1

Roma. Noi alfabete pentru Evanghelizare

Consiliul Pontifical pentru promovarea Noii Evanghelizări a organizat Întâlnirea responsabililor pentru Cateheză din cadrul Conferințelor episcopale din Europa, cu tema Cateheză și cateheți pentru Noua evanghelizare. Întâlnirea a avut loc, în perioada 16-18 septembrie 2021, în vechea sală a Sinodului din Vatican. La acest eveniment a participat Preasfinţitul Călin Ioan Bot, episcop auxiliar de Lugoj, care a transmis pentru Biroul de Presă al Eparhiei de Lugoj o relatare despre cele dezbătute.

În a doua zi a lucrărilor, vineri 17 septembrie, Preafericitul Părinte Papa Francisc a acordat o audiență participanților. În cadrul acesteia Suveranul Pontif i-a invitat pe cateheți să găsească noi ”alfabete” (limbaje) pentru a face cunoscută Evanghelia, să-i asculte pe oameni, să pună pasiune și creativitate în procesul de catehizare, să conștientizeze că este necesar ca tradiția catehezei să rămână o realitate vie, iar ei cateheții, să-și păstreze inima liberă în misiunea lor.

Dezbaterile din cadrul întâlnirii au subliniat câteva aspecte esențiale cu privire la catehizare și anume că primatul în acest proces îi revine Spiritului Sfânt iar finalitatea trebuie să conducă la întâlnirea lui Dumnezeu și la maturitatea creștină.

S-a vorbit despre articularea mesajului adaptat la limbajul și nevoia lumii în care trăim printr-o abordare umană apropiată față de cel catehizat, prin dialog, mărturie personală, curaj dar și smerenie.

Un accent însemnat s-a pus pe problematica actuală a tinerilor și anume nevoia acestora de valori, de apartenență la un grup, nevoia de stabilitate, de comuniune, în pofida prezenței atât de covârșitoare a canalelor de socializare pe internet.

Revine Bisericii, prin cateheți, rolul de a oferi, folosindu-se și de internet, sentimentul de apartenență și de compasiune, a oferi timp și cadru de ascultare, a promova relații de prietenie autentică, consistente și de durată. Toate acestea sunt nevoi acute atât în rândul tinerilor cât și al multor adulți.

O nouă întâlnire pe tema catehezei va avea loc în perioada 28-30 aprilie 2022.

Discursul integral al Papei Francisc, adresat participanților la această întâlnire, poate fi citit AICI.