Documentar despre Serva lui Dumnezeu Rafila Găluţ, realizat de TVR Timişoara

Documentarul: „Fecioara cu stigmate din Bocsig: Rafila Găluț” realizat de TVR Timisoara şi difuzat în cadrul emisiunii „Istorii ascunse”, a avut premiera pe TVR 1 în ziua de 16 octombrie 2022. Subiectul filmului se concentrează pe istoria fenomenelor apariţiei stigmatelor pe trupul Rafilei Găluţ din Bocsig (jud. Arad) care a trăit între anii 1910 şi 1939.

Calitățile ei recunoscute de contemporani erau: evlavia, ascultarea, răbdarea, mortificările, curăția, modestia, credința simplă, apostolatul laic, iubirea aproapelui, stigmate și viziuni, chiar daruri profetice.

Din anul 2008, în fiecare an în luna octombrie se efectuează un pelerinaj eparhial la parohia greco-catolică din Bocsig. În acest an 2022, pelerinajul va avea loc sâmbătă, 22 octombrie.

Reamintim că la 2 decembrie 2015, Sfântul Scaun Apostolic al Romei, prin Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, la cererea episcopului de Lugoj, Alexandru Mesian, a acordat Nulla Osta pentru începerea procesului de beatificare a Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. În prezent procesul de beatificare se află în curs de desfăşurare la Roma (faza a II-a romană).

Chiar dacă filmul pune accent pe fenomenul stigmatelor, dorim să facem menţiunea că Rafila Găluţ nu se evidenţiază numai strict prin stigmate, ci şi prin viaţa ei de sfinţenie, prin caritate, prin exemplul vieţii sale.

Vă dorim vizionare plăcută!

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe informaţii privind biografia Rafilei Găluţ şi istoricul cauzei de beatificare sunt disponibile AICI.




Recunoştinţă și Responsabilitate. Întâlnirea anuală a Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj

Ziua de 15 octombrie 2022 – sărbătoarea Sfintei Tereza de Avila – a fost o zi deosebită pentru Reuniunile Mariane din Eparhia de Lugoj. Cu binecuvântarea Preasfinției sale Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, la Centrul Pastoral Eparhial „Sf. Vasile cel Mare” din Lugoj s-a ţinut Întâlnirea anuală a Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj. Prima Adunare Generală a Reuniunilor Mariane parohiale din Eparhia de Lugoj, s-a desfăşurat în anul 2010 la Palatul Episcopal din Lugoj.

Au fost invitați să participe delegații și preoții din peste 30 de parohii de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj. „Ne-am bucurat, şi la întâlnirea din acest an, să-i avem în mijlocul nostru pe Preasfinţiile Lor Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj” a declarat doamna Terezia Pintea preşedinta reuniunii Mariane din Eparhia de Lugoj.

Întâlnirea a început cu Sfântul Rozar, rostindu-se misterele de bucurie și cântecul „Ave Maria”

Sfânta Liturghie fost prezidată de Preasfinția Sa Alexandru, alături de care a concelebrat Preasfinția Sa Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, pr. Silviu Bindea, Protopop de Orăştie, pr. Dumitru Crișan, Protopop de Sânnicolau Mare şi preoți din diferite protopopiate ale eparhiei de Lugoj.

În cadrul Cuvântului de învățătură, Preasfinţitul Ioan ne-a invitat să trăim și să ne mărturisim credința în Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt imitându-o, cum este si firesc pe Sfânta Fecioară, Maica Cuvântului întrupat. „Să fim asemenea Femeilor Mironosițe, să fim și Maria și Marta din Betania în ascultarea Cuvântului, în slujire în Biserică și în ajutorul celor din jur, fiecare după capacitatea sa”. Îndemnându-ne pe toți la o întoarcere mai hotărâtă spre esența vieții, având modelul Sfintei Fecioare, Maica Domnului și a noastră pe care să o chemăm  zilnic pentru a ne susține pe noi şi întreaga Biserică pe drumul din ce în ce mai anevoios al credinței în zilele de acum.

După terminarea Sfintei Liturghii, cei prezenți au participat la o agapă. S-a simțit bucuria revederii și aceea de a fi împreună cu preoții și episcopii noștri, într-o zi de sărbătoare a fraternității.

Programul întâlnirii a continuat cu o Conferință pe tema: „Reuniunile Mariane din Biserica Greco-Catolică, Eparhia de Lugoj – scurt istoric al Reuniunilor Mariane de la înființare (sec. XVI) – până astăzi.

S-au atins următoarele puncte:

  • reuniuni mariane din Eparhia de Lugoj reînființate după anul 1990;
  • reuniuni mariane în parohii și prioritățile de acum ale Reuniunii Mariane, conferirea Statutului și conferirea adeziunii făcute Sfintei Fecioare și Mame de fiecare membru.

Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre importanța Reuniunii Mariane; a subliniat ca această formă să existe în fiecare parohie, încurajând trăirea unei vieţi de credință în spirit marianist și practicarea devoțiunilor către Maica Domnului. „Să o chemăm zilnic în ajutorul nostru, să ne rugăm pentru familii, tineri, copii, bătrâni, bolnavi, pentru ţara noastră, pentru pace în Ucraina și în lume. Să fim curajoși, să facem apostolat mărturisindu-l pe Isus Cristos pentru a atrage sufletele în Biserică spre convertire și mântuire. Rugăciunea rozarului să nu se întrerupă pentru că mult bine şi multe haruri aduce pentru toţi” a spus PS Alexandru.

Părintele Ioan Chişărău, asistent spiritual al Reuniunii Mariane Eparhiale a făcut îndemn preoților din toate parohiile să facă apostolat mai viu prin constituirea grupurilor mariane şi rugăciunea Sfântului Rozariu; să se facă zilnic spre cinstirea Maicii Sfinte și a Fiului Ei, dacă dorim binele comunităților.

Reprezentante a Reuniunii Mariane din câteva parohii au intervenit pe scurt cu privire la diferite teme importante de viață în spirit marianist și trecutul istoric.

Preasfinţitul Ioan a rostit rugăciunea de Consacrare la inima neprihănită a Sfintei Fecioare Maria, rugăciune atât de dragă tuturor marianiștilor.

La final s-au adus mulțumiri cu recunoștință ierarhilor, preoților delegaților membri ai reuniunilor mariane pentru această zi de har în care ne-am întărit împreună în credință.

A consemnat: Terezia Pintea,
Președinte Reuniunea Mariană Eparhială

Mai multe fotografii se găsesc AICI.




Exerciţii spirituale 2022 cu clerul Eparhiei de Lugoj

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, la Centrul Pastoral Eparhial „Sf. Vasile cel Mare” din Lugoj, s-au ţinut în zilele de 12, respectiv 13 octombrie 2022, exerciţii spirituale în două serii, pentru preoţii Eparhiei de Lugoj. Ultimele exerciţii spirituale ţinute cu prezenţă fizică pentru clerul eparhiei au fost în primăvara anului 2019. Ediţiile exerciţiilor spirituale din anii 2020 şi 2021 au continuat să se ţină la distanţă, fără prezenţă fizică, dat fiind faptul restricţiilor impuse de Pandemia Covid-19.

Exercițiile spirituale din acest an au fost conduse de Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj.

Pentru ambele serii programul a început cu rugăciunea Sfântului rozariu în capela Centrului Pastoral, urmată de Sfânta Liturghie Solemnă, pontificată de Preasfinţitul Alexandru şi Preasfinţitul Ioan.

Preasfinţitul Ioan a ţinut preoţilor câte două meditaţii. Temele meditaţiilor propuse au fost: „recitind ceea ce spune Saul despre convertirea sa” – pentru seria I şi „Urmarea lui Cristos „Tu urmează Mie!”, pentru seria a II-a.

Preasfinţitul Ioan a subliniat faptul că este o mare valoare faptul de a ne putea întâlni pentru că ne descoperim unii pe alţii, ne bucurăm de prezenţa altora. Biserica are în sine puterea şi resursele înnoirii, împrospătării şi ale revigorării. „Mereu și mereu avem de repornit de la Hristos, de la cuvântul lui, de la Evanghelie și de la vederea acțiunilor Sale – cum a procedat El în situații similare cu cele pe care le trăim noi” – a spus Preasfinţia Sa.

După fiecare meditaţie a existat un timp de reculegere în care preoţii au avut ocazii potrivite pentru spovedanie.

Încheierea exerciţiilor a avut loc în capela „Sf. Vasile cel Mare” cu „Binecuvântarea Euharistică”.

Pentru următoarele două zile de exerciţii din fiecare serie, preoţii au continuat individual, acasă, programul de exerciţii spirituale cu Sfânta Liturghie, reculegere, lectură spirituală şi meditaţii pe marginea celor citite, rugăciunea rozarului, Paraclisul Maicii Domnului, Calea Crucii, Ora Canonică, Adoraţie Euharistică, examinarea conştiinţei, etc.

Aceste momente de comuniune, când preoţii concelebrează Sfânta Liturghie şi celelalte momente din programul exerciţiilor spirituale împreună cu Episcopul eparhial, arată Unitatea Bisericii: comuniunea între preoţi şi Episcop, în comuniune deplină cu Sf. Părinte Papa de la Roma.

Raimondo-Mario Rupp