Pelerinajul credincioşilor din Eparhia de Lugoj la Bazilica Maria-Radna 2022
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, sâmbătă, 18 iunie 2022, a avut loc pelerinajul credincioşilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj la sanctuarul Preasfintei Fecioare Maria de la Radna. Au participat credincioşi din toate protopopiatele eparhiei, din judeţele: Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad şi din alte regiuni ale ţării.
Conform unei tradiţii mai vechi şi reluate în ultimii ani, credincioşilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj li se oferă posibilitatea, în fiecare an în a treia sâmbătă din luna mai, de a efectua un pelerinaj la Basilica Minor Maria-Radna. În acest an, în mod excepțional, data pelerinajului a fost mutată din ziua de 21 mai în ziua de 18 iunie 2022.
Programul a început la orele 10.30 cu rugăciunea Sfântului Rozar. La orele 11.00 a urmat Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Preasfințitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj.
Alături de Preasfinţitul Ioan la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop Vicar general, pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad; pr. Doinel Preda, Protopop de Hațeg, pr. Silviu Bindea, Protopop de Orăştie, pr. Răzvan Oprișa, Protopop de Timișoara, alături de un sobor de 21 de preoţi din protopopiatele de Arad, Timişoara, Lugoj, Orăştie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un corul parohiei Arad-Centru.
Tema pe care Preasfinţitul Ioan a împărtăşit-o pelerinilor prezenţi se poate rezuma cu următorul titlu: Maria Maica Domnului, o prezenţă spirituală care ne veghează.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ioan a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinţitului Alexandru, Episcop de Lugoj, apoi a mulţumit Părintelui paroh Andreas Reinholz, Canonicus Arhidiaconus în cadrul capitlului Catedralei Diecezei Romano-Catolice de Timişoara, pentru ospitalitate şi pentru invitaţia de a avea o zi în care credincioşii din Eparhia de Lugoj să participe la acest pelerinaj. Părintele Andreas Reinholz conduce activităţile ca paroh în cadrul bazilicii Maria Radna de la 1 octombrie 2003.
***
Este ştiut faptul că mulţi credincioşi din întreaga ţară vin la Radna cu ocazia sărbătorilor: Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie). Aici există o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Isus în braţe, tipărită pe hârtie în atelierul meşterului tipograf Remondini din Bassano del Grappa, Italia, icoană care a fost dăruită capelei fraţilor franciscani din Radna de către bătrânul Georg Vriconosa, în anul 1668. Această icoană, în mod miraculos, a scăpat nearsă în timpul incendiului din anul 1695, când soldaţii otomani au asediat cetatea Lipova şi au incendiat inclusiv capela franciscanilor situată pe dealul de dincolo de Mureş, adică la Radna.
În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a conferit bisericii din Maria-Radna titlul de Basilica Minor. În toamna anului 2003, călugării franciscani, după o bogată şi multiseculară prezenţă, părăsesc mănăstirea Maria Radna, din lipsă de fraţi. Din acest moment conducerea acestui loc de pelerinaj este încredinţată clerului diecezan. Actualul paroh este părintele Andreas Reinholz. În anul 2013 în cadrul unui proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, ansamblul Maria Radna, clasificat monument istoric de categoria A, a fost supus unei renovări complete, facilitând dezvoltarea regiunii şi turismului cultural în Regiunea Vest prin includerea acesteia în circuitul turistic.
La 2 august 2015 s-a oficiat inaugurarea ansamblului în prezenţa a oficialităţilor din viaţa politică şi spirituală din ţară şi din străinătate.
Raimondo-Mario Rupp
Mai multe fotografii se găsesc AICI.