1

Episcopia de Lugoj prezentă la Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa

Între 4 și 8 septembrie 2021 la Budapesta a avut loc Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa. Tema de bază a discuțiilor de anul acesta a fost „Euharistia și Sinodalitatea”.

Vorbitorii au expus provocările de astăzi legate de modul în care poporul credincios și preoții se relaționează la tot ceea ce înseamnă euharistia. Una din ideile principale a fost că euharistia creează comuniunea, respectiv comunitatea. Comunitatea în sine, indiferent de nivelul ei, nu poate exista fără sinodalitate, fără comunicare reală între membrii ei. Ca și concluzie generală pe care am putea-o sintetiza, putem afirma că adevărata euharistie nu poate exista fără o sinodalitate reală.

Dintre cei care au avut cele mai numeroase intervenții pe marginea expunerilor îi amintim pe Arhiepiscopul Major Ucrainean Svyatoslav Shevchuk, pe Arhiepiscopul Mitropolit Fülöp Kocsis de Hajdúdorog gazda de anul acesta și pe Arhiepiscopul Armean Catolic Raphël Minassian.

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată de PS Virgil Bercea, PS Mihai Frățilă, PS Vasile Bizău, PS Cristian Crișan, PS Ioan Călin Bot precum și Pr. Vicar General Marius Cerghizan.

În acest timp participanții au luat parte și la două evenimente din cadrul celui de al 52-lea Congres Euharistic Internațional. Primul a fost Sfânta Liturghie de deschidere a Congresului, pontificată de Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova (Italia) și Președinte al Conferințelor Episcopale Catolice din Europa, cu participarea a numeroși Episcopi din toată lumea; iar cel de-al doilea a fost Sfânta Liturghie Greco-Catolică a Sărbătorii Nașterii Maicii Domnului pontificată de Patriarhul Greco-Catolic Melchit Youssef Absi.

Următoarea Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa va avea loc anul viitor în Armenia.

Prezența Spiritului Sfânt, invocat la epicleza din cadrul Sfintei Liturghii, a fost simțită în aceste zile ca și izvor de comuniune cu Domnul Nostru Isus Hristos dar și între preoții Bisericilor Catolice Orientale.

A consemnat: Pr. Mihai Răzvan Oprişa,
Vicar Foraneu şi Protopop de Timişoara