A XXIV-a Întâlnire a episcopilor catolici orientali din Europa

PS Ioan, episcop de Lugoj a participat – împreună cu alți ierarhi greco-catolici din România – la Întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, care s-a ținut la Atena, în perioada 18-21 septembrie 2023.

Întâlnirea a avut loc sub patronajul Consiliului Conferințelor Episcopilor Europeni (CCEE), participând la aceasta Mons. Gintaras Grušas, Președinte al CCEE, precum și Pr. Michel Jalack, Secretarul Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Roma.

Gazda ierarhilor orientali a fost Preasfinția Sa Manuel Nin, Exarh al Exarhatului Apostolic pentru catolicii de rit răsăritean din Grecia cu sediul la Atena.

Întâlnirile episcopilor catolici orientali au început în anul 1997, fiind găzduite de diferite eparhii greco-catolice din Europa, ajungându-se – datorită întreruperilor cauzate de pandemie – la cea de-a XXIV-a.

Întâlnirea a avut loc într-o atmosferă de rugăciune, celebrările liturgice constituind cadrul acesteia.

Temele prezentate și dezbătute au fost:

•          „Familia în lumea contemporană. Provocări și speranțe pentru Bisericile Orientale Catolice.”

•          „Provocările preoțimii în secolul XXI. Raportul dintre episcop și clerul căsătorit.”

Situația extrem de dureroasă a fraților din Ucraina cauzată de război a fost una dintre temele de suflet prezentată, constituind fundalul întâlnirii.

În principiu Bisericile greco-catolice naționale au același tip de problematici si provocări, însă este o mare resursă și bogăție punerea împreună a experienței acumulate de fiecare Biserică.

Pe „chipul” fiecărei Biserici particulare se oglindește într-un fel unic și original modul în care credința în Dumnezeu a plăsmuit o comunitate, o tradiție, un popor.

Viața spirituală și legătura cu personală cu un Dumnezeu viu a ierarhilor, a preoților și a enoriașilor noștri este taina vitalității Bisericilor noastre. Pe aceasta ne putem baza, pe harul pe care îl primim cu recunoștință de la Dumnezeu, har ce ne susține, lucrează și sporește aducând roade bune.

Aceste tipuri de întâlniri nu sunt doar funcționale, necesare și utile, nu sunt doar oficiale, ci ele sunt cu adevărat fraterne, între ierarhii diferitelor Biserici existând o adevărată prietenie. Și în această fraternitate și prietenie rezidă secretul, taina supraviețuirii Bisericilor greco-catolice, fiecare dintre ele având în istoria lor perioade de mari încercări și persecuție din care au ieșit purificate și vii, rodind mărturisitori și martiri.

Următoarea întâlnire a ierarhilor catolici Orientali din Europa va avea loc la Oradea în toamna anului 2024, gazdă fiind Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea.

Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI. (Sursa foto: Eugen Ivuț – Eparhia de Oradea)




Corespondență a Preasfinţitului Ioan de la Cursul de formare pentru noii episcopi catolici din întreaga lume

În aceste zile Preasfinţitul Ioan, episcop auxiliar de Lugoj, se află la Roma, unde are loc Cursul anual de formare pentru noii episcopi catolici din lume, organizat de Congregația pentru Episcopi și de Congregația pentru Bisericile Răsăritene. Datorită contextului de pandemie Covid 19, cursul a fost suspendat timp de doi ani, astfel ultima ediţie a cursului a avut loc în anul 2019. Redăm în continuare câteva gânduri pe care Preasfinţitul Ioan le-a împărtăşit de la acest eveniment:

Hristos în mijlocul nostru!

Doresc să transmit bucuria de a participa la Cursul de formare pentru noii episcopi catolici din întreaga lume. Face parte deja din tradiția Bisericii ca în fiecare an episcopii nou hirotoniți să vină la Roma în vederea închinării la moaștele sfinților apostoli Petru și Pavel; în vederea întâlnirii cu urmașul Sfântului Apostol Petru; în vederea creării de contacte între episcopii din întreaga lume precum și în vederea unui „aggiornamento” teologic, în mod particular pe temele legate de misiunea arhierească pe care noii ierarhi sunt chemați să o îndeplinească în țările și eparhiile lor de origine.

Tema cursului din acest an este: A propovădui Evanghelia în această epocă în permanentă schimbare și după pandemie: slujirea Episcopilor.

În timpurile pe care le trăim lucrurile se schimbă în continuu, dar se schimbă și cu o mare repeziciune. Ceea ce a fost valabil ieri în modul de a proceda, azi trebuie făcut diferit. În misiunea de evanghelizare, în contextul dat, suntem precum „la o vânătoare” de păsări din zbor. De asemenea, pandemia de Covid 19 a adus schimbări în mentalitatea și comportamentul oamenilor. Biserica Catolică, mereu în avangardă, a analizat, studiat, reflectat și ne împărtășește rezultatul și roadele acestui proces.

La curs participă 152 de episcopi din diferitele națiuni și continente, dintre care, peste 40 sunt de rit oriental, prima serie a acestuia are loc în perioada 1-10 septembrie 2022.

Ceea ce oferă multă lumină și deopotrivă constituie o mare bogăție este faptul de a beneficia de aportul și de experiența Bisericii Universale. Biserica Romei are în permanență capacitatea de a primi, sintetiza și transmite din nou tuturor Bisericilor particulare din lume rezultatul reflecției și experienței mondiale în materie de teologie pe fiecare subiect de interes.

Urmând programul stabilit, am participat deja la conferințe și seminarii, am celebrat în fiecare zi Sfânta Liturghie prezidată de cardinali prefecți ai diferitelor congregații și dicastere (ministere) romane, am participat la Ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul I, urmând ca la încheierea primei părți a cursului să fim primiți în audiență de Preafericitul Părinte Papa Francisc.

Transmit cu mult drag tuturor celor din eparhia de Lugoj și nu numai, preoți și enoriași, colaboratori și prieteni, bucuria și bogăția spirituală, teologică și umană de care am parte în aceste zile, precum și dorința de a împărtăși curând cu voi, în mod viu și proaspăt ceea ce am primit în aceste zile.

            Ocrotirea Domnului peste toți!

            † Ioan, episcop auxiliar de Lugoj

 




Câteva detalii despre apropiata Întâlnire Mondială a Familiilor: Prezentarea logoului, a imnului oficial şi a modalităţii de întâlnire

Cea de-a zecea Întâlnire Mondială a Familiilor care se va ţine la Roma în perioada 22-26 iunie 2022, are ca temă: „Iubirea familială: vocaţie şi cale de sfinţenie”. Întâlnirea, era prevăzută iniţial a se desfăşura anul trecut însă din motive de pandemie COVID-19 a fost amânată.

  • Descrierea logo-ului:

Logoul gândit pentru această a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor reia forma eliptică a coloanelor lui Bernini din Piaţa „Sfântul Petru”, loc identificator al Bisericii Catolice prin excelenţă, şi face trimitere la semnificaţia sa originară, care este îmbrăţişarea primitoare şi inclusivă a Bisericii Mame de Roma şi a episcopului său adresată tuturor bărbaţilor şi femeilor din orice timp.

Figurile umane care se află sub cupolă, tocmai amintită, şi crucea care se află sus, reprezintă soţ, soţie, copii, bunici şi nepoţi. Vor să aducă în minte imaginea Bisericii ca „familie de familii” propusă de Amoris laetitia (AL 87) în care „iubirea trăită în familii este o forţă permanentă pentru viaţa Bisericii” (AL 88). Crucea lui Cristos care se îndreaptă spre cer şi zidurile care o protejează par aproape susţinute de familii, autentice pietre vii ale construcţiei ecleziale. În partea stângă, pe linia subţire a coloanelor, se observă prezenţa unei familii care se află în aceeaşi poziţie cu statuile sfinţilor puse pe coloanele din piaţă. Acestea amintesc că vocaţia la sfinţenie este o ţintă posibilă pentru toţi. Ele vor să sublinieze că este posibil a trăi sfinţenia în esenţialitatea vieţii obişnuite.

Familia pusă în stânga, care apare în spatele liniei coloanelor, indică şi toate familiile necatolice, departe de credinţă şi în afara Bisericii, care privesc din exterior evenimentul eclezial care se realizează. La acestea comunitatea eclezială a privit mereu cu atenţie. În afară de asta se observă un dinamism al figurilor care sunt în mişcare spre dreapta. Se mişcă spre exterior. Sunt familii în ieşire, martore ale unei Biserici care nu este autoreferenţială. Acestea merg în căutarea altor familii în tentativa de a se apropia de ele şi de a împărtăşi cu ele experienţa milostivirii lui Dumnezeu.

Culorile predominate, galben şi roşu, sunt o referinţă evidentă la blazonul oraşului Roma, într-o trăsătură grafică ce vrea să exprime o legătură intensă cu comunitatea.

  • În cadrul unui mesaj video, Sfântul Părinte Papa Francisc a prezentat modalitatea desfăşurării acestui eveniment, astfel:

Întâlnirea va asuma o formă multicentrică şi răspândită, favorizând implicarea comunităţilor diecezane din toată lumea. Roma va fi sediul principal, cu câţiva delegaţi ai pastoraţiei familiei care vor participa la Festivalul Familiilor, la Congresul Pastoral şi la Sfânta Liturghie, care vor fi transmise în toată lumea.

În aceleaşi zile, fiecare dieceză/eparhie va putea să fie centru al unei întâlniri locale pentru propriile familii şi comunităţi. În acest mod, toţi vor putea participa, chiar şi cei care nu vor putea veni la Roma.

Acolo unde este posibil, Sfântul Părinte Papa invită comunităţile diecezane să programeze iniţiative pornind de la tema întâlnirii folosind simbolurile pe care Dieceza de Roma le pregăteşte. „Vă cer să fiţi ageri, activi, creativi, pentru a vă organiza cu familiile, în sintonie cu ceea ce se va desfăşura la Roma”, a afirmat Sanctitatea Sa în mesajul video.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jG1co8hGlmI?feature=oembed&w=1200&h=675]

 

  • Imnul întâlnirii:

We Believe in Love
Text: Marco Frisina
Traducere: Christine Surdu

1. Familie, drum de sfințenie
Ești tu semn de iubire.
Tu dăruiești speranța,
Ne dai bucuria-aleluia.
We believe in love,
We believe in life
We will come with you,
alleluia.

2. Ești în Cristos drum deadevăr
Și Vestea Bună-n lumeaduci.
Arăți cât de frumos e-al Său
Cuvânt, aleluia.
We believe in love,
We believe in life
We will come with you,
alleluia.

3. Vom înfrunta cu puterea Sa
Statornici încercările.
Iar Duhul Său îl vom primi,
Mereu ne va călăuzi.
We believe in love,
We believe in life
We will come with you,
alleluia.

4. Familie, cale de bucurii,
În tine harul va străluci.
Lumină ești, speranță dai
În lume, aleluia.
We believe in love,
We believe in life
We will come with you,
alleluia.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=azxWQhz2xzA?start=135&feature=oembed&w=1200&h=675]




Scrisoarea Sfântului Părinte Papa Francisc şi Actul de consfinţire la Inima Neprihănită a Mariei

Sfântul Părinte Papa Francisc a trimis o scrisoare tuturor episcopilor din lume cu ocazia apropiatului Act de Consfințire a Rusiei și Ucrainei la Inima Neprihănită a Mariei. Rugăciunea de Consfințire va fi prezidată de Sfântul Părinte Papa Francisc în bazilica „Sfântul Petru” vineri, 25 martie 2022 ora 18.30 (ora locală).

Frate iubit,

A trecut aproape o lună de la începutul războiului din Ucraina, care provoacă suferinţe în fiecare zi mai teribile acelei populaţii martirizate, ameninţând şi pacea mondială. Biserica, în acest ceas întunecat, este chemată puternic să mijlocească la Principele păcii şi să se apropie de cei care plătesc pe propria piele consecinţele conflictului. Sunt recunoscător, în acest sens, tuturor celor care cu mare generozitate răspund la apelurile mele la rugăciune, la post, la caritate.

Acum, primind şi numeroase cereri ale poporului lui Dumnezeu, doresc să încredinţez în mod special Sfintei Fecioare Maria naţiunile aflate în conflict. Aşa cum am spus ieri la sfârşitul rugăciunii Angelus, pe 25 martie, Solemnitatea Bunei Vestiri, intenţionez să fac un Act solemn de consfinţire a omenirii, în mod deosebit a Rusiei şi a Ucrainei, Inimii Neprihănite a Mariei. Pentru că este bine să ne dispunem să invocăm pacea reînnoiţi de iertarea lui Dumnezeu, el va avea loc în contextul unei Celebrări a Pocăinţei, care va avea loc în Bazilica „Sfântul Petru” la ora 17.00, ora Romei. Actul de consacrare este prevăzut pe la ora 18.30.

Vrea să fie un gest al Bisericii universale, care în acest moment dramatic duce la Dumnezeu, prin Mama sa şi a noastră, strigătul de durere al celor care suferă şi imploră sfârşitul violenţei şi încredinţează Reginei păcii viitorul omenirii. Aşadar, vă invit să vă uniţi cu acest Act, convocând, în ziua de vineri, 25 martie, preoţii, călugării şi ceilalţi credincioşi la rugăciunea comunitară în locurile sacre, aşa încât poporul sfânt al lui Dumnezeu să înalţe în mod unanim şi insistent implorarea către Mama sa. Vă transmit, în acest sens, textul respectivei rugăciuni de consfinţire, aşa încât să poată fi recitată, de-a lungul acelei zile, în unire fraternă.

Vă mulţumesc pentru primire şi pentru colaborare. Vă binecuvântez din inimă pe dumneavoastră şi pe credincioşii încredinţaţi grijilor voastre pastorale. Isus să vă ocrotească şi Sfânta Fecioară să vă păzească. Rugaţi-vă pentru mine.

Cu fraternitate,

Din Sfântul Ioan din Lateran, 21 martie 2022

Franciscus

Traducerea scrisorii: pr. Mihai Pătraşcu (www.ercis.ro)

 

Act de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei

O Marie, Maica lui Dumnezeu și Maica noastră, la tine alergăm în acest ceas de încercare. Tu ești Mamă, ne iubești și ne cunoști: nimic din ceea ce avem pe suflet nu-ți este ascuns. Maica milostivirii, de atâtea ori am simțit gingășia ta plină de grijă, prezența ta ce readuce pacea, căci tu ne călăuzești mereu spre Isus, Principele păcii.

Noi am pierdut calea păcii. Am uitat ce ne-au învățat tragediile secolului trecut; am uitat jertfa milioanelor de oameni căzuți în războaiele mondiale. Ne-am abătut de la angajamentele luate de Comunitatea Națiunilor, iar acum suntem pe cale să trădăm visurile de pace ale popoarelor și speranțele celor tineri. Ne-am îmbolnăvit de lăcomie, ne-am închis în interese naționaliste, ne-am lăsat secătuiți de indiferență și paralizați de egoism. Am preferat să nu ținem seama de Dumnezeu, să conviețuim cu falsitățile noastre, să hrănim agresivitatea, să nimicim vieți și să acumulăm arme, uitând că suntem păzitori ai aproapelui nostru și purtători de grijă ai casei noastre comune. Am distrus, prin război, grădina Pământului, am rănit, prin păcat, inima Tatălui nostru, care ne vrea frați și surori. Am devenit indiferenți față de toți și de toate, în afară de noi înșine. De aceea spunem cu rușine: iartă-ne, Doamne!

Cufundați în mizeria păcatului, în ostenelile și slăbiciunile noastre, în misterul fărădelegii răului și al războiului, tu, Maică Sfântă, ne amintești că Dumnezeu nu ne părăsește, ci continuă să ne privească cu iubire, dornic să ne ierte și să ne ridice din nou. El ni te-a dăruit și a rânduit în Inima ta Neprihănită un refugiu pentru Biserică și pentru omenire. Din bunătate dumnezeiască tu ești cu noi și ne călăuzești cu gingășie, chiar și pe căile cele mai strâmte și mai întortocheate ale istoriei.

La tine alergăm, așadar, bătând la ușa Inimii tale, noi, fiii tăi preaiubiți, pe care îi cercetezi neobosit în orice vreme și îi chemi necontenit la convertire. În acest ceas întunecat, vino în ajutorul nostru și ne mângâie! Spune-i fiecăruia dintre noi: „Oare nu sunt cu tine eu, Mama ta?” Tu știi cum să desfaci tot ce-i încâlcit în inimile noastre, să dezlegi nodurile vremurilor noastre. În tine ne punem din nou încrederea. Suntem încredințați că tu nu disprețuiești cererile noastre și ne vii în ajutor, mai ales în clipele de încercare.

Așa ai făcut la Cana Galileei, când ai grăbit momentul lucrării lui Isus și ai prilejuit prima sa minune în lume. Atunci când sărbătoarea se transformase în tristețe, tu i-ai spus: „Nu au vin”. Spune-i-o din nou lui Dumnezeu, o, Mamă, pentru că astăzi ni s-a sfârșit vinul speranței, s-a pierdut bucuria, s-a diluat fraternitatea. Am pierdut omenia, am distrus pacea. Am ajuns în stare de orice violență și distrugere. Avem nevoie îndată de intervenția ta de mamă.

Primește, așadar, o, Mamă, această rugăminte a noastră:
Tu, Steaua mării, nu ne lăsa să naufragiem în furtuna războiului;
Tu, Chivotul Noului Legământ, inspiră planuri și căi de împăcare;
Tu, „Pământ ceresc”, instaurează din nou armonia lui Dumnezeu în lume;
Stinge ura, potolește răzbunarea, învață-ne iertarea;
Eliberează-ne de război, apără lumea de amenințarea nucleară;
Regina Sfântului Rozariului, retrezește în noi nevoia de a ne ruga și de a iubi;
Regina familiei umane, arată popoarelor calea fraternității;
Regina păcii, dobândește lumii pacea!

Plânsul tău, o, Marie, să înmoaie inimile noastre împietrite. Lacrimile tale, vărsate pentru noi, să facă iarăși să înflorească această vale, pe care ura noastră a secătuit-o. Și, deși zgomotul armelor nu încetează, rugăciunea ta să ne predispună la pace. Mâinile tale de mamă să-i mângâie pe cei care suferă și fug alungați de bombe. Îmbrățișarea ta maternă să-i mângâie pe cei care sunt siliți să-și lase casa și patria. Inima ta îndurerată să trezească în noi compătimirea și să ne încurajeze să deschidem porțile și să ne îngrijim de omenirea rănită și alungată.

Sfântă Maică a lui Dumnezeu, pe când stăteai la poalele crucii, Isus, văzându-l pe ucenicul său alături de tine, ți-a spus: „Iată-l pe fiul tău!”: în acest fel ne-a încredințat pe fiecare dintre noi ție. Apoi i-a spus ucenicului și fiecăruia dintre noi: „Iat-o pe mama ta!” Maică, dorim acum să te primim în viața și în istoria noastră. În ceasul acesta, omenirea istovită și copleșită stă la picioarele crucii împreună cu tine. Și are nevoie să ți se încredințeze ție, să se consfințească lui Cristos prin tine.

Poporul ucrainean și poporul rus, care te venerează cu iubire, aleargă la tine, în timp ce inima ta bate pentru ele și pentru toate popoarele chinuite de război, de foamete, de nedreptate și de mizerie.

Noi, așadar, Maica lui Dumnezeu și Maica noastră, ne încredințăm și ne consfințim în mod solemn Inimii tale Neprihănite pe noi înșine, precum și Biserica și întreaga omenire, în mod deosebit Rusia și Ucraina.

Primește această consfințire, pe care o săvârșim cu încredere și iubire, pune capăt războiului, dobândește lumii pacea. Acel „da” izvorât din inima ta i-a deschis Principelui păcii porțile istoriei; avem încredere că, prin mijlocirea Inimii tale, se va înfăptui și pacea. Ție, așadar, îți consacrăm viitorul întregii familii umane, nevoile și așteptările popoarelor, neliniștile și speranțele lumii.

Prin mijlocirea ta să se reverse asupra Pământului Milostivirea divină, iar minunatul ritm al păcii să orânduiască din nou zilele noastre. Tu, Femeia care ai rostit acel „Da”, Tu, asupra căreia s-a revărsat Duhul Sfânt, readu între noi armonia lui Dumnezeu. Adapă uscăciunea inimii noastre, tu care „îi ești speranței fântână pururi vie”. În tine, Fiul lui Dumnezeu a luat trup omenesc; fă din noi făuritori ai comuniunii. Tu, care ai umblat pe drumurile noastre, călăuzește-ne pe cărările păcii. Amin.

(Traducerea actului de consfinţire a fost oferită de Conferinţa Episcopilor din România)




Roma. Noi alfabete pentru Evanghelizare

Consiliul Pontifical pentru promovarea Noii Evanghelizări a organizat Întâlnirea responsabililor pentru Cateheză din cadrul Conferințelor episcopale din Europa, cu tema Cateheză și cateheți pentru Noua evanghelizare. Întâlnirea a avut loc, în perioada 16-18 septembrie 2021, în vechea sală a Sinodului din Vatican. La acest eveniment a participat Preasfinţitul Călin Ioan Bot, episcop auxiliar de Lugoj, care a transmis pentru Biroul de Presă al Eparhiei de Lugoj o relatare despre cele dezbătute.

În a doua zi a lucrărilor, vineri 17 septembrie, Preafericitul Părinte Papa Francisc a acordat o audiență participanților. În cadrul acesteia Suveranul Pontif i-a invitat pe cateheți să găsească noi ”alfabete” (limbaje) pentru a face cunoscută Evanghelia, să-i asculte pe oameni, să pună pasiune și creativitate în procesul de catehizare, să conștientizeze că este necesar ca tradiția catehezei să rămână o realitate vie, iar ei cateheții, să-și păstreze inima liberă în misiunea lor.

Dezbaterile din cadrul întâlnirii au subliniat câteva aspecte esențiale cu privire la catehizare și anume că primatul în acest proces îi revine Spiritului Sfânt iar finalitatea trebuie să conducă la întâlnirea lui Dumnezeu și la maturitatea creștină.

S-a vorbit despre articularea mesajului adaptat la limbajul și nevoia lumii în care trăim printr-o abordare umană apropiată față de cel catehizat, prin dialog, mărturie personală, curaj dar și smerenie.

Un accent însemnat s-a pus pe problematica actuală a tinerilor și anume nevoia acestora de valori, de apartenență la un grup, nevoia de stabilitate, de comuniune, în pofida prezenței atât de covârșitoare a canalelor de socializare pe internet.

Revine Bisericii, prin cateheți, rolul de a oferi, folosindu-se și de internet, sentimentul de apartenență și de compasiune, a oferi timp și cadru de ascultare, a promova relații de prietenie autentică, consistente și de durată. Toate acestea sunt nevoi acute atât în rândul tinerilor cât și al multor adulți.

O nouă întâlnire pe tema catehezei va avea loc în perioada 28-30 aprilie 2022.

Discursul integral al Papei Francisc, adresat participanților la această întâlnire, poate fi citit AICI.