1

Hramul catedralei Coborârii Spiritului Sfânt din Lugoj

Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt este în fiecare an prilej de mare bucurie pentru comunitatea greco-catolică din Lugoj. Anul acesta la sărbătoarea hramului de duminică 16 iunie 2019, alături de P.S. Alexandru Mesian, episcopul eparhiei române unite de Lugoj, au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie un sobor de preoți și foarte mulți credincioși.

Cuvântul de învățătură a fost prezentat de Pr. Dr. Eduard-William Fărtan, rectorul misiunii române unite greco-catolice din Londra, invitat în aceste zile la Lugoj pentru a susține conferințe în cadrul școlii de vară pentru preoți din eparhia noastră. Părintele predicator a relatat istoria biblică a sărbătorii cu trimiterea Spiritului Sfânt asupra apostolilor și a Sfintei Fecioare Maria în Ierusalim, reliefând apoi roadele Spiritului Sfânt. În centrul predicii s-a aflat exemplul grăitor al lucrării Spiritului Sfânt în fericiții episcopi greco-catolici martiri, culminând cu exemplul fericitului episcop Ioan Bălan ale cărei moște sunt depuse în altarul special creat din Catedrala Lugojului.

După sfânta liturghie a urmat procesiunea în jurul Catedralei cu relicvariul în care sunt depuse moaștele Fericitului Ioan Bălan. A urmat apoi, în cortul special amenajat în fața Catedralei, sfințirea spicelor de grâu și a ofrandelor aduse pentru acest eveniment. Aici s-au făcut rugăciuni speciale pentru binefăcătorii comunității vii și răposați.

P.S. Alexandru Mesian a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea acestei frumoase sărbători!

Biroul de presă eparhial