Pelerinajul credincioşilor din Eparhia de Lugoj la Bazilica Maria-Radna

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, sâmbătă, 15 mai 2021, a avut loc pelerinajul credincioşilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj la sanctuarul Preasfintei Fecioare Maria de la Radna. Au participat credincioşi din toate protopopiatele eparhiei, din judeţele: Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad şi din alte regiuni ale ţării.

Conform unei tradiţii mai vechi şi reluate în ultimii ani, credincioşilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj li se oferă posibilitatea – din partea Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara – ca în fiecare an, în a treia sâmbătă din luna mai, sanctuarul Preasfintei Fecioare Maria de la Radna, să fie la dispoziţia lor.

Datorită contextului creat de pandemia COVID-19, pelerinajul de anul trecut nu s-a efectuat.

Programul a început la orele 10.30 cu rugăciunea Sfântului Rozar. La orele 11.00 a urmat Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, împreună cu Preasfințitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj.

Alături de Preasfinţiile Lor Alexandru şi Ioan, la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop Vicar general, pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad; pr. Doinel Preda, Protopop de Hațeg, pr. Nicolae Tutaş, Protopop de Reşiţa, pr. Răzvan Oprișa, Protopop de Timișoara, pr. Flavius Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza, şi un sobor de 20 de preoţi din protopopiatele de Arad, Timişoara, Lugoj, Reşiţa, Sarmisegetuza. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup coral de la Timișoara.

Pelerinajul din acest an s-a desfăşurat conform normelor impuse de autorități pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19. Astfel în spaţiul interior s-a păstrat distanţarea fizică şi purtarea măştii.

Predica despre Evanghelia zilei a fost ţinută de Preasfinţitul Ioan Călin.

La final, Preasfinţitul Alexandru a mulţumit Părintelui paroh Andreas Reinholz, Canonicus Arhidiaconus în cadrul capitlului Catedralei Diecezei Romano-Catolice de Timişoara, pentru ospitalitate şi pentru invitaţia de a avea o zi în care credincioşii din Eparhia de Lugoj să participe la acest pelerinaj. Părintele Andreas Reinholz conduce activităţile ca paroh în cadrul bazilicii Maria Radna de la 1 octombrie 2003.

După Sfânta Liturghie, tânărul Adrian Petcu din comuna Semlac Arad a interpretat două pricesne.

***

Mulţi credincioşi din întreaga ţară, vin la Radna cu ocazia sărbătorilor: Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie). Aici există o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Isus în braţe, tipărită pe hârtie în atelierul meşterului tipograf Remondini din Bassano del Grappa, Italia, icoană care a fost dăruită capelei fraţilor franciscani din Radna de către bătrânul Georg Vriconosa, în anul 1668. Această icoană, în mod miraculos, a scăpat nearsă în timpul incendiului din anul 1695, când soldaţii otomani au asediat cetatea Lipova şi au incendiat inclusiv capela franciscanilor situată pe dealul de dincolo de Mureş, adică la Radna.

În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a conferit bisericii din Maria-Radna titlul de Basilica Minor. În toamna anului 2003, călugării franciscani, după o bogată şi multiseculară prezenţă, părăsesc mănăstirea Maria Radna, din lipsă de fraţi. Din acest moment conducerea acestui loc de pelerinaj este încredinţată clerului diecezan. Actualul paroh este părintele Andreas Reinholz. În anul 2013 în cadrul unui proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, ansamblul Maria Radna, clasificat monument istoric de categoria A, a fost supus unei renovări complete, facilitând dezvoltarea regiunii şi turismului cultural în Regiunea Vest prin includerea acesteia în circuitul turistic.

La 2 august 2015 s-a oficiat inaugurarea ansamblului în prezenţa a oficialităţilor din viaţa politică şi spirituală din ţară şi din străinătate.

Biroul de presă al Eparhiei de Lugoj