală a preoţilor din Protopopiatul de Lugoj

În dimineața zilei de 3 martie 2022, cu începere de la orele 10.00, la sediul Episcopiei greco-catolice din Lugoj a avut loc a treia întâlnire a preoţilor parohi din Protopopiatul de Lugoj pe tema parcursului sinodal.

Prima întâlnire pe această temă a avut loc la reședința episcopală din Lugoj în ziua de 16 decembrie 2021, iar a doua întâlnire s-a desfăşurat în parohia Ohaba-Forgaci la 19 ianuarie 2022.

La întâlnire, alături de preoţii din Protopopiatul de Lugoj, au fost prezenţi Preasfinţiile Lor Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj şi Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, referent eparhial pentru parcursul sinodal 2021-2023.

Întâlnirea a fost deschisă cu rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Preasfinţitul Ioan a prezentat câteva consideraţii personale privind desfăşurarea celor două întâlniri anterioare. A urmat un timp de dezbatere în care, fiecare dintre cei prezenți, a împărtășit din experiența proprie pe marginea temelor abordate.

La această a III-a întâlnire a protopopiatului Lugoj s-a consolidat formarea unui mod de a lucra împreună la un proiect comun. În urma celor trei întâlniri consultative pe tema Sinodului în curs, s-a elaborat o listă de provocări întâlnite în munca pastoral-administrativă, o alta de oportunități și o alta de teme de abordat în întâlnirile viitoare pe care protopopiatul și le propune.

Următoarea întâlnire va avea loc miercuri 4 mai a.c., pe tema a ceea ce în trecut se numeau: Misiuni populare. Este o formă de cateheze și deopotrivă zile de reculegere pentru laici.

În încheierea întâlnirii, Preasfinţitul Alexandru a făcut câteva referiri privind desfăşurarea procesului sinodal. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că acest parcurs sinodal la nivel mondial se desfăşoară în vremuri speciale, şi anume: a început în perioada pandemiei de Covid-19 şi continuă pe fondul războiului care are loc în Ucraina.

Întâlnirea s-a încheiat cu acordarea binecuvântării din partea celor doi episcopi.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp