Cuvânt al Preasfinţitului Alexandru Mesian la sfințirea monumentului Fericitului Ioan Bălan, Episcop martir greco-catolic român de Lugoj

20 noiembrie 2022

Preasfințiile Voastre,
Iubiți frați întru preoție,
Mult stimate domnule primar interimar,
Iubiți frați din cultele religioase din Lugoj,

Iubiți credincioși,

Din mila lui Dumnezeu am ajuns să sărbătorim împreună dezvelirea și sfințirea monumentului Fericitului Ioan Bălan, Episcop martir greco-catolic român, care a condus Eparhia de Lugoj în perioada 1936-1959, când a trecut la cele veșnice.

Fericitul Ioan Bălan este unul din cei șapte Episcopi greco-catolici români pe care la 2 iunie 2019, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată pe Câmpia Libertății din Blaj, Sfântul Părinte Papa Francisc i-a declarat Fericiți Episcopi martiri morți în închisoare sau detenție pentru credința lor catolică.

Episcopul Ioan Bălan s-a născut la Teiuș la data de 11 februarie 1880. A studiat teologia la Budapesta iar la Viena a obținut doctoratul în teologie, în anul 1906.

Revenit la Blaj, a îndeplinit diferite funcții în cadrul Mitropoliei.

A fost hirotonit preot în catedrala din Blaj, la 24 iunie 1903, de către Mitropolitul Victor Mihali de Apșa. În anul 1909 a fost numit ca preot al credincioșilor greco-catolici din București.

În 1920 a devenit canonic al Capitlului de la Blaj iar în anul 1921 a fost numit rector al Academiei de Teologie. În anul 1929 a fost numit membru în Comisia pontificală pentru redactarea Dreptului canonic al Bisericilor Orientale.

A publicat lucrări de teologie și a tradus în limba română Noul Testament.

La 18 octombrie 1936 a fost consacrat Episcop în catedrala din Blaj și numit Episcop la Lugoj, în urma alegerii Episcopului Alexandru Nicolescu în demnitatea de Mitropolit al Blajului.

La 1 decembrie 1948, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost desființată, prin Decretul-Lege nr, 358. Întreg episcopatul Bisericii noastre: Episcopii Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, a fost arestat în noaptea de 28/29 octombrie 1948. Preoții, persoanele consacrate și credincioșii care au refuzat trecerea la Biserica Ortodoxă Română au fost și ei arestați. Bunurile bisericești au fost confiscate de noua conducere ateo-comunistă instaurată în România.

După desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Sfântul Scaun Apostolic al Romei a aprobat consacrarea de noi Episcopi, în secret, după cum urmează: Episcopul Ioan Ploscaru, Episcopul Ioan Dragomir, Episcopul Alexandru Todea și Episcopul Iuliu Hirțea. În închisoare au mai fost consacrați Episcopii Tit Liviu Chinezu și Ioan Chertes.

Astfel, din cei 12 Episcopi greco-catolici, șapte au murit în închisoare iar cinci, care au supraviețuit, au fost eliberați după 15 ani de detenție.

Suferințele, umilirile și batjocurile la care au fost supuși episcopii catolici din țara noastră au fost așa de mari încât au stârnit admirația lumii întregi. Papa Pius al XII-lea spunea în anul 1952 următoarele: „Îmi plec genunchii ca să sărut cu venerație lanțurile pe care le poartă acești mărturisitori ai credinței catolice”.

 

Iubiți credincioși,

Perioada ateo-comunistă pe care a traversat-o țara noastră a afectat toate cultele religioase din România. Cel mai mult a avut de suferit Biserica Română Unită, Greco-Catolică. Această Biserică, la dispoziția Moscovei a fost complet desființată.

Fericitul Episcop Ioan Bălan, după arestarea din octombrie 1948, și ceilalți Episcopi greco-catolici, au fost duși la București, apoi la vila patriarhului Justinian Marina, la Dragoslavele și, după presiunile asupra sa și refuzul său de a trece la ortodoxie, a fost transferat la închisoarea cu condiții de exterminare de la Sighet, unde a fost întemnițat între anii 1950-1954. Ultimii cinci ani de viață i-a petrecut în domiciliu obligatoriu la Ciorogârla.

A trecut la cele veșnice la data de 4 august 1959 și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București. Osemintele sale au fost exhumate la 8 octombrie 2013 și depuse în catedrala noastră din Lugoj.

 

Iubiți ascultători,

Orașul nostru, Lugoj, se înnobilează cu statuie Fericitului Ioan Bălan, Episcop martir. Până în prezent nu știu să fie un astfel de monument aici la noi.

Statuia pe care o binecuvântăm azi are înălțimea de 2,30 metri, fiind așezată pe un soclu de 0,7 metri. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Simion Moldovan din Reghin, iar turnarea în bronz a fost realizată de firma Santa Met din Sovata.

Ce ne transmite Fericitul Ioan Bălan, Episcop martir de la Lugoj?

Să ne păstrăm credința în Isus Cristos, Care a murit pe Cruce pentru mântuirea neamului omenesc, și în Biserica Sa.

Fericitul Ioan Bălan a experimentat suferința, martiriul, fapt pentru care Sfântul Părinte Papa Francisc l-a declarat Fericit.

Statuia Fericitului Ioan Bălan ne arată Crucea, ne îndeamnă la credință, iar ramura de palmier ne amintește de martiriu, dragostea supremă față de Dumnezeu.

Să urmăm și noi exemplul Fericiților noștri Episcopi martiri! Amin!

Lugoj, 20 noiembrie 2022

† Alexandru
Episcop de Lugoj

Mai multe fotografii de la evenimentul dezvelirii statuii se găsesc AICI.
Ştirea despre acest eveniment se află AICI.