Comemorare în catedrala Lugojului: 24 ani de la trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Ioan Ploscaru

Anul acesta, duminică 31 iulie, s-au comemorat 24 ani de la trecerea la cele veşnice a celui care a fost Arhiepiscop Ioan Ploscaru, fost Episcop al Eparhiei de Lugoj şi mărturisitor al credinţei în închisorile comuniste timp de 15 ani. Înalt Preasfinția Sa a trecut la cele veşnice în data de 31 iulie 1998.

În seara zilei de 30 iulie 2022, după Sfânta Liturghie de seară s-a oficiat un parastas de pomenire în memoria Arhiepiscopului mărturisitor al credinței, de către Părintele prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei.

A doua zi, duminică 31 iulie 2022, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 9 celebrată de Pr. Ioan Pop, ÎPS Ioan Ploscaru a fost pomenit în cadrul ecteniei morților.

Sfânta Liturghie Arhierească de la orele 10.30 a fost pontificată de Preasfinţitul Alexandru, Episcop de Lugoj. Au concelebrat: Mons. Vicar Angelo-Narcis Pop şi Pr. Narcis Ardelean, paroh la Şanoviţa. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc un parastas de pomenire în memoria Arhiepiscopului Ioan Ploscaru.

În Cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a evocat personalitatea predecesorului său. A fost evocată şi tăria şi perseverenţa în credinţă a celui care a îndurat 15 ani de închisoare şi 25 de ani de clandestinitate doar pentru că nu a dorit să se lepede de Cristos şi Biserica Sa.

S-a reamintit că la 21 ianuarie 1990 Înalt Preasfinția Sa, Ioan Ploscaru a celebrat prima Sfântă Liturghie ca episcop după 42 de ani, în catedrala din Lugoj, retrocedată. A fost prima catedrală greco-catolică retrocedată cu mare generozitate de către Înaltpreasfințitul Nicolae Corneanu, de pie memorie care de altfel a retrocedat cultului greco-catolic toate bisericile din teritoriul canonic al Înalt Preasfinției Sale.

Preasfinţitul Alexandru a afirmat că Înaltpreasfinţia Sa, Ioan Ploscaru a trecut din această viaţă, fiind împăcat că Biserica Română Unită şi Eparhia Lugojului îşi continuă firul lucrurilor după înaintaşii care i-a avut şi după sfinţii martiri ai acestei Biserici. De aceea a murit liniştit şi cu speranţa că Dumnezeu va purta grijă şi în continuare de soarta acestei Biserici.

„Arhiepiscopul Ioan Ploscaru chiar dacă nu a devenit fericit” a spus Preasfinţitul Alexandru, „şi chiar dacă nu este unul din cei şapte Episcopi martiri ai Bisericii Noastre declarat de Sfântul Părinte Papa Francisc, este un mărturisitor al credinței pentru că nu a murit in închisoare dar, dacă era nevoie, ar fi acceptat şi acest lucru. Dumnezeu i-a oferit Arhiepiscopului Ioan Ploscaru, harul să vadă cu ochii lui, cum se prăbușesc sisteme politice ale celor fără de Dumnezeu şi cum Cristos şi Biserica Sa îşi continuă cu tărie drumul în istorie pentru că este o instituție divină, supranaturală, instituită de Isus Cristos”.

PS Alexandru a spus că unul din gândurile Arhiepiscopului Ioan Ploscaru era să-i ierte pe toţi cei care au greşit împotriva Bisericii. Mentalitatea era astfel: noi suferim şi dacă Dumnezeu ne va ajuta să ieşim din închisoare, va trebui să iertăm pentru că aşa ne învaţă Cristos să iertăm pe duşmanii noştri, şi Dumnezeu va rezolva problemele tuturor acelora care iartă. Este exemplul lui Cristos care a venit în lume ca să obţină iertare de la tatăl Ceresc prin jertfa Sa pe Cruce. Astfel, după învăţătura lui Isus Cristos, „iertaţi ca să fiţi iertaţi”.

„Iubiţi credincioşi”, a spus PS Alexandru, „de altfel, martirii noştri şi mărturisitorii Bisericii nu sunt altceva decât cei care au crezut, au aşteptat şi au îndurat întru totul acestei învăţături a lui Isus Cristos. Prin beatificarea celor 7 episcopi martiri de însuşi Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj la 2 iunie 2019, Biserica Română Unită a fost ridicată la o mare înălţime, prin recunoaşterea jerftei acestora pentru credinţă şi a multor altora care nu sunt consemnaţi”.

„Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru jertfele sfinților martiri şi pentru ceea ce ne-a lăsat ca moștenire episcopatul nostru şi mai ales, mă refer la Episcopul Ioan Ploscaru, la Fericitul Episcop martir Ioan Bălan şi la ceilalți înaintași ai săi”, a spus în încheiere Preasfinţitul Alexandru.

***

Arhiepiscopul Ioan Ploscaru – repere biografice:

  • S-a născut la 19 noiembrie 1911 în localitatea Frata (jud. Cluj).
  • A studiat teologia la Blaj şi la Strassbourg (Franţa).
  • La vârsta de 22 ani a fost hirotonit preot celibatar.
  • La 30 noiembrie 1948 a fost consacrat episcop de Lugoj, în clandestinitate, căci Biserica Greco-Catolică era scoasă înafara legii.
  • A dat mărturie de credinţă, fiind încarcerat timp de 14 ani.
  • A văzut reînvierea Bisericii Române Unite, în decembrie 1989.
  • Pentru meritele deosebite în activitatea sa pastorală şi pentru puternica mărturisire de credinţă oferită prin întreaga sa viaţă închinată lui Dumnezeu şi Bisericii Sale, la data de 29 noiembrie 1996 Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul onorific de Arhiepiscop ad personam.
  • Arhiepiscopul Ioan Ploscaru, pe lângă pastoraţia căreia i s-a dedicat atât în timpul comunismului cât şi după revoluţia din 1989, a mai avut şi preocupări literare ca: exeget, poet, istoric şi moralist. A publicat 27 de cărţi. Dintre acestea amintim: „Lanţuri şi teroare”, lucrare apărută în limba română în anul 1993 care a fost tradusă în limbile italiană (2013), franceză (2017) şi spaniolă (2020). De asemenea amintim şi volumul de poezii „Cruci de gratii” (1992), tradus şi în limbile franceză (1995) şi italiană (2018).
  • Arhiepiscopul Ioan Ploscaru este unul din cei 12 episcopi ai Bisericii Române Unite care a traversat îngrozitoarea persecuție a acestei Biserici.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7ctMSgrA_1U?feature=oembed&w=1200&h=675]

Mai multe fotografii se găsesc AICI.