Hirotonire de diacon în catedrala Lugojului. Vizita unui grup de preoţi consilieri din eparhia de Cluj-Gherla la Lugoj

În Duminica a cincea după Rusalii, la 12 iulie 2020, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, a conferit treapta diaconatului, teologului Mihai Alexandru Dragoş, în cadrul sfintei Liturghii, săvârşită la catedrala din Lugoj.

Bucuria acestui eveniment a fost completată cu vizita unui grup de şaşe preoţi, protopopi şi consilieri eparhiali din eparhia de Cluj-Gherla, care au absolvit facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj, împreună cu P.S. Călin Ioan Bot, episcop auxiliar de Lugoj, în urmă cu 25 de ani.

La începutul sfintei Liturghii, P.S. Alexandru i-a acordat teologului Mihai Alexandru, treapta ipodiaconatului.

Părintele diacon Mihai Alexandru Dragoş, s-a născut la data de 3 iulie 1974. Este originar din Cluj-Napoca. A absolvit în anul 1999, facultatea de Medicină Generală din cadrul universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara. În anul 2013 a obţinut titlul de medic specialist în specialitatea „Medicina familiei”. În anul 2016 s-a înscris la facultatea de teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, departamentul Blaj, pe care a absolvit-o în acest an. Este căsătorit, are patru copii şi locuieşte împreună cu familia în Timişoara.

În cadrul sfintei Liturghii, Prea Sfinţitul Alexandru i-a acordat treapta diaconatului. Prea Sfinţia Sa a subliniat aspectul chemării la preoţie a unui medic şi cum această profesie se îmbină armonios cu vocaţia la preoţie. „De aceea un medic” a spus P.S. Alexandru „care este şi preot, este un lucru deosebit de mare şi de valoros”. P.S. Alexandru a spus că este primul caz când conferă hirotonirea preoţească unui medic.

Prea Sfinţitul Alexandru l-a felicitat pe părintele diacon, pe părinţii lui, pe soţia şi pe toţi cei care l-au însoţit, pelerinii din parohia Timişoara I, „Naşterea Maicii Domnului”, din Satu-Mare din Blaj şi din alte părţi. L-a încredinţat ocrotirii Prea Curatei Fecioare Maria şi i-a reamintit că face parte dintr-o Biserică martiră care a dat mărturie de credinţă în Dumnezeu şi Biserica Sa.

În încheiere, P.S. Alexandru a salutat prezenta grupului de preoti protopopi din eparhia de Cluj-Gherla.

În continuare, părintele Silviu Hodiş, paroh al parohiei Române Unite, Greco-Catolice „Buna Vestire” Târgu-Lăpuş şi director al editurii „Galaxia Gutenberg”, a multumit, în numele tuturor, pentru primirea facută şi pentru cinstea că din generatia lor care au absolvit în urmă cu 25 de ani facultatea de teologie, astazi, unul dintre colegi poartă deplinatatea harului preoţiei, fiind episcop.

P.S. Ioan a adresat un cuvânt de mulţumire. “Este o vizită care m-a surprins plăcut”, a spus Prea Sfinţia Sa, “o vizită care mă onorează şi mă încurajează în misiunea primită. Această vizită îmi arată cum ne leagă Dumnezeu împreună în prietenie prin preoţia la care ne-a chemat.

P.S. Ioan a dorit să sublinieze faptul că: „vocaţia şi misiunea mea, este doar o sinteză şi este configurată de voi toţi de la care am învăţat atâtea lucruri”. A mulţumit pentru vizită, pentru comuniune, pentru prietenie pentru susţinere şi pentru sfaturile preoteşti pe care le-a primit în tot acest timp de la colegii de generaţie.

În încheiere, P.S. Alexandru a mulţumit corului catedralei, dirijat de D-na prof. Olimpia Drăgan.

Părintele diacon Mihai Dragoş va fi hirotonit preot în curând.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj

(Surse foto: pr. diac. Mihai Dragoş si pr. Silviu Hodiș)

 
Prima Sfânta Liturghie inaugurală, în Catedrala Lugojului, a episcopului auxiliar Ioan Călin Bot

Un om trimis de Dumnezeu cu numele Ioan, a venit pentru a răspândi lumina credinței” (PS Florentin despre PS Ioan Călin)

Duminică, 28 iunie 2020, PS Ioan Călin Bot, noul Episcop auxiliar de Lugoj a celebrat, cu participarea Episcopului eparhial, PS Alexandru Mesian și a credincioșilor din Lugoj, a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla și a unei delegații de preoți și persoane consacrate din Cluj, cea dintâi Sfântă Liturghie Arhierească în Catedrala Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj.

În deschiderea celebrării solemne, Ierarhul locului, Preasfinția Sa Alexandru, a rostit câteva gânduri, invitând la comuniune în rugăciune pentru noul Episcop care „pune începutul – celebrează Liturghia, așa-zisă, «de primiție» – în Catedrala a doi Fericiți martiri ai Bisericii Greco-Catolice: a Episcopului Valeriu Traian Frențiu, care a stat 10 ani la Lugoj și a Episcopului Ioan Bălan, a cărui moaște se găsesc în altarul, respectiv, relicvariul amenajat în Catedrală, dar și Catedrala Episcopului Ioan Ploscaru, care, împreună cu ceilalți Episcopi mărturisitori și martiri sunt modele extraordinare de credință și de mărturisire a lui Hristos și a Bisericii Sale”. De aceea – a îndemnat – „să pășim și noi, că așa vrea Dumnezeu, pe urmele lor”, și să fim vrednici de acești înaintași ai noștri!

Episcopul de Lugoj l-a salutat pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, „care a venit să creeze o și mai mare bucurie la acest eveniment, deoarece pentru mai mulți ani Preasfințitul Ioan a fost Vicarul general al Preasfințitului Florentin”. De asemenea, a salutat prezența Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, din Cluj și Lugoj, și a Surorilor Congregației Maicii Domnului din Cluj, pentru că „au dorit să fie prezente măcar la Lugoj, dacă la momentul consacrării episcopale de la Blaj participarea a fost total interzisă în afara Episcopilor consacratori și a preoților celebranți”.

imagine

Prezentându-l pe tânărul Episcop auxiliar, „ajutător al Episcopului diecezan”, PS Alexandru a relatat evenimentele, de acum înscrise în istoria Bisericii Române Unite, care au condus la acest moment inaugural. A reamintit că celebrarea consacrării episcopale a PS Ioan era inițial fixată pentru data de 25 aprilie 2020, când s-ar fi desfășurat cu participarea poporului credincios și a sute de invitați din țară și străinătate. Dar, chiar și în condiții de restricție din cauza pandemiei, a mulțumit lui Dumnezeu că totuși s-a realizat hirotonirea noilor Ierarhi greco-catolici la Blaj și a invocat harul lui Dumnezeu asupra noului Episcop, PS Ioan Călin, pentru a se îngriji de credincioși, de promovarea învățăturii lui Isus Hristos între oameni și a-și împlini activitatea de Episcop. PS Alexandru a anunțat apoi prezența, împreună cu PS Florentin, și a unui grup de preoți din Eparhia de Cluj-Gherla: noul Vicar general, preoți vicari și consilieri episcopali, „doar reprezentanți ai celor mulți”, preoți, persoane consacrate, credincioși din Eparhia de Cluj-Gherla care ar fi dorit să fie în aceste momente împreună cu PS Ioan.

Celebrarea Liturgică a fost înălțătoare, la frumusețea rugăciunii contribuind și răspunsurile liturgice date de Corul Catedralei din Lugoj. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către PS Florentin, care a salutat Episcopii, preoții și credincioșii din Lugoj, a mulțumit Preasfinției Sale Alexandru pentru invitația adresată, de a participa, chiar și în situația încă de alertă, la „cea dintâi Liturghie solemnă pontificată în Catedrala Lugojului de tânărul Episcop și apostol al Bisericii noastre, care și-a ales numele simbolic de Ioan”, despre care a menționat că este „cel de-al 56-lea episcop al Bisericii Române Unite cu Roma și al 11-lea chemat să ajute aici păstorirea Eparhiei de Lugoj. Este, a adăugat Preasfinția Sa, o mică compensație a faptului că nu am putut să fim prezenți la Blaj, să strigăm și noi, acolo, în momentul înmânării insemnelor: Axios! Dignus! Vrednic este!

Ierarhul clujean a arătat că „în primul rând, Eparhiile noastre sunt Eparhii surori: Eparhia de Lugoj, din Banatul Timișoarei și Eparhia de Gherla – Armenopoli, au aceeași dată de înființare: 26 nov. A.D. 1853, odată și cu înființarea Mitropoliei Blajului. A spus: „Cu bucurie am venit și cu speranța ca apropierea dintre Eparhiile noastre să crească, în continuare, ca Eparhii surori”. A continuat: „am dorit să participăm la acest moment și pentru a-l conduce – dați-mi voie să spun – pe «Episcopul nostru», Ioan, la începutul noii sale misiuni. Personal, am dorit să fiu aici și pentru că, Preasfinția Sa Ioan Călin, în anul 1997 a fost printre puținii preoți care mi-au fost alături la hirotonirea episcopală de la Roma, și, de asemenea, ne aflăm aici pentru că noul Episcop a fost un vrednic preot al Eparhiei noastre (de Cluj-Gherla), un foarte bun colaborator, un prieten și un frate în Hristos și îi mulțumim pentru aceasta. Prezența noastră aici, împreună cu preoții și cu surorile, este un semn care întărește această comuniune.”

Episcopul de Cluj-Gherla a meditat în continuare evanghelia duminicii (Mt 6,22-33) care „vorbește despre lumină”, despre capacitatea ochiului omenesc de a discerne… A afirmat că „ochiul nu este doar receptor al luminii, este și o «lanternă» prin care noi aruncăm o lumină asupra realității din jur” și, trecând în plan spiritual, „dacă ochiul luminează trupul în plan real, sufletul este cel care luminează trupul pe plan spiritual”. Și, „pentru a vedea corect realitatea din jurul nostru avem nevoie de lumina lui Dumnezeu, lumina harului, dar avem nevoie și de o lumină interioară corectă, care este lumina ochiului trupului, lumina sufletului nostru. Doar la aceste două lumini, privind realitatea din jurul nostru, putem să împlinim misiunea noastră, aceea de fii ai lui Dumnezeu prin Fiul” – sunt câteva idei din cuvântul spiritual al Ierarhului, cuvânt de îndemn și chemare la a înțelege că, oricât ne-am strădui în ceea ce dorim să împlinim prin capacitatea și puterea noastră, „totul depinde de Dumnezeu și suntem în mâinile Lui. Și dacă știm să fim în mâinile Lui, ca fii ai Tatălui milostiv, atunci viața noastră este o bucurie în încredere și speranță, cu iubire față de Dumnezeu”.

Episcopul de Cluj-Gherla a încheiat citând din Prologul Evangheliei de la Ioan: „«Fost-a om trimis de la Dumnezeu iar numele lui era Ioan. Acesta a venit să mărturisească despre Lumină, pentru ca lumea să creadă». Spunem și noi, simbolic astăzi, la un alt nivel: este un om trimis de Dumnezeu cu numele Ioan, a venit pentru a răspândi lumina credinței și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest frumos dar pe care l-a făcut Bisericii noastre și Eparhiei de Lugoj. De aceea, îi dorim să fie lumină din Lumina lui Hristos, după cuvântul pe care Mântuitorul l-a adresat apostolilor Săi: «așa să lumineze faptele voastre bune înaintea oamenilor, pentru ca ei, privindu-vă pe voi, să preamărească pe Tatăl care este în ceruri». Și a încheiat, spunând acum: Axios! Dignus! Vrednic este! Întru mulți ani, Preasfințite Ioan!”

imagine

Bucurie, încredere și speranță, a exprimat Preasfinția Sa Călin Ioan Bot, Episcopul auxiliar de Lugoj. Episcopul auxiliar de Lugoj a început exprimând dorința de a împărtăși un gând pe care consideră că l-a primit, de sus, de la Dumnezeu, și pe care îl consideră „sinteza la ceea ce trebuie să mă călăuzească în această misiune de Episcop. Acest cuvânt pe care l-am simțit în suflet este din Sfânta Liturghie: Sus inimile! Și cred că aceasta este misiunea mea. Mă întrebam: avem inimile la Domnul? La care Domn? Cât e de Domn, Isus Hristos, în inimile noastre? Se simte confortabil, bine-primit, iubit, în inimile noastre? Sunt atente inimile noastre la El sau sunt distrate, sunt sincere sau sunt false? Sus să avem inimile! Dacă Domnul este pe Altar, atunci toată lumea inimile pe Altar. Dacă Domnul este în Potir, atunci toată lumea inimile în Potir. Dacă Domnul este prezent între literele vii ale Evangheliei de pe altar, atunci toată lumea să își închidă, pentru un ceas – cât ține Sf. Liturghie -, inimile între coperțile de aur ale Evangheliei, și, să simțim de care verset ni s-a lipit inima și ce ne spune Isus prin el. Dar, dacă Domnul este mai prezent în Cer, atunci toată lumea să își înalțe inimile sus, în Cer. Sus la Isus, la Tatăl, acolo de unde înainte de timp și de istorie a purces, din Tatăl, Spiritul Sfânt, hramul Catedralei noastre.

Și dacă rostim «sus» și «jos», dacă facem «exerciții de înviorare», așa cum făceam la școală sau la grădiniță, atunci o fi ținând de rolul nostru al preoților și aceasta: înviorarea inimilor. Așa percep misiunea pe care Domnul, prin Sinodul Episcopilor noștri, mi-a încredințat-o. Se poate spune că greco-catolicii de la Cluj lucrează pentru export: cancelarul Episcopiei din Ohio-SUA, pr. Ovidiu Mărginean s-a format la Cluj, cancelarul Episcopiei de București, pr. Andrei Mărcuș s-a format la Cluj și, probabil, mai sunt și alte exemple. Suntem aceeași Biserică și oamenii se amestecă și conlucrează. Să nu se supere că pierd, sau că mă pierd: ei îmi vor rămâne în suflet fiindcă prieteniile autentice, fundamentate pe dragostea de Dumnezeu, prietenii rămân. «Iată mama Mea și frații Mei!» – a spus-o Isus. Restrânsul grup care a venit azi de la Cluj, împreună cu Preasfințitul Episcop Florentin, au venit aici pentru că mă prețuiesc și pentru că ne-am înțeles bine. Întotdeauna se poate și mai bine dar a fost bine și, făcând o retrospectivă și un bilanț, expresia cu care pot defini tot ceea ce a fost în viața mea pastorală, și în colaborările de până acum, se poate defini prin cuvintele: «a fost frumos». Aceasta nu înseamnă că nu a fost și greu, dar ceea ce a rămas este: a fost frumos.”

imagine

Episcopul auxiliar de Lugoj a continuat mulțumind cu căldură oaspeților săi de la Cluj, Preasfinției Sale Florentin, confraților preoți, surorilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și surorilor din Congregația Maicii Domnului. A încheiat îndreptându-se spre noua sa familie spirituală, din Lugoj. Mai întâi s-a adresat Păstorului Eparhiei de Lugoj, prin cuvintele: „este un ideal pentru mine exemplul Preasfinției voastre, Preasfințite Părinte Alexandru, exemplu de naturală bunătate, precum și celelalte virtuți care sunt încă de descoperit. Sunt aici să vă fiu sprijin în activitatea și misiunea Preasfinției voastre de Păstor al acestei Eparhii unde munciți de 25 de ani cu dăruire, pe când eu munceam ca un copil în cei 25 de ani de preoție care se împlinesc curând. Salut, încă o dată, pe toți preoții Eparhiei de Lugoj, împreună cu familiile lor, chiar dacă nu sunt prezenți și pe toți credincioșii Eparhiei de Lugoj. Le mulțumesc mult, mulțumesc mult corului, care a dat răspunsurile la această Sfântă Liturghie și a reușit să stârnească emoții sănătoase, bune, și e nevoie de astfel de emoții pentru ca celebrarea noastră să fie bine primită înaintea lui Dumnezeu. Ultimul gând este: De acum rămân aici!

Preasfinția Sa Ioan Călin a oferit apoi două daruri cu încărcătură simbolică: o icoană cu Sfânta Familie pentru Preasfințitul Florentin, cel care i-a pus bazele formării spirituale și o Sfântă Evanghelie pentru Preasfințitul Alexandru, „pentru ca Preasfințitul Episcop Alexandru să continue să vestească mulți ani cu sănătate, ca și până acum, cuvântul lui Dumnezeu și să continue să fie o Evanghelie”. De asemenea, Preasfinția Sa Florentin a dăruit Preasfințitului Alexandru, gazda frumoasei celebrări, o icoană a Mântuitorului Isus Hristos, dorindu-i „să rămână întru mulți ani, pentru noi, un model al slujirii lui Hristos”. A alăturat o carte apărută recent, și a cărei realizare a coordonat-o, Arhontologia Episcopilor de Lugoj, precum și un număr din revista Steaua cu articole despre Cardinalul Iuliu Hossu, Fericitul Episcop martir. Episcopul de Cluj-Gherla a oferit și Preasfințitului Ioan o icoană a Mântuitorului Isus Hristos, „ca să rămână pentru noi un preot, un slujitor și un Episcop vrednic”, cerându-i binecuvântarea pe care nu a avut ocazia să o primească la Blaj și pe care PS Ioan să i-o ofere acum „ca un alt Hristos”.

S-au făcut, la final, câteva fotografii pentru a imortaliza aceste clipe, în acorduri de: „Întru mulți ani!”, acorduri urmate de cele ale Imnului Episcopilor Martiri – inspirată cântare purtând ecoul vizitei Sfântului Părinte Francisc la Blaj, din 2 iunie 2019, momentul încununării Episcopilor greco-catolici martiri cu lumina sfințeniei -, eveniment istoric ce rămâne izvor de haruri și binecuvântări peste Biserica Română Unită, între care și frumoasa sărbătoare a inaugurării episcopatului PS Ioan Călin Bot, în această zi de Duminică 28 iunie 2020, în Catedrala Lugojului.

 

Sursa aici 
Scrisoare Pastorală a Preasfințitului Alexandru Mesian, la Sărbătoarea Învierii Domnului – 2020

524/2020

ALEXANDRU,
Din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei,
Episcop român unit, greco-catolic,
al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler
și iubitului popor credincios
har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl
și de la Domnul nostru Isus Cristos

 

„Îngerul a strigat celei pline de har:
Curată  Fecioară bucură-te! Și iară zic: bucură-te,
că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt
și pe morți i-a ridicat. Popoare, veseliți-vă!”

(Din Catavasiile Învierii)

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși,

Anul acesta sărbătorim Sfintele Paști în condiții speciale, când nu ne-am putut întâlni fizic nici în cadrul celebrărilor Postului Mare și nici în cadrul Sfintei Liturghii a Învierii Domnului.

Omenirea întreagă este zguduită de pandemia provocată de coronavirus – COVID-19. Am fost și suntem alături de toate persoanele care suferă într-un fel sau altul din cauza acestei epidemii. Ne rugăm lui Isus Cristos înviat din morți, să primească în patria cerească sufletele celor care au decedat și celor care au decedat din cauza acestei epidemii și să le dea odihna veșnică. Ne rugăm și pentru cei ce lucrează zi și noapte să oprească răspândirea acestei maladii care seamănă moartea și blochează bunul mers al societății umane.

Iubiți credincioși,

În ciuda acestei încercări ce apasă asupra întregii omeniri, Sărbătoarea Sfintelor Paști ne dă curajul și încrederea că nu moartea este ultimul lucru din viața omului ci învierea. Această victorie a vieții asupra morții este marele adevăr pe care îl proclamă credința creștină.

Ziua Învierii Domnului ne conferă bucuria învingerii binelui asupra răului. Adevărul a învins minciuna. Nevinovăția a învins păcatul. Durerea s-a schimbat în bucurie. Bunătatea a învins răutatea. Învierea a învins moartea.

Astăzi este ziua triumfului veșnic al Învierii lui Isus. Minunea minunilor, praznicul praznicelor, sărbătoarea sărbătorilor și cel mai mare act al începutului istoriei creștinismului: Învierea Mântuitorului nostru.

Învierea lui Cristos este temelia învierii noastre, este descoperirea supremă a puterii divine, este împlinirea profețiilor, ca argument convingător al lucrării Providenței în lume, este împlinirea și desăvârșirea credinței drepților Vechiului Testament. Învierea Domnului este lumina care luminează conștiințele credincioșilor, curățindu-le de idei preconcepute; este lumina care înlătură mitul și legenda.

Credința în înviere este viața Bisericii, este existența ei bazată pe faptul Învierii lui Cristos. Fără înviere n-ar exista Biserica: „Dacă Cristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră … sunteţi încă în păcatele voastre … Dar acum Cristos a înviat din morţi, fiind începătură (a învierii) celor adormiţi. Că de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om şi învierea morţilor. Căci, precum în Adam toţi mor, aşa şi în Cristos toţi vor învia” (cf. 1Cor 14,17-22).

Învierea lui Cristos este permanenta bucurie a credincioșilor; este un fapt unic ce nu se repetă. Despre Înviere nu se poate vorbi înafara Bisericii lui Cristos, pentru că Învierea lui Cristos a fost temelia credinței Apostolilor. Pentru ei și pentru noi Isus este Mesia cel așteptat, iar Spiritul Sfânt ne luminează să înțelegem acest adevăr dumnezeiesc. Biserica creștină din primele veacuri se numea Biserica Învierii pentru că temelia predicării Apostolilor era despre Învierea Domnului și învierea noastră.

Iubiți credincioși,

Pe cât de zguduitoare și întunecată a fost Vinerea Mare, pe atât de măreață, luminoasă și strălucitoare a fost ziua Învierii lui Cristos, ziua celei mai curate bucurii și a celei mai dulci mângâieri. În această zi, El, Stăpânul vieții și al morții, a zdrobit imperiul satanei și ne-a redat libertatea de fii ai lui Dumnezeu. Cu adevărat: „Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim într-însa” (Ps. 117,24).

Bucuria acestei zile a Învierii Domnului nostru Isus Cristos se răsfrânge în toate slujbele religioase care se celebrează în Biserică, mai ales în cele ale duminicilor. Învierea Domnului este temelia credinței creștine, pe care o mărturisim cu toții în mod solemn, ori de câte ori rostim Crezul: „Și a înviat a treia zi, după Scripturi”.

Toate scrierile Noului Testament: Evangheliile, Faptele Apostolilor, Scrisorile Apostolilor, ne arată că toate profețiile mesianice ale Vechiului Testament, precum și cele ale Mântuitorului Isus referitoare la Învierea Sa, s-au împlinit până la ultima literă.

Dușmanii Învierii lui Cristos au încercat și încearcă și astăzi, de-a lungul unei istorii de 2000 de ani, să conteste și să combată prin toate mijloacele acest adevăr fundamental al Învierii Domnului, în speranța că, atacând temelia creștinismului, vor izbuti să dărâme întregul edificiu, adică Biserica lui Cristos.

 

Iubiții mei fii sufletești,

Însuflețiți de convingerea Învierii lui Isus, Apostolii devin, după pogorârea peste ei a Spiritului Sfânt, propovăduitori neînfricați ai lui Isus cel Înviat, pentru care ei îndură bătăi, prigoniri și închisoare, declarând cu seninătate și curaj, în fața Sinedriului, că ei nu pot să nu vorbească despre ceea ce ei înșiși au văzut și au auzit – cum declară Sfântul Petru și Sfântul Ioan – adică despre Cristos răstignit și înviat. Și prin această mărturie a lor, pecetluită cu sângele martiriului, ei au cucerit o lume întreagă.

Întrega credință a Apostolilor, a tuturor sfinților și martirilor, precum și mărturia de douăzeci de veacuri a Bisericii este zidită pe temelia de nezdruncinat a Învierii, pe mormântul gol din care a țâșnit viața lumii.

Cristos a înviat – înseamnă că Dumnezeu există.

Cristos a înviat – înseamnă că există viață veșnică și Cristos este începutul învierii noastre la această viață.

Cristos a înviat – înseamnă că speranța omenirii este justificată.

Cristos a înviat – înseamnă că profețiile și minunile biblice sunt adevărate.

Cristos a înviat – înseamnă că Isus a încredințat Bisericii Sale misiunea de a-i învăța și de a-i sfinți pe oameni, misiune care trebuie îndeplinită până la sfârșitul veacurilor: „mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit; învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă; și iată, eu cu voi sunt în toate zilele până la sfârșitul veacului” (Mt. 28,19-20).

Învierea lui Cristos este, pentru toți creștinii, prilej de bucurie, mângâiere și speranță. Pentru acest sfânt ideal al Învierii ne ducem povara grea a Crucii pe urmele lui Isus Cristos Crucificat și Înviat, știind că dacă trăim și murim cu Cristos, adică după învățătura Sa, și noi vom învia împreună cu Cristos întru mărire.

Închei acestă scrisoare pastorală dorind ca Învierea lui Isus Cristos să fie pentru toți creștinii prilej de bucurie, de mângâiere și speranță.

Să ne bucurăm și noi împreună cu Biserica, în această luminată zi a Învierii, așa cum ne îndeamnă ea prin Catavasiile Învierii:

„Cristos a înviat din morți! Ziua Învierii, să ne luminăm, popoare! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la viață și de pe pământ la cer, Cristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântare de biruință”. Amin.

 

Sărbători fericite!
Cristos a înviat!

                                              Alexandru Mesian
Episcop de Lugoj

Dată la Reședința Noastră Episcopală din Lugoj, la praznicul Învierii Domnului, Anul Domnului 2020

Însemnare: Această pastorală se va citi în fiecare biserică parohială la Sfânta Liturghie în prima zi de Sfintele Paști, iar în filii a doua zi.
Se amână hirotonirea episcopală a Părintelui Călin Ioan Bot

377/2020

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Având în vedere răspândirea epidemiei cu coronavirus și măsurile de prevenire luate la nivel național,

Vă comunicăm că hirotonirea episcopală a Monseniorului Călin Ioan Bot, stabilită la Lugoj pentru data de 25 aprilie 2020, va fi reprogramată la o dată ulterioară.

     

Lugoj, 24 martie 2020                                                                        

   Alexandru MESIAN
Episcop de Lugoj
Consacrarea episcopală a celor doi episcopi aleși

În numele Preasfintei, celei de o Ființă, de viață făcătoarei şi nedespărțitei Treimi,

†  Cardinal  L U C I A N

din harul și mila lui Dumnezeu,

și prin grația Sfântului Scaun Apostolic al Romei,

Arhiepiscop şi Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş,

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică,

în deplină comuniune de credinţă cu Sfântul Scaun Apostolic al Romei,

Venerabililor Fraţi întru Episcopat, Protopopilor, Clerului, Persoanelor consacrate și tuturor credincioşilor Bisericii noastre,

Cerând ajutorul Spiritului Sfânt şi cu împreună lucrarea Venerabililor Fraţi întru Episcopat, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică a ales doi noi Episcopi:

Părintele CRISTIAN DUMITRU CRIȘAN

Episcop ales Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, Episcop titular de Abula.

și Părintele CĂLIN IOAN BOT

Episcop ales Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, Episcop titular de Abritto,

Împreună cu Sfântul Părinte Papa Francisc, după rânduiala canonică, i-am proclamat pe noii Episcopi la Roma respectiv la Blaj, pe data de 22 ianuarie 2020. În baza drepturilor conferite de Canoanele Sfinţilor Apostoli, ale Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, conform can. 82, emitem prezenta

C I R C U L A R Ă

Prin care stabilim cele două date ale consacrării celor doi noi Episcopi, după cum urmează:

Preasfinția Sa CRISTIAN DUMITRU CRIȘAN: sâmbătă 28 martie 2020 la ora 10:00,

în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” din Blaj,

Preasfinția Sa CĂLIN IOAN BOT: sâmbătă 25 aprilie 2020 la ora 10:00,

în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj.

Cerem Venerabililor Fraţi întru Episcopat, Protopopilor și Clerului, să prevadă ca această circulară să fie citită în fiecare comunitate a Bisericii noastre.

Spre rodnica păstorire a bunilor noştri credincioşi, prin mijlocirea Preacuratei Doamnei Noastre, de Dumnezeu Născătoare și Pururea Fecioarei Maria,  ale Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ale fericiților episcopi martiri greco-catolici şi ale tuturor Sfinţilor, în numele Marelui Arhiereu Isus Cristos, cerem Preamilostivului Dumnezeu să trimită asupra celor doi noi Episcopi darurile Preasfântului Spirit, spre lauda şi mărirea Preasfintei Treimi, spre întărirea comuniunii cu Biserica Romei, a fidelității față de tradiția Bisericii Române Unită și a propovăduirii Evangheliei în sânul neamului românesc.

Dată la Blaj, Sediul Arhiepiscopului Major, în ziua de 5 februarie, Anul Domnului 2020.

† Cardinal LUCIAN

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică,

Președintele Sinodului Episcopilor

† Claudiu Lucian POP

Secretarul Sinodului Episcopilor