1

Sfântă Liturghie şi meditaţie a PS Ioan în parohia Timişoara II

La biserica „Sf. Iosif” din Timişoara a avut loc, joi 24 noiembrie 2022, o întrunire cu Preasfinţitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj. Programul a început la ora 17 cu celebrarea Sfintei Liturghii, după care a urmat o meditaţie pe tema: ce răspund Sfintele Evanghelii la întrebarea: „De ce ai venit Isuse în lumea noastră?”

Începându-și prezentarea cu întrebarea: Cine a venit şi cu ce scop?, ierarhul a dorit să sublinieze faptul că Fiul Omului a venit din Cer ca trimis al Tatălui cu o misiune precisă, aceea de a-l mântui pe Om.

„Scopul venirii lui Isus este accesul nostru la Dumnezeu, la viața veșnică. Acesta nu poate avea loc decât prin iertarea păcatelor. Isus a venit să ne aducă pacea învierii Sale, pacea ultimă, a biruinței în lupta cu Răul. Mireasma aceste păci voiește Isus să ni-o dea”, a spus episcopul.

Preasfinţitul Ioan a scos în mod special în evidenţă faptul că la Mântuire ajungem parcurgând mai multe căi:

  • calea iertării: Calea iertării noastre este mila lui Dumnezeu: Maria „va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale”. (Matei 1,21).
  • calea iluminării: „Eu pentru aceasta m-am născut şi pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul meu”. (Ioan 18,37).
  • calea purificării: Foc am venit să arunc pe pământ … ” (Luca 12,49). Este focul Rusaliilor, al iubirii care dinamizează, transformă și ne face compatibili de o așa de mare Slavă, cea a Împărăției cerurilor.

După meditaţie, a existat un timp de dezbatere în care credincioşii au avut ocazia să adreseze întrebări ierarhului.

Raimondo-Mario Rupp

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.