Părintele Ovidiu Ionuţ Neiconi a fost numit consilier administrativ al Eparhiei de Lugoj

În data de 18 aprilie 2024, în cadrul reuniunii Consiliului Consilierilor Eparhiali, Preasfinția Sa Ioan, Episcopul de Lugoj, în baza drepturilor conferite de Codul Canoanelor Bisericilor Orientale (CCEO) și de Dreptul Particular, conform canonului 243 § 3 din CCEO, prin Decretul Nr. 247/18.04.2024, l-a numit pe Părintele Ovidiu-Ionuț Neiconi în funcția de Consilier Administrativ Eparhial al Eparhiei de Lugoj.

Părintele Ovidiu Neiconi s-a născut la Lugoj, pe 31 iulie 1985. A urmat Liceul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” la Blaj, apoi a continuat studiile teologice la Facultatea de Teologie greco-catolică din Blaj şi a obţinut Masterul în Teologie Pastorală. A fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor Preasfinţiei Sale Alexandru Mesian, în anul 2008, şi numit paroh în parohia Ohaba-Forgaci.

Misiunea și competența Consilierului Administrativ Eparhial este aceea de a veghea asupra bunurilor temporare ale Eparhiei de Lugoj, de a coordona activitatea administrativă generală a acesteia, luând măsuri pentru conservarea, ocrotirea și sporirea bunurilor temporare ale eparhiei, în conlucrare cu economul eparhial, cu alți administratori de sectoare, cu protopopii și cu parohii.

Consilierul Administrativ Eparhial poate verifica, în numele episcopului, activitatea administrativă și economică a protopopiatelor și a parohiilor de pe teritoriul Eparhiei de Lugoj.

Rugăm pe Preasfânta Fecioară Maria să îl însoțească pe Părintele Ovidiu-Ionuț Neiconi în această misiune, pentru a o putea împlini cu vrednicie, spre preamărirea lui Dumnezeu, binele Eparhiei noastre și mântuirea sufletelor credincioșilor.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj

 




Vizită a Preasfințitului Ioan la mănăstirea „Preasfânta Treime” din Giroc

Duminică, 7 ianuarie 2024, de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinția Sa Ioan a fost în mijlocul Comunității Monastice „Preasfânta Treime” din Giroc, județul Timiș.

Ierarhul a celebrat Sfânta Liturghie în capela mănăstirii împreună cu cei doi ieromonahi ai comunităţii: pr. Atanasie, stareţul mănăstirii şi pr. Isaac, părintele spiritual al mănăstirii.

În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul a evidențiat rolul şi misiunea Sfântului Ioan Botezătorul. Ierarhul a prezentat din perspectivă istorică persoana Sfântului Ioan Botezătorul care a trăit „în zilele lui Irod, regele Iudeii” (Luca 1,5). Înaintemergătorul Domnului nostru Isus Hristos a avut o viață de ascet, renunțând la „vin și la orice băutură tare” (Luca 1,15). A trăit în pustiu, purtând o haină din păr de cămilă şi centură de piele în jurul coapselor sale, iar hrana lui erau lăcustele şi mierea sălbatică. (cf. Matei 3,4)

Legat de misiunea lui Ioan Botezătorul în raport cu poporul, episcopul l-a caracterizat pe Ioan Botezătorul un bun îndrumător sufletesc care a chemat oamenii la pocăință și la convertire, pregătindu-i astfel pentru venirea Mântuitorului nostru Isus Hristos. Ioan a fost botezătorul poporului „glasul celui care strigă în pustiu”; a predicat oamenilor căința de păcate și întoarcerea către Dumnezeu: „Pregătiți calea Domnului, faceți drepte cărările lui!” (Matei 3,3)

În ceea ce privește misiunea sa în raport cu Isus, Sfântul Ioan, în calitate de prooroc recunoscut de popor precizează identitatea lui Isus: „Iată-l pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” (Ioan 1,29). Botezându-L pe Isus, Ioan a dat mărturie, spunând: „Am văzut Spiritul coborând ca un porumbel din cer şi a rămas deasupra lui [Isus]. […] cel care m-a trimis să botez cu apă, el mi-a zis: Acela deasupra căruia vei vedea Spiritul coborând şi rămânând peste el, el este cel care botează în Spiritul Sfânt. Eu am văzut şi am dat mărturie: acesta este Fiul lui Dumnezeu”. (Ioan 29,32-34)

Ioan este „prietenul Mirelui” (Ioan 3,29), copleșit de bucuria venirii lui Isus, de vederea Lui își îndeamnă proprii ucenici să-l urmeze pe Isus: „nu sunt eu Hristos” (Ioan 3,28), astfel „se cade ca El să crească, iar eu să mă micșorez.” (Ioan 3,30)

În încheierea predicii ierarhul a îndemnat credincioșii să ia aminte la exemplul Sfântului Ioan Botezătorul care murit în plinătatea convingerii și a iubirii prin martiriu. Acesta a fost închis și decapitat de Irod Antipa, care a fost nemulțumit de criticile pe care le-a primit de la Ioan. „Nu-ţi este permis să o ai pe soția fratelui tău”. (Marcu 6,18)

La finalul celebrării pr. Atanasie a mulțumit tuturor celor care s-au adunat în rugăciune, fiind alături de comunitatea monastică. Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă în curtea mănăstirii la care au luat parte toţi cei prezenți.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj

Mai multe fotografii se găsesc AICI.




Vizită pastorală a Preasfinţitului Ioan în Parohia Turdaş

În a treia zi de Crăciun, la 27 decembrie 2023, Preasfinţitul Ioan, episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în Parohia „Pogorârea Spiritului Sfânt” Turdaş, protopopiatul Hunedoara – Deva.

La sosire, ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către pr. Micu Ceciliu, Protopop de Hunedoara – Deva, de către pr. Alexandru Claudiu Gînța, administrator parohial şi de alți preoţi invitaţi.

Alături de ierarh, la Sfânta Liturghie au slujit: pr. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Protopop Ceciliu Micu, pr. Silviu-Lucian Bindea, Protopop de Orăştie şi pr. Alexandru Gînţa, administrator parohial.

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii creștine, tema cuvântului de învățătură a ierarhului a fost: Cum este posibil ca om să-ți dai viața pentru Hristos?

Episcopul a subliniat că martiriul este alcătuit, în primul rând, din cunoaștere și convingere. „Sfântul Ștefan cunoaște nu doar istoria Vechiului Testament și istoria mântuirii, ci o interpretează în lumina învățăturii lui Isus. El este convins că Isus este Fiul lui Dumnezeu: „În Hristos sălășluiește trupește toată plinătatea dumnezeirii.” (Coloseni 2,9).

În al doilea rând, ierarhul a explicat că martirul este însoțit de har. Harul este ajutorul și puterea lui Dumnezeu ajunsă la om, lucrând în el. Cu ajutorul harului primit de la Dumnezeu, omul poate face lucruri de care natura nu este capabilă.

Un alt element al martiriului este „vederea”. Sfântul Ștefan a spus: „Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!” «Ce presupune o astfel de viziune?! Ce forțe nebănuite descătușează și aduce? La vederea „cerurilor deschise” de ce poate deveni capabil un biet om; de ce alegeri, de ce decizii?! …» – a subliniat ierarhul.

Predica a evidențiat că martiriul îl oglindește pe Isus Hristos. Sfântul Ștefan, pe când era bătut cu pietre se ruga și spunea: „Doamne, Isuse, primește spiritul meu!” Și, îngenunchind, a strigat cu glas mare: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta! Și zicând acestea, a murit”. Modul în care întâiul martir al Bisericii și-a dat viața urmează îndeaproape modul în care a murit Isus însuși: iertând și încredințându-se Tatălui.

Ierarhul a mulțumit la finalul slujbei atât părintelui Adrian Nicolae Didi pentru slujirea timp de 20 de ani în Parohia Turdaș, cât și părintelui Alexandru Claudiu Gînța pentru preluarea slujirii în această parohie.

Părintele Alexandru a mulțumit lui Dumnezeu, episcopului pentru vizită, preoţilor concelebranţi şi tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei vizite.

La final, o formaţie de căluşari din Mărtineşti, l-a colindat pe episcop şi pe credincioşi. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.




Vizită pastorală a Preasfinţitului Ioan în Parohia Vladimirescu, județul Arad

Există o tradiție în Eparhia de Lugoj ca Episcopul eparhial să efectueze vizite pastorale anuale în marile centre şi capitale de judeţe ale eparhiei: Deva, Reşiţa, Timişoara şi Arad, cu ocazia marilor sărbători. Conform acestei tradiții, a doua zi de Crăciun, episcopul vizitează una din bisericile aflate în oraşul Arad unde sunt mai multe parohii.

În acest an, în a doua zi de Crăciun, la 26 decembrie 2023, Preasfinţitul Ioan s-a aflat în vizită pastorală în Parohia „Sfânta Treime” din comuna Vladimirescu, în apropiere de Arad.

La sosire ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de către pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, de pr Ioan Oltean Ardelean, parohul locului, de un sobor de preoţi din protopopiat şi de dl. Mihai Mag, primarul comunei Vladimirescu.

Alături de ierarh la Sfânta Liturghie au concelebrat: pr. Angelo Narcis-Pop, Vicar general, pr. Radu Vorindan, protopop de Arad, pr Ioan Oltean Ardelean, parohul locului, pr. Gabriel Ceauş, paroh la Bârzava, Gheorghe Traian Ardelean, paroh la Periam, Ilie Tomoiagă, paroh la Cărpiniş, pr. Pavel Orb, paroh la Şiria, Pr. Marcel Tarce, paroh la Cruceni pr. Vasile Pascu, paroh la Ghelari, şi pr. Ovidiu Crişan, administrator parohial la Capela „Bunavestire” din Arad.

În cuvântul de învățătură, episcopul a vorbit despre Preasfânta Fecioară Maria, Mama lui Isus în contextul episodului evanghelic al fugii în Egipt. Pornind de la întrebarea: cum o fi trăit Preasfânta Maria, Crăciunul acelor vremuri, ierarhul a prezentat trei aspecte.

  • În primul rând pericolul şi îngrijorarea în călătorii pe care Sfânta Familie le-a făcut pe traseul Nazaret-Betleem-Egipt-Nazaret. Ocrotită de Sfântul Iosif, Preasfânta Fecioara Maria urma cu prudență semnele pe care Providenţa le trimitea Sfintei familii. În ciuda vicisitudinilor, ea era încrezătoare în lucrarea lui Dumnezeu.
  • Un alt aspect: misterul. Este imposibil ca Maria să nu fi fost tainic şi eficient pregătită personal de Dumnezeu, şi dincolo de ceea ce este cunoscut din Scripturi în vederea misiunii sale de Mamă a Fiului lui Dumnezeu. Ea cunoștea mai bine decât oricine lucrarea minunată a lui Dumnezeu în viața sa și prin ea în ceea ce numim istoria mântuirii, păstrând multe taine ”și meditându-le în inima sa” (cf. Luca 2, 51).
  • Al treilea aspect: bucuria. În imnul Magnificat, la întâlnirea cu Elisabeta are loc o nestăvilită revărsare a sentimentelor sale. Maria a spus: „Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și spiritul meu se bucură în Dumnezeu, Mântuitorul meu” (Luca 1, 46-47).

„Ce face experiența Mariei cu adevărat unică este absența cu desăvârşire a păcatului în viața sa” a spus ierarhul. „În viața și experiența ei, lipsesc reziduurile, umbrele, deruta și teama pe care păcatul le lasă în sufletele noastre. Astfel, trăirea bucuriei Mariei este unică”.

„Și la un moment dat”, a continuat episcopul, „viața Mariei, Mama lui Isus, și viețile fiecăruia dintre noi se fixează fără a mai putea adăuga sau scoate ceva din propria istorie”. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să reflecteze la propria viață, subliniind că atunci când ne vine vremea să plecăm din această viață, tot ceea ce am trăit rămâne fixat ca o mare fotografie.

Privindu-ne viețile din perspectiva eternității înapoi spre timp, episcopul a lansat întrebări esențiale: „Ce vom aprecia în ele? Momentele în care am fost temători sau în care am fost curajoși? Cele în care am fost zgârciți cu Dumnezeu sau generoși?” Prin aceste întrebări, el a deschis ușa unei reflecții profunde asupra sensului vieții și a alegerilor noastre.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Protopop Radu Vorindan a dat citire Diplomei aniversare conferită de către Preasfințitul Ioan, părintelui paroh Ioan Oltean Ardelean cu prilejul aniversării a 30 de ani de preoţie Ierarhul i-a oferit pr. paroh o cruce pectorală în semn de apreciere şi recunoştinţă.

Părintele Ioan Oltean a mulțumit lui Dumnezeu, episcopului pentru vizită, preoţilor concelebranţi, oficialităţilor locale şi tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.




Parohia greco-catolică „Immaculata” din Deva gazda concertului tradițional de colinde susținut de elevii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva

După o pauză de doi ani, din cauza restricțiilor din pandemie, Parohia Greco-Catolică „Immaculata” din Deva a fost gazda tradiționalului concert de colinde susținut în data de 14 decembrie 2022 de la ora 18.00 de ansamblurile corale ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva:

  •  Corul „Arlechino” este corul de copii al claselor primare coordonat de prof. Lavinia Florentina Pârva (dirijor) și prof. Doina Delia Ștefoni (corepetitor). Cei peste 60 de copii sunt selectați dintre elevii claselor pregătitoare – a IV-a;
  • Corul „Lira” este un cor de voci egale format din elevii claselor V-VIII, avându-l ca dirijor pe prof. Radu Stan și fiind acompaniat la pian de prof. Andrei Pleter;
  • Corul „Orfeu” este corul mixt al liceului, fiind compus din elevii claselor IX-XII. Corul „Orfeu” își desfășoară în prezent activitatea sub bagheta prof. Radu Stan și e acompaniat de prof. Andrei Pleter;

Elevii liceului de arte au oferit publicului prezent un adevarat concert coral. Ansamblurile corale au interpretat colinde clasice atât din repertoriul românesc cat și din cel internațional. Corurile au încantat publicul și cu câteva momente surpriză, pregatite special pentru acest eveniment.

 

Pr. Gherghel Petrisor-Adrian
– preot colaborator
în Parohia Greco-Catolică „Immaculata” Deva –