1

Sărbătoarea Rusaliilor – Hramul Catedralei din Lugoj, 2022

În Duminica Sfintelor Rusalii, a Pogorârii Sfântului Spirit, Catedrala greco-catolică din Lugoj şi-a sărbătorit hramul. Încă de sâmbătă seara, programul de praznic a început cu Vecernia cântată de Surorile Baziliene.

În ziua sărbătorii, s-a celebrat prima Sfântă Liturghie la orele 09.00 anticipată de Utrenie, iar la orele 10.30, a început Sfânta Liturghie arhierească.

La Sfânta Liturghie de hram, alături de Preasfințiile lor Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, Pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj, Pr. Prot. On. Ioan Pop, parohul Catedralei din Lugoj, şi Pr. Narcis Ardelean, paroh la Șanovița. Ipodiaconi au fost: Cristian Neagoie, Silviu Cunzet şi Raimondo-Mario Rupp. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre a treia Persoană Dumnezeiască – Spiritul Sfânt. A prezentat semnificaţiile sărbătorii Rusaliilor şi a vorbit despre momentul Coborârii Spiritului Sfânt sub forma limbilor de foc, precum şi despre prima predică a Sfântului Apostol Petru. „Sfintele Rusalii” a spus Preasfinţitul Alexandru „este ziua de naştere a Bisericii lui Cristos, care – în ciuda tuturor persecuţiilor – a supravieţuit şi va rezista până la sfârşitul veacurilor, pentru că Spiritul Sfânt însoţeşte Biserica cu darurile Sale. Spiritul Sfânt este cel care conduce şi la ora actuală Biserica lui Cristos, Spiritul Sfânt este acela pe care îl primim şi noi la botez şi la mir şi de câte ori ne spovedim şi primim harurile de a ne curăța de păcate, de a primi Sfânta Împărtăşanie.

„«Iată Eu cu voi sunt până la sfârșitul veacurilor». Isus Cristos este prezent în lume prin Spiritul Sfânt. De 2000 de ani Biserica este singura instituție care funcționează, care lucrează şi are o Misiune supranaturală de mântuire a neamului omenesc. Lumea trece, dar Omul este născut pentru eternitate”, a spus Preasfinţia Sa.

„Spiritul Sfânt” a continuat PS Alexandru „a plutit peste ape conform Cărţii Genezei (Fac. 1, 2-3). Spiritul Sfânt a plutit deasupra casei din Nazaret, asupra Preacuratei Fecioare Maria, căci Isus Cristos «s-a întrupat de la Spiritul Sfânt şi din Maria Fecioară şi s-a făcut om». Sfântul Spirit îl luminează pe Sfântul Părinte Papa pe Episcopi în conducerea Bisericii, întemeiată de Isus Cristos.

Spiritul Sfânt pluteşte asupra Bisericii Române Unite: la anul 1700 românii din Transilvania s-au unit cu Biserica Romei, Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică Biserică. Pe parcursul istoriei, dar mai ales din anul 1948, an în care a început persecuţia Bisericii Noastre, Spiritul Sfânt a fost acela care a dat tărie celor 12 Episcopi greco-catolici să nu îşi lepede credinţa, să rămână consecvenţi în convingerile şi credinţa în Isus Cristos şi Biserica Sa. Spiritul Sfânt la 1989 a plutit din nou asupra poporului nostru când Biserica Română Unită şi-a recâştigat libertatea”.

„Doresc şi mă rog ca Spiritul lui Dumnezeu care s-a sălăşluit în sufletele Apostolilor să se aşeze în sufletul fiecăruri creştin, al fiecărui om, să mistuiască şi să ardă toată răutatea, toate patimile. Să-i mângâie pe cei ce suferă, pe cei neîndreptățiți şi pe cei în marginalizare. Să cerem de la Dumnezeu ca Spiritul Sfânt, Spiritul Adevărului, Vistierul Bunătăților şi Dătătorul de Viaţă să pătrundă în sufletele noastre ale tuturor – a spus în încheiere PS Alexandru.

Preasfinţitul Alexandru a mulţumit celor care au pregătit Catedrala pentru hram, Părintelui Paroh Ioan Pop, consilierilor de la Catedrală, Surorilor Baziliene, corului catedralei și credincioșilor care au contribuit la frumusețea sărbătorii.

După Sfânta Liturghie s-a pornit în procesiune, înconjurându-se Catedrala, urmând sfințirea spicelor de grâu și a ofrandelor aduse cu ocazia acestui praznic, care au fost frumos pregătite și aduse pe mesele așezate pe platoul din fața Catedralei. Fiecare credincios a primit câte un colăcel cu această ocazie și spice de grâu.

La orele 17.30 a avut loc „Rânduiala Vecerniei cu plecarea genunchilor”. Programul zilei de Rusalii s-a încheiat cu cea de-a treia Sfântă Liturghie de la orele 18.30.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.