Vizită pastorală a Preasfințitului Ioan în parohia Reșița II

În duminica a XXIII-a după Coborârea Spiritului Sfânt (a vindecării demonizatului din Gherasa), Preasfințitul părinte Ioan, episcopul auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale Reșița II, protopopiatul Bocșa – Reșița, la invitația părintelui paroh Ovidiu Pop, cu prilejul sărbătoririi hramului secundar al bisericii, „Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.”

La sosire, ierarhul a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce de către părintele protopop Nicolae Tutaș, respectiv, cu Sfânta Evanghelie, de către părintele paroh Ovidiu Pop.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a subliniat diversele metode și subtilități prin care cel rău a căutat, și caută tot timpul, să-l despartă pe om de Dumnezeu; să sustragă cât mai multe suflete și să le abată de la drumul mântuirii, luându-le în posesie, ajungând, uneori, să stăpânească și trupurile anumitor oameni, așa cum s-a întâmplat cu demonizatul din Gherasa, din Evanghelia zilei.

Referindu-se la patronul spiritual al parohiei noastre, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, și făcând o paralelă cu pericopa Evanghelică citită, Preasfințitul a evidențiat faptul că, așa cum diavolul nu s-a sfiit să-l ispitească pe Mântuitorul, cu siguranță că nu a avut nici o problemă în a-l încerca și papa Ioan Paul al II-lea, dar că, prin disciplina vieții, prin multă rugăciune și prin încredințarea și dăruirea totală lui Dumnezeu a reușit să-l învingă pe cel rău, iar acum este sfânt și model de sfințenie pentru noi toți.

Sfânta Liturghie a fost animată și  prin răspunsurile cântate de către întreaga comunitate, cât și prin participarea activă a copiilor de altar, toate acestea contribuind la înălțarea noastră sufletească pentru momentul principal, când majoritatea celor prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos.

La sfârșit, toți credincioșii au luat anafură, au fost binecuvântați prin ungerea cu ulei sfințit, de către Preasfințitul Ioan și au primit câte o iconiță, reprezentându-i pe cei 7 Fericiți Episcopi Martiri cu rugăciunea dedicată lor.

A urmat o mică agapă fraternă, pregătită cu multă dăruire de către membrii comunității noastre, care a întregit bucuria noastră.

Mărire și mulțumire Lui Dumnezeu, pentru toate harurile Sale, revărsate peste noi, în aceasta zi binecuvântată!

În după masa aceleiași zile PS Ioan a vizitat Capela Greco-Catolică din Comuna Târnova, jud. Caraș-Severin și pe părintele Viorel Costinar, parohul acestei comunități, făcând, de asemenea o vizită și o rugăciune la mormântul preotului greco-catolic Ilie Constantin (1903 – 2000).

A consemnat: Preot paroh, Ovidiu Pop