Reuniunea lărgită a Colegiului consultorilor eparhiali al Eparhiei de Lugoj, ianuarie 2023

În dimineața zilei de 12 ianuarie 2023, cu începere de la orele 9.30, la reşedinţa Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj a avut loc reuniunea lărgită a Colegiului consilierilor și protopopilor din Eparhia de Lugoj.

La eveniment au luat parte: Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj; Preasfinţitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj; Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. dr. Marius-Petru Pop, Consilier eparhial și Secretar episcopal; pr. Inocenţiu Lung, Consilier eparhial și Protopop de Lugoj; pr. Prot. On. Ioan Pop, Parohul Catedralei, pr. Ceciliu Vasile Micu, Protopop de Hunedoara; pr. Doinel Nicolae Preda, Protopop de Hațeg; pr. Adrian Nagy, Protopop de Lupeni; pr. Nicolae Tutaș, Protopop de Reșița; pr. Dumitru Crișan, Protopop de Sânnicolau Mare; pr. Mihai Răzvan Oprişa, Protopop de Timişoara; pr. Dănuț Ciuban, Protopop de Chișineu-Criș; pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad; pr. Silviu Bindea, Protopop de Orăștie și pr. Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza.

Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Alexandru Mesian cu rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Preasfinţitul Alexandru a prezentat principalele evenimente petrecute în Eparhia de Lugoj de la ultimul consistoriu dar și bilanțul pe anul 2022 cu realizările eparhiale.

În cursul anului 2022 a trecut la cele veșnice Părintele Radu Farcaş (Arad) şi Părintele dr. Remus Dobra, fost paroh de Dumbrăviţa şi Giarmata. A fost hirotonit întru preoţie Tiberiu Iosif Szabo, pentru a activa în Protopopiatul de Chişineu-Criş.

În anul 2022 la Rapoltu Mare s-au sfințit interiorul bisericii în urma lucrărilor de restaurare precum şi noua masă a altarului. În parohia Reşiţa II a avut loc consacrarea noii mese a altarului şi sfinţirea iconostasului. De-asemenea la Bucova a fost sfinţită noua masă a altarului.

În luna noiembrie a avut loc binecuvântarea noii statui a Fericitului episcop martir dr. Ioan Bălan, care a fost amplasată în fața Catedralei din Lugoj.

În continuarea întâlnirii, Preasfințitul Ioan a vorbit celor prezenți despre experiența întâlnirilor sinodale din faza eparhială. Episcopul a arătat că aceste întâlniri au fost o experiență pozitivă, constituind o ocazie de cunoaștere a diferitelor realități ale eparhiei; a fost o ocazie de comuniune între preoți, călugări, profesori de religie, ocazie de a dezbate diferite aspecte cu care se confruntă viața pastorală și de transmitere a credinței. Ierarhul a spus că această experiență este natural să continue întrucât aceasta este însăși intenția sinodului: „să mergem împreună!”

Alte probleme dezbătute pe ordinea de zi au fost:

  • Predarea datelor statistice și a execuției bugetare pe anul 2022 din partea protopopiatelor;
  • Stabilirea datelor de desfășurare a exercițiilor spirituale cu clerul eparhial, a reculegerilor spirituale cu soțiile clericilor, a pelerinajelor eparhiale, etc;
  • Stabilirea taxelor de cult pentru anul 2023;
  • Planul pastoral pentru anul 2023 la nivelul Eparhiei de Lugoj.

 

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.