Participare a Preasfinţitului Ioan la sfințirea bisericii greco-catolice din Alba Iulia – Bărăbanț

Sursa: Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș
https://aegc.ro/

În Duminica a VII-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Conciliul I Ecumenic, Niceea, 325), 28 mai 2023, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, împreună cu Preasfinția Sa Ioan Bot, Administrator al Eparhiei de Lugoj și cu Preasfinția Sa Dr. László Kerekes, Episcop Auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul ”Schimbarea la Față” din parohia Alba Iulia – Bărăbanț, Protopopiatul Alba Iulia.

În cadrul slujbei de sfințire a bisericii, Părintele Radu Vasile Roșu, Protopop de Alba Iulia, a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. În Sfânta Masă a Altarului au fost așezate moaștele Fericiților Episcopi Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, care, împreună cu ceilalți patru Episcopi Martiri, Valeriu-Traian Frențiu, Tit-Liviu Chinezu, Ioan Suciu și Alexandru Rusu, au fost ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii pe Câmpia Libertății de la Blaj, din 2 iunie 2019.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfinția Sa Ioan, împreună cu Preasfinția Sa Cristian, Preasfinția Sa Dr. László Kerekes, Părintele Radu Vasile Roșu, Protopop de Alba Iulia, Părintele Cristian Rus, Protopop de Blaj, Părintele paroh Ioan Florin Stănculeț și un sobor format din șaptesprezece preoți. Răspunsurile au fost date de Corul Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca și de corul studenților teologi din cadrul Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire” Blaj.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Ioan vorbit despre importanța, pentru viața Bisericii, a sfințirii bisericii din Bărăbanț și a descris semnificația ritualului de așezare a relicvelor în Sfânta Masă a Altarului. „Acum, Isus Cristos este prezent aici, pe această Masă”, a spus Episcopul Ioan.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Ioan Florin Stănculeț  a mulțumit celor trei Episcopi prezenți la sfințirea bisericii, precum și tuturor binefăcătorilor acestei parohii, în mod special credincioșilor care i-au fost alături si l-au sprijinit.

La eveniment a luat parte Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, oficialități locale și județene, dar și credincioși veniți de pretutindeni.

La final, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească, desfășurată în curtea bisericii.

Parohia Greco-Catolică Alba Iulia – Bărăbanț a fost reînființată în anul 1996, prin strădaniile vrednicelor credincioase Varvara Drâmbărean și Maria Vîntu, iar actuala biserică a fost construită între anii 2002-2012, sub păstorirea Părintelui Mihai Alexievici, fiind amplasată pe terenul donat de familia Mircea Bocan și Suzana Frâncu. La ridicarea și finalizarea lucrărilor acestei biserici au contribuit mai multe organizații și instituții, printre care Kirche in Not, Missio-Pro Europa, Renovabis, Episcopia de Augsburg, Episcopia de Mainz, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, precum și bunii și vrednicii credincioși ai acestei Parohii și alte persoane de bună credință.

Mai multe fotografii se găsesc AICI.
Sărbătoarea Sfintei Rita de Cascia la catedrala din Lugoj – 22 mai 2023

Sfânta Rita de Cascia este una dintre sfintele la intercesiunea căreia poporul lui Dumnezeu apelează cu multă încredere și insistență. Și la catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj, de mai mulţi ani, cinstirea ei a devenit populară în rândul credincioşilor greco-catolici.

Programul liturgic din seara zilei de luni, 22 mai a.c. a început la ora 18.00 cu Sfântul Rozariu apoi a continuat – de la ora 18.30 – cu Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfinţitul Ioan, episcop administrator al Eparhiei de Lugoj. Au concelebrat: pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei, Mons. Angelo-Narcis Pop, pr. Inocențiu Lung, Protopop de Lugoj, pr. Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza, pr. Olariu Cristian, paroh la Balinţ, pr. Ioan Brîndău, paroh la Budinţ, pr. Iulian Hasciar, paroh la Scăiuş. Părintele Narcis Ardelean, paroh la Șanovița a fost disponibil în confesional pentru mărturisiri.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na. dr. Cora Iacobescu.

În cuvântul său de învăţătură, Episcopul a împărtăşit credincioşilor câteva reflecţii despre sfinţenie în general şi despre relaţia noastră cu sfinţii. „Sfinţii sunt oameni asemenea nouă care au înţeles că Dumnezeu are prioritate în viaţa lor, chiar şi în momente extreme. Acest principiu e lege în raport cu Dumnezeu, iar binele adevărat vine, punându-ne încrederea în El. Sfinţii au ştiut să pună voinţa lui Dumnezeu totdeauna ca prioritate în viaţa lor”, a spus episcopul.

Un al doilea principiu legat de ceea ce i-a condus pe acești oameni obișnuiți să devină sfinţi este timpul lor oferit lui Dumnezeu. „Timpul petrecut cu Dumnezeu în zilele noastre în rugăciune, e un timp de cunoaştere, de limpezire a propriilor noastre gânduri; e un timp de decantare şi purificare a dorinţelor şi a intenţiilor noastre”, a spus ierarhul.

În continuare a vorbit despre Devoţiunea populară, arătând că Poporul lui Dumnezeu simte de unde şi prin cine îi vine harul. Poporul este capabil de o anumită simplificare a lucrurilor. Poporul rugător simte că rugăciunea prin intermediul Sfintei Rita are efect şi răspuns. Sfânta Rita înţelege suferinţele noastre pentru că a trecut prin ele.

În încheierea Cuvântului său a prezentat câteva date biografice despre Sfânta Rita (Margherita Lotti).

După Sfânta Liturghie au fost rostite mai multe rugăciuni în cinstea sfintei Rita.

Preasfinţitul Ioan a binecuvântat trandafirii prin stropire cu apă sfințită care au fost apoi distribuiţi credincioșilor.

Programul s-a încheiat cu o procesiune în jurul catedralei.

A consemnat: Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.
Vizită pastorală a Preasfințitului Ioan în parohia Bocșa Montană

În Duminica a VI a după Paști, a Orbului din naștere și a Sfinților Împărați Constantin și Elena, Preasfinția Sa Ioan a făcut o vizită pastorală în Parohia „Coborârea Sfântului Spirit” din Bocșa Montană, Protopopiatul Reșița.

Așa cum este tradiția, la sosirea în parohie, Ierarhul a fost întâmpinat în fața sfântului lăcaș cu Sfânta Evanghelie, cu Sfânta Cruce și cu flori.

La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de Preasfințitul Ioan au concelebrat: Mons. Angelo Narcis Pop, Pr. Prot. Nicolae Tutaș, Protopop de Reșița și paroh de Bocșa Montană, Pr. Gavrilă Timiș, paroh la Vermeș și Pr. Ovidiu Pop, paroh la Reșița.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Ioan a precizat că celebrarea are semnificații multiple: Mai întâi, e ziua Domnului – duminica, prima zi a săptămânii în care a înviat Isus. În al doilea rând este sărbătoarea sfinților împărați Constantin și Elena, cei care au avut un rol semnificativ în primirea libertății de manifestare a creștinismului. Nu în ultimul rând, în cadrul acestei celebrări, a fost sărbătorit pr. prot. Nicolae Tutaș la împlinirea a 20 de ani de la hirotonirea întru preoție și tot atâția ani de activitate pastorală și administrativă în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, în eparhia de Lugoj.

În continuarea cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit pe marginea evangheliei duminicii.

”Isus a spus despre Sine „Eu sunt lumina lumii.” (Ioan 8,12). El e „lumină din lumină” așa cum mărturisim în Crez, e lumina Tatălui ajunsă în creație, la om, la noi.”

„Isus îl poate vindeca pe nevăzător fiindcă El este una cu Creatorul: „Eu și Tatăl una suntem.” (Ioan 10,30). Aici la vindecarea nevăzătorului din naștere Isus lucrează în mod creator: „Tatăl meu până acum lucrează și eu lucrez.” (Ioan 5,17).”

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ioan a mulțumit Părintelui Nicolae pentru cei 20 de ani activitate preoțească vorbind despre taina vocației la preoție care îi călăuzește pe cei chemați și uneori pare că de-a dreptul îi constrânge să urmeze acest drum.

„Părinte, vă mulțumim! Dumnezeu cu siguranță vă va răsplăti mult mai mult decât pot vorbele noastre sau recunoștința noastră.” – a încheiat episcopul.

În continuare, Mons. Angelo Narcis Pop a dat citire Diplomei Aniversare conferită de Preasfințitul Ioan cu prilejul acestei aniversări.

De asemenea, gânduri de recunoștință și prețuire au adresat și credincioșii parohiilor Bocșa Montană, Reșița și Doman.

În încheiere, Părintele Protopop Nicolae Tutaș a adus mulțumire lui Dumnezeu și Preasfințitului Ioan pentru vizită, dăruindu-i în numele parohiei un tablou reprezentându-o pe Preacurata Fecioară Maria.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă!

***

Parohia Greco-Catolică din Bocșa Montană s-a înființat în anul 1847 prin trecerea la Sfânta Unire cu Biserica Romei a 1179 de credincioși.

Biserica din piatră cu hramul „Coborârea Sfântului Spirit” a fost construită în anul 1874 de către Societatea Căilor Ferate.

Pictarea bisericii s-a realizat în anul 1940 de către pictorul Z. Falusy din Reșița.

Odată cu scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice în 1948, și biserica din Bocșa Montană a fost preluată de către Biserica Ortodoxă. Prin bunăvoința Înalt Preasfințitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, aceasta a fost retrocedată în anul 1991.

După retrocedare, primul paroh al bisericii din Bocșa Montană a fost  Pr. Aurel Cosma, care a administrat parohia până în anul 2003 când a fost numit Pr. Nicolae Tutaș ca paroh al acesteia de către Preasfințitul Alexandru Mesian.

A consemnat: Mihele Bogdan Andrei

Mai multe fotografii se găsesc AICI.
Al XII-lea Pelerinaj al credincioşilor din Eparhia de Lugoj la Bazilica Maria-Radna

«Preasfântă Fecioară Maria, Mama Fiului lui Dumnezeu,
Născătoare de Dumnezeu Fecioară,
a cărei prezență maternă au resimțit-o aici la Radna mii și mii de oameni,
ocrotește-ne, educă-ne, învață-ne cum să fim fiii tăi și
cum să fim părinți pentru fii noștri sufletești.
„Fiule, iată-o pe Mama ta.”»
– fragment din cuvântul de învăţătură al PS Ioan.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioan, episcop administrator al Eparhiei de Lugoj, sâmbătă, 20 mai 2023, a avut loc pelerinajul tradițional al credincioşilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj la sanctuarul Preasfintei Fecioare Maria de la Radna, judeţul Arad. Au participat numeroşi credincioşi din judeţele: Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara Arad şi Alba precum şi din alte regiuni ale ţării.

Începând cu anul 2010, Episcopia Romano-Catolică de Timişoara pune la dispoziţia Eparhiei de Lugoj – în fiecare an, în a treia sâmbătă din luna mai – Sanctuarul Preasfintei Fecioare Maria de la Radna pentru o zi de spiritualitate.

Programul a început la ora 10.30 cu rugăciunea Sfântului Rozar și a fost urmat de Sfânta Liturghie Arhierească, începând cu ora 11.00. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, episcopul a salutat prezenţa pelerinilor şi i-a îndemnat să trăiască această sărbătoare cu simplitate și cu bucurie.

Alături de episcop au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, pr. Dumitru Crişan, Protopop de Sânnicolau Mare, pr. Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza, pr. Răzvan Oprișa, Protopop de Timișoara, alături de un sobor de 24 de preoţi din şapte protopopiate. Pr. Florin Petrovan şi pr. Petru Cristian Bonțe au fost disponibili pentru a asculta mărturisiri pe tot parcursul programului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei Arad-Centru, dirijat de d-na Elizaveta Rudei.

Temele abordate de ierarh în Cuvântul său de învăţătură au fost pe marginea lecturilor zilei de la Apostol şi Evanghelie apoi a vorbit despre Preacurata Fecioară Maria – „Născătoare de Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, episcopul a mulţumit gazdelor, mai întâi Excelenţei Sale, Iosif Csaba Pal, Episcopul Romano-Catolic de Timişoara, teritoriul canonic în care se află acest sanctuar, a mulţumit Părintelui paroh Andreas Reinholz, Canonicus Arhidiaconus în cadrul capitlului Catedralei Diecezei Romano-Catolice de Timişoara, pentru ospitalitate şi disponibilitate.

A mulţumit Părintelui Radu Vorindan, protopop de Arad pentru aportul pe care l-a avut în organizarea evenimentului și tuturor: preoți, clerici și laici participanți, Reuniunii Mariane şi corului de la Arad.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.