1

Curs online gratuit de Comunicare, 4 module pe săptămână începând cu 13 septembrie 2021

Universitatea Pontificală a Sfintei Cruci din Roma oferă un curs online gratuit (MOOC) în limbile engleză, spaniolă şi italiană intitulat „Comunicarea instituțională a Bisericii: management, relații și strategie digitală”.

Scopul cursului este de a oferi o cunoaștere de bază a comunicării instituționale a Bisericii, de la competențele Directorului de comunicare la strategiile departamentale, de la management la interacțiunea cu publicul extern și relațiile cu mass-media, cu accent pe prezența Bisericii în mediul online mai cu seamă pe rețelele sociale.

Cursul se adresează atât profesioniștilor din domeniul comunicării bisericești care doresc să se perfecționeze, dar si colaboratorilor din cadrul eparhiilor/diecezelor sau ale altor instituții bisericești în domeniul comunicării, rectorilor de seminarii și conducătorilor instituțiilor bisericești cu sarcini manageriale, alumnilor (foștii studenți) ai Facultăţii de Comunicare, ca activitate de formare permanentă, operatorilor pastorali de comunicare și potențialilor studenți interesați de studii în comunicare instituțională.

Conținutul modulelor

Cursul este împărțit în 4 unități de predare care vor necesita un angajament de aproximativ 2-3 ore pe săptămână. Pe parcursul fiecărei săptămâni este necesar să se urmărească lecțiile video (fiecare având o durată de 3-15 minute), apoi trebuie parcurse testele de autoevaluare, consultarea materialelor de aprofundare propuse de profesor și folosirea forumului pentru a pune întrebări sau a interacționa cu ceilalți participanți. Activitățile pot fi urmărite în orice moment al zilei.

  • Primul modul (13-19 septembrie) are un caracter introductiv și va aborda subiecte precum: competențele departamentului de comunicare; calitățile și sarcinile directorului de comunicare; diferența dintre publicul intern și cel extern; și câteva propuneri pentru comunicarea de criză. Relatorul va fi Prof. Daniel Arasa, Decanul Facultății de Comunicare Socială Instituțională a Universităţii Sfintei Cruci – Roma.
  • Cel de-al doilea modul (20-26 septembrie) se concentrează pe Comunicare și management: reputația organizației, conducerea oamenilor și structura departamentului, precum și relațiile cu alte departamente vor fi câteva dintre subiectele discutate de profesorul Marc Carroggio.
  • Cel de-al treilea modul (27 septembrie-3 octombrie) se va axa pe comunicarea externă și pe relația cu mass-media. Profesorul Giovanni Tridente va explica importanța cultivării relației cu mass-media, evoluția biroului de presă în era digitală și comunicarea prin intermediul evenimentelor, printre alte subiecte.
  • Cel de-al patrulea și ultimul modul (4-10 octombrie) este dedicat prezenței în mediul digital. Prof. Juan Narbona va sugera câteva elemente strategice pentru a comunica pe internet prin intermediul rețelelor sociale într-un mod eficient, care să respecte identitatea instituției.

Pentru înscriere, este necesară crearea unui cont pe platforma de predare Discere-On Demand folosită de Universitate, de unde se poate accesa cursul în limba preferată: https://discere-ondemand.pusc.it/

MOOC-urile de la Universitatea Pontificală a Sfintei Cruci nu acordă credite universitare. Cu toate acestea, se va elibera un certificat de participare la finalizarea activităților.

Sursa: a se vedea aici.