Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj

PS Ioan la hramul Seminarului greco-catolic „Sfinții trei ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea

În fiecare an la data de 30 Ianuarie, Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Grigore de Nazianz sau Teologul şi Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului, consideraţi a fi cei mai mari învăţători şi păstori sufleteşti ai istoriei creştinătăţii şi modele de viaţă spirituală, sunt sărbătoriţi cu mare fast în lăcaşurile creştine din întreaga lume. Sub patronajul Sfinţilor Trei Ierarhi se află şi Seminarul Teologic Greco-Catolic  din Oradea, care în zilele de 29-30 Ianuarie și-a sărbătorit Hramul.

Ținând cont de măsurile de distanțare fizică impuse de autoritățile civile, participarea la oficiile liturgice ale Hramului a avut loc, de acestă dată, în mod restrâns, însă toate slujbele au fost transmise atât la Radio Maria și pe rețelele de socializare, cât și difuzate pe Maria TV.

Serbarea Hramului a debutat în data de 29 Ianuarie prin celebrarea Vecerniei Arhierești, oficiată de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, în Biserica „Sfântul Gheorghe” situată în incinta Seminarului, la finalul căreia Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de încurajare seminariștilor și a ținut să mulțumească formatorilor, profesorilor și colaboratorilor pentru implicarea și susținerea pe care o oferă comunității Seminarului. Vecernia Hramului a fost urmată de o agapă frățească, la care a participat un număr redus de persoane datorită pandemiei de Sars-CoV2.

Apogeul celebrării Hramului a fost marcat de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, celebrată în ziua de 30 ianuarie în Biserica Seminarului. Au participat atât Preasfinția Sa, Virgil Bercea cât și Preasfinția Sa, Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, alături de un sobor de preoți. Sfânta Liturghie a fost precedată de o procesiune solemnă, în cadrul căreia cei doi Ierarhi, diaconii și soborul de preoți, au pornit dinspre Capela Seminarului spre Biserica „Sfântul Gheorghe”.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Călin Ioan Bot a amintit despre importanța trăirii Sfintei Liturghii și despre frumusețea vocației la preoție. Sfânta Liturghie a fost animată de Corul Schola Cantorum,  dirijat de Maestrul Radu Mureșan. Împlinirea sufletească și bucuria tuturor a fost deplină, cu toate că a lipsit „apropierea”. Sărbătoarea Hramului s-a încheiat cu prânzul festiv care a avut loc în Aula Magna a Seminarului, la care a participat comunitatea restrânsă. Au fost momente de socializare, de împărtășire, de comuniune și bucurie fraternă.

Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături fizic, dar și celor care s-au unit cu noi în rugăciune prin intermediul Radio Maria, Maria TV și live-ul de pe pagina de Facebook a Seminarului. Mulțumim Episcopului nostru, Preasfinția Sa Virgil, pentru tot sprijinul și încrederea acordată; mulțumim în același timp și Preasfinției Sale Călin Ioan Bot, care este alături alături de comunitatea noastră atât fizic cât și sufletește, de fiecare dată când este posibil; mulțumim tuturor preoților, diaconilor și credincioșilor care au luat parte la bucuria noastră.

Acest patronaj al sfinților, reprezintă nu numai un ocrotitor și ajutător, o emblemă sau un simbol, ci, mai înainte de toate, un model vrednic de imitat, un prototip și un ideal către care trebuie să aspirăm. Sfinții Trei Ierarhi rămân pentru noi, seminariștii, chipuri desăvârșite ale adevăratului păstor de suflete spre care aspiră fiecare dintre noi.

Sursa AICI

Exit mobile version