1

Exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Lugoj – ediția 2019

Conform tradiției, Eparhia Greco-Catolică de Lugoj, în fiecare an, în perioada Postului Mare, organizează exerciții spirituale pentru clerul acestei eparhii. Acest fapt este în conformitate cu canonul 369 § 2 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale şi a dreptului particular.

Anul acesta reculegerile au loc în două serii. Seria I  s-a desfăşurat în perioada 1-3 aprilie 2019 cu un număr de 60 de preoţi, iar seria a II-a va avea loc în perioada 8-10 aprilie 2019.

Exercițiile spirituale din acest an sunt ținute de Rvs. Pr. Dr. Marius-Petru POP, secretar și consilier eparhial. Părintele a ales ca temă generală spiritualitatea preotului în viziunea Sfântului Părinte Papa Francisc.

Programul exercițiilor spirituale s-a ţinut la Centrul Pastoral Eparhial „Sf. Vasile cel Mare” din Lugoj.

Exercițiile spirituale au început cu Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala din Lugoj, pontificată de P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan în alternanţă cu preoţii participanţi.

Prea Sfinţia Sa a mulțumit mai întâi bunului Dumnezeu şi Prea Curatei Fecioare Maria, a mulţumit corului şi credincioşilor prezenţi şi i-a îndemnat pe credincioşi să-i însoţească pe preoţi cu rugăciunea pe parcursul acestor exerciţii spirituale.

Cele trei zile de exerciții spirituale reprezintă şi un timp bogat de rugăciune şi de reflecție. În timpul acestor zile binecuvântate de Dumnezeu, fiecare preot face spovedania de Paşti, conform rânduielilor bisericeşti, dar şi spovedania generală, eventual, de la ultimele exerciţii spirituale de anul trecut.

Aceste momente de comuniune, când preoţii concelebrează Sfânta Liturghie şi celelalte momente din programul exerciţiilor spirituale împreună cu Episcopul lor, arată unitatea Bisericii: comuniunea între preoţi şi Episcop, în comuniune deplină cu Sfântul Părinte Papa de la Roma.

Încheierea exerciţiilor a avut loc în capela „Sf. Vasile cel Mare” cu Binecuvântarea Euharistică.

Prea Sfinţitul Alexandru i-a oferit Rvs. Pr. Dr. Marius-Petru POP un buchet spiritual din partea preoţilor participanţi şi i-a mulţumit pentru frumoasele meditaţii prezentate.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj