Cuvântul PS Alexandru la avanpremiera filmului „Cardinalul” – Timișoara, 15 noiembrie 2019

Vizionând acest film, Cardinalul, am retrăit clipe de mare intensitate spirituală gândindu-mă că jertfa martirilor noștrii nu a fost zadarnică, nu a fost dată uitării.

Cardinalul Iuliu Hossu a fost unul din cei șapte episcopi români greco-catolici care au împărtășit aceeași soartă, care pentru credința lor catolică și dragostea față de poporul român au fost martirizați.

La 2 iunie anul 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj în cadrul unei sfinte liturghii solemne, pontificată de Papa Francisc, Cardinalul Iuliu Hossu împreună cu ceilalți șase episcopi a fost beatificat și declarat ca martir al Bisericii lui Cristos.

Consider că realizarea acestui film este o continuare a recunoașterii jertfei suferite pentru convingerile religioase și pentru mai binele poporului nostru în perioada persecuției comuniste când Biserica Greco-Catolică a fost desființată.

L-am cunoscut personal pe Eminența Sa Cardinalul Iuliu Hossu, acum aproape 50 de ani, cu câteva zile înainte de plecarea sa din această lume, la Spitalul Colentina din București unde a fost internat. Am facut o noapte de gardă, o noapte albă, timp în care nu am dormit nici unul ci mai mult ne-am rugat și am vorbit. Printre altele, Cardinalul, a spus și următoarele: Va veni vremea când conducătorii poporului nostru își vor da seama ce mare greșeală s-a făcut prin desfințarea bisericii noastre și persecutarea ei! După trei zile, 28 mai 1970, Cardinalul a trecut la cele veșnice și am participat și la funeraliile sale de la Spitalul Colentina.

Consider că evenimentele din ultima vreme, punerea în libertate a Bisericii Române Unite, vizita Papei Francisc în România și respectiv apariția acestui excepțional film, Cardinalul, reprezintă o reparare istorică a evenimentelor trecutului, a celor întâmplate în acea perioadă.

Aducem mulțumiri Providenței Divine pentru că ne-a învrednicit să vedem din nou gloria lui Dumnezeu și a Bisericii Sale pe pământul românesc.

Rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să binecuvinteze pe toți cei care au contribuit la realizarea acestui excepțional film și felicităm din toată inima pe domnul regizor Nicolae Mărgineanu și de asemenea pe domnul actor Radu Botar, care l-a interpretat magistral pe Cardinalul Iuliu Hossu, Fericitul Episcop Martir, precum și pe toți ceilalți colaboratorii!

Toate spre mai mare marirea lui Dumnezeu și mântuirea neamului nostru!

Cu arhierești binecuvântări,

Lugoj, 15 noiembrie 2019

† Alexandru Mesian