Vizită a Preasfinţitului Ioan la Sânnicolau Mare. Pregătire spirituală pentru Postul Crăciunului

La invitaţia părintelui paroh dr. Sergiu Soica, Preasfinţitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj s-a aflat în mijlocul comunităţii greco-catolice din Sânnicolau Mare, în după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2022, unde a avut loc o seară spirituală la început de Post al Crăciunului.

La sosire, episcopul a fost întâmpinat în faţa bisericii parohiale de către părintele Dumitru Crişan, Protopop de Sânnicolau Mare şi paroh la Comloşu Mare, de părintele Gheorghe Berciu, paroh la Cenad şi de către părintele Gheorghe Traian Ardelean, paroh la Periam. Alături de clerul greco-catolic din Protopopiatul de Sânnicolau Mare au participat doi preoţi din partea parohiei Ortodoxe Române Sânicolau Mare, doi preoţi din parohia Romano-Catolică ,,Sfânta Terezia de Avila” şi un pastor de la Biserica Tabor, vizita primind astfel un caracter ecumenic.

Programul a început cu Rânduiala Vecerniei condusă de către părintele protopop Dumitru. A urmat un moment muzical susţinut de tânăra Vanesa Panea la orgă.

În continuare Preasfinţitul Ioan a ţinut credincioşilor un Cuvânt de învăţătură despre post cu referiri în mod particular la Postul Crăciunului.

Începându-și prezentarea cu originea şi necesitatea postului, ierarhul a făcut câteva sublinieri, pornind de la Cartea Facerii care ne revelează faptul că protopărinţii noştri au fost încercaţi, oarecum și în privința raportării lor la hrană (cf. Facere 2,16-17). „Așadar, pentru că omul nu s-a abținut când i s-a poruncit, va trebui să se abțină mai târziu și să postească.”

Episcopul a subliniat faptul că Postul este, întâi de toate, un sacrificiu, o jertfă şi un gest de recunoştinţă pe care omul îl oferă de bună voie lui Dumnezeu. Este o jertfă foarte personală la care participăm în mod fizic cu corpul nostru. De-asemenea postul este o asceză, un antrenament (askezis) pe care omul practicându-o, devine capabil să reziste tentaţiilor, mai ales celor de natură trupească.

Preasfinţitul a scos în evidenţă faptul că Postul devine mai ușor și are sens când îl asociem cu:

  • „Rugăciune și ajun”, adică a-i oferi un timp lui Dumnezeu în care primim lumină, sens și forță spirituală.
  • este important să fie asociat cu lectura Sfintei Scripturi care dă putere. „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci si cu cuvântul viu al lui Dumnezeu” (cf. Luca 4,4);
  • „cu fapte de milostenie”. Acestea leagă postul cu viața concretă, cu semenii; nu lasă ca postul să fie un antrenament autistic și steril.
  • Nu în ultimul rând postul este de dorit a fi asociat cu participarea la Sfintele taine, sacramente (spovedanie și împărtășanie), asociat cu practicarea iertării, a împlinirii datoriei stării, ș.a.

Un alt punct abordat de episcop a fost legat de Post ca rânduială disciplinară cu care Biserica îndrumă viaţa credincioşilor pe căile virtuţii şi ale adevăratei trăiri creştine. A prezentat câteva tipuri de post (aspru, comun şi uşor). Preasfinţitul a oferit câteva repere despre cum creştinul ar putea posti în contextul actual, făcând referiri la cine nu este obligat să postească, la practica în care unii credincioşi greco-catolici se abțin de la carne și preparate din carne în fiecare miercuri și vineri din tot timpul anului.

În ultima parte a meditaţiei, episcopul a prezentat şase elemente propuse de Papa Francisc cu privire la post[1].

  • păstrarea tăcerii;
  • a ne dezlipi de celular și a ne conecta la Evanghelie;
  • a regăsi fețele celor care sunt lângă noi;
  • a căuta frumusețea unei vieți mai simple;
  • un drum de caritate față de cel care este mai slab, abandonat;
  • să-l urmăm pe Isus în pustiu: cu El pustiurile noastre vor înflori.

„Privind la scopul Postului”, a spus episcopul, „cel mai important este spre ce ne îndreptăm, spre sărbătoare, spre Praznicul Nașterii Mântuitorului Isus; spre conectarea la cereasca bucurie de a-l găzdui pe Dumnezeu cel Preaînalt în lumea noastră”.

”Cheia postului” este următoarea: Postul creștin este practicat în cadrul unei relații cu o persoană vie, cu Dumnezeu cel viu. Postul este o chestiune de iubire. O inimă curată simte exigențele iubitului său, aici este cheia postului, aici poate avea loc cel mai fin reglaj și personalizare a postului și ajunului, desigur, nu fără consultarea îndrumătorului sufletesc.”

”Când postim în așteptarea praznicului Naşterii Domnului îl aşteptăm pe Dumnezeu să vină la masa noastră, în casa şi familia noastră.”

După meditaţia ierarhului, corul parohiei condus de d-na Adriana Matea a interpretat câteva pricesne. Credincioşii au avut ocazia să-i adreseze întrebări episcopului pe marginea temei.

După programul desfăşurat în biserică, clericii și credincioşii au vizitat noul muzeu al parohiei, recent amenajat în casa parohială. Copiii coordonaţi de d-na Romina Soica – soţia părintelui paroh, au pregătit câteva gustări de post pentru toată lumea care a luat parte la seara spirituală. Aici la casa parohială devenită neîncăpătoare, cei prezenți au avut ocazia să se cunoască mai îndeaproape și să-și împărtășească gândurile.

Raimondo-Mario Rupp

[1] în Audiența generală de miercuri 26 februarie 2020

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=QAr0DhZSi0Y?start=2189&feature=oembed&w=1200&h=900]