1

Parcurs sinodal: a patra întâlnire a preoţilor din Protopopiatul de Lugoj

La invitaţia Părintelui Inocenţiu Lung, paroh de Coştei, în dimineața zilei de 4 mai 2022, cu începere de la orele 9.30, la parohia cu hramul „Sfântul Gheorghe” din localitate a avut loc cea de-a patra întâlnire a preoţilor parohi din Protopopiatul de Lugoj, în cadrul parcursului sinodal în desfășurare la nivel eparhial.

Prima întâlnire de acest gen a avut loc la reședința episcopală din Lugoj în ziua de 16 decembrie 2021, a doua s-a desfăşurat în parohia Ohaba-Forgaci la 19 ianuarie 2022 iar a treia întâlnire a avut loc la reşedinţa Episcopiei de Lugoj, la 3 martie 2022.

La întâlnire, alături de preoţii parohi din Protopopiatul de Lugoj, a fost prezent Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, referent eparhial pentru parcursul sinodal 2021-2023.

Întâlnirea a fost deschisă în biserica parohială cu un moment de rugăciune.

Lucrările s-au desfășurat la casa parohială. Tema acestei întâlniri sinodale a fost: „Misiunile populare – intensificarea catehizării poporului lui Dumnezeu”.

La primul punct al întâlnirii, Preaonoratul Pr. Teodor Baba, Consilier eparhial şi Protopop de Lugoj, a prezentat o introducere a temei, vorbind de intensificarea catehezei prin practicarea mai multor Misiuni populare. A subliniat cele trei slujiri ale preoţiei: învăţător, sfinţitor şi conducător, precum şi posibilitatea de a îmbina cultul divin cu cateheza.

În continuare, Preasfinţitul Ioan a adresat câteva cuvinte celor prezenţi, subliniind că importanţa acestor întâlniri stă mai mult în conţinut decât în formă. „Există nevoia de reîmprospătare, de viziune şi speranţă pentru parohii în contextul lumii de astăzi” a spus Preasfinţia Sa.

În continuare Părintele dr. Marius-Petru Pop, Consilier eparhial şi Secretar episcopal a prezentat un studiu despre Misiunile populare ca Misiuni parohiale şi reculegeri spirituale, pornind de la textele Părintelui Canonic Dr. Nicolae Brînzeu şi ale Părintelui dr. Anton Rus.

După o scurtă pauză, a urmat un timp de dezbatere în care fiecare dintre cei prezenți a împărtășit aspecte din experiența proprie pe marginea temei abordate.

Încă de la întâlnirile anterioare ale preoților parohi din Protopopiatul de Lugoj s-a consolidat formarea unui mod de a lucra împreună la un proiect comun. Astfel, în urma acestor întâlniri consultative pe tema Sinodului în curs, s-a elaborat o listă de provocări întâlnite în munca pastoral-administrativă, o alta de oportunități și o alta de teme de abordat la întâlnirile viitoare pe care Protopopiatul și le propune.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă oferită de credincioşii parohiei.

Următoarea întâlnire va fi găzduită de Parohia Darova şi avea loc în ziua de 15 iunie, cu tema: Administrarea proprietăților bisericești.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp