1

Documentar despre Serva lui Dumnezeu Rafila Găluţ, realizat de TVR Timişoara

Documentarul: „Fecioara cu stigmate din Bocsig: Rafila Găluț” realizat de TVR Timisoara şi difuzat în cadrul emisiunii „Istorii ascunse”, a avut premiera pe TVR 1 în ziua de 16 octombrie 2022. Subiectul filmului se concentrează pe istoria fenomenelor apariţiei stigmatelor pe trupul Rafilei Găluţ din Bocsig (jud. Arad) care a trăit între anii 1910 şi 1939.

Calitățile ei recunoscute de contemporani erau: evlavia, ascultarea, răbdarea, mortificările, curăția, modestia, credința simplă, apostolatul laic, iubirea aproapelui, stigmate și viziuni, chiar daruri profetice.

Din anul 2008, în fiecare an în luna octombrie se efectuează un pelerinaj eparhial la parohia greco-catolică din Bocsig. În acest an 2022, pelerinajul va avea loc sâmbătă, 22 octombrie.

Reamintim că la 2 decembrie 2015, Sfântul Scaun Apostolic al Romei, prin Congregaţia Cauzelor Sfinţilor, la cererea episcopului de Lugoj, Alexandru Mesian, a acordat Nulla Osta pentru începerea procesului de beatificare a Servei lui Dumnezeu, Rafila Găluţ. În prezent procesul de beatificare se află în curs de desfăşurare la Roma (faza a II-a romană).

Chiar dacă filmul pune accent pe fenomenul stigmatelor, dorim să facem menţiunea că Rafila Găluţ nu se evidenţiază numai strict prin stigmate, ci şi prin viaţa ei de sfinţenie, prin caritate, prin exemplul vieţii sale.

Vă dorim vizionare plăcută!

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe informaţii privind biografia Rafilei Găluţ şi istoricul cauzei de beatificare sunt disponibile AICI.