În deschiderea festivităților, Dl. Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a prezentat expunerea de motive privind conferirea acestor titluri. A arătat că și la 1 Decembrie 1918 Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă prin Episcopii Iuliu Hossu și Episcopul Miron Cristea, au conlucrat la făurirea României Mari.

Laudatio pentru Episcopul Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu a fost prezentat de Dl. Mihele Bogdan Andrei, președinte AGRU Reșița. Au fost evidențiate activitățile pastoral-misionare cât și bogata activitate cu miza Națională pe care a intreprins-o la Lugoj, Episcopul Frențiu fiind unul din organizatorii Adunării Naționale din 3 noiembrie 1918. Aici ține o impresionantă cuvântare în care se pronunță pentru Unirea Banatului cu Romania, pentru întemeierea Consiliilor Naționale Române și a Batalionului Românesc. La 1 Decembrie 1918 participă la Marea Adunare de la Alba Iulia, ca delegat al Episcopiei de Lugoj, iar la 22 iulie 1919 întâmpină cu o însuflețitoare cuvântare Armata Română la intrarea în Lugoj. Înalt Preasfințitul Frențiu a fost vreme de 30 ani (1922-1952) Episcop al Eparhiei de Oradea.  Aici a reușit să construiască foarte multe biserici, să modernizeze Stațiunea Stâna de Vale, să construiască o nouă cale ferată. Datorită concursului financiar dat de Înalt Preasfinția Sa, a fost înființat Teatrul de Vest cu sediul în Oradea. A fost arestat la 28 octombrie 1948, noaptea în jurul orei 01:00, iar după un periplu în Mănăstirile Ortodoxe Dragoslavele și Căldărușani, ajunge în lagărul de exterminare din Sighet, unde moare la 11 iulie 1952. Dl. Mihele a încheiat alocuțiunea cu frumoasele cuvinte ale Papei Pius al XII lea: „Isus a avut 12 Apostoli, dintre care unul la trădat. Biserica Greco-Catolică din Romania a avut 12 Episcopi și nici unul nu a trădat”.

Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General al Episcopiei Romane Unite cu Roma, Greco- Catolică de Lugoj, a expus Laudatio pentru Prea Sfințitul Alexandru Mesian, prin care a evidențiat activitățile pastoral-misionare și ecumenice ale Preasfințitului. Frumoasele realizari în cei 54 de ani de preoție și 25 de ani ca episcop de Lugoj  au adus și aduc bogate roade spirituale atât Bisericii cât și întregii țări. După conferirea prezentului titlu, Preasfințitul Alexandru Mesian a adresat Ierarhilor, Administrației Județene, preoților, dar și tuturor invitaților un frumos cuvânt: „Momentul festiv de astăzi poate fi considerat ca o continuare a manifestărilor ocazionate de Centenarul Marii Uniri, aniversat la 1 Decembrie 2018 și de aceea consider că această deosebită distincție se cuvine să o dedic făuritorilor Marii Uniri de la Alba Iulia”. Cu acest prilej, Preasfinția Sa i-a dăruit D-lui Silviu Hurduzeu, Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Biblia de la Blaj, ediția jubiliară retipărită în anul 2000.

Prezent la festivitatea de decernare, Dl. Matei Lupu, Prefectul Județului Caraș-Severin i-a felicitat pe cei doi Ierarhi ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și Bisericii Ortodoxe Române.

Bunul Dumnezeu a revărsat binecuvântarea Sa în acest moment istoric din viața celor două Biserici. Bucuria și emoția s-au putut vedea pe chipurile Ierarhilor, dar și pe chipurile tuturor invitaților, care au trăit preț de câteva ore un Ecumenism autentic.
Festivitatea s-a încheiat cu rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat” și binecuvântarea Arhierească acordată de Preasfințitul Alexandru Mesian.

Acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Județului Caraș-Severin, Preasfințitului Alexandru Mesian și Episcopului Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu s-a votat în ședința de Consiliului Județean din data de 27 decembrie 2018 la propunerea Asociației Generale a Românilor Uniți, Greco-Catolici Reșița.

Mihele Bogdan Andrei
Președinte A.G.R.U. Reșița