1

Pelerinajul anual și întâlnirea tineretului din Eparhia de Lugoj – Maria Radna – 18 mai 2019

Sărbătorea celei de-a XX-a întâlniri a tinerilor din Eparhia Greco-Catolică de Lugoj a avut loc în ziua de 18 mai 2019 în  Bazilica Maria Radna din județul Arad.  În cadrul Sfintei Liturghii prezidată de PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, având alături un sobor de 30 de preoți și peste 200 de tineri din toate zonele eparhiei, au invocat ajutorul lui Dumnezeu pentru tot parcursul vieții lor. Programul a început la orele 10:00, când clerici și laici, tineri și vârstnici s-au rugat împreună rugăciunea sfântului rozar, continuând apoi cu Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Kolping de la biserica Sfântul Iosif din Timișoara, dirijor doamna Prof. Doina Boșca, în alternanță cu corul protopopiatului de Arad.

 În cuvântul adresat tinerilor, PS Alexandru, a abordat trei teme: existența lui Dumnezeu conform Catehismului Bisericii Catolice; învățătura Sfântului Părinte Papa Francisc pentru ziua tineretului 2019;  vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România 31 mai-2 iunie 2019.

PS Alexandru a subliniat tinerilor modul în care ni-l prezintă Sfântul Părinte, papa Francisc,  pe Isus Cristos care ne arată calea rămânând fidel față de calea sa, calea umilinței. Domnul Isus cu adevărat a împărtășit și s-a bucurat cu poporul, cu tinerii care strigau numele său aclamându-l Rege și Mesia.  Cu crucea, iubiți tineri, nu se poate negocia, ori se îmbrățișează ori se refuză. Cu umilirea sa, Isus a voit să ne deschidă și nouă calea credinței.  În urma lui Isus,  prima care a parcurs calea credinței  a fost Mama sa, Maria, prima discipolă. Precedați de Maria, nenumărați sfinți și sfinte l-au urmat pe Isus pe calea umilinței și a ascultării.

Nu vă rușinați să manifestați entuziasmul vostru pentru Isus, a fost îndemnul PS Alexandru,  să strigați că El trăiește, că este viața voastră. Dar în același timp să nu vă fie frică să-l urmați pe calea crucii. Continuați să mergeți, să vă trăiți credința și s-o împărtășiți și altora. Nu uitați că nu sunteți ziua de mâine, nu sunteți ”între timp”, ci voi trăiți chiar și acum în prezența lui Dumnezeu.

La sfârșitul sfintei liturghii, PS Alexandru Mesian a făcut cadou fiecărui tânăr o carte intitulată: Papa Francisc le vorbește copiilor, publicată de Societatea Biblică Interconfesionlă din România cu ocazia vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România.

 Aducem mulțumiri Diecezei Romano-Catolice de Timișoara care de 10 ani pune la dispoziția Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj pentru o zi,  Bazilica Maria Radna. Anul acesta au participat la acest eveniment, care  de fiecare dată se sărbătorește în luna mai, reprezentanți ai Familiei Kolping Banat, atât romano-catolici cât și greco-catolici.

 Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat ca și anul acesta să participăm la Radna pentru a o cinsti pe Maica Domnului și a-i cere noi haruri pentru viitor! Cristos a înviat!

 

Biroul de presă