Vizită pastorală a Preasfințitului Alexandru în parohia Parţa. Prima împărtășanie solemnă

La invitaţia Părintelui paroh Ioan Dunca şi a consiliului parohial, Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Parţa, protopopiatul de Timişoara, în a doua zi de Rusalii, de sărbătoarea Preasfintei Treimi, la 13 iunie 2022. Motivele acestei vizite au fost: celebrarea Sfintei Liturghii şi Prima împărtăşanie solemnă a 35 de copii. Preasfințitul Alexandru a fost însoțit de către Monseniorul Angelo Pop, Vicar general al Episcopiei de Lugoj.

La sosirea în parohie, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Ioan Dunca, parohul locului, de către Părintele Mihai Răzvan Oprişa, protopop de Timişoara de către Dumitru Crişan, protopop de Sânnicolau Mare şi de preoţii din protopopiat. De-asemenea a mai fost întâmpinat de d-l Daniel Drăgan, primarul comunei Parţa.

Sfânta Liturghie arhierească a început la orele 10.00. Alături de Preasfinţitul Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, părintele Mihai Răzvan Oprişa, protopop de Timişoara, părintele Dumitru Crişan, protopop de Sânnicolau Mare și paroh la Comloşu-Mare şi Jimbolia, părintele Ioan Rad, paroh la Coşarii şi părintele Ioan Dunca, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de corişti ai corului de la Biserica „Sfânta Maria Regina Păcii” din Timişoara.

Înainte de Crez, cei 35 copii, împreună cu toţi credincioşii, au reînnoit făgăduințele de la Botez. În timpul cuminecării credincioşilor, copiii conduşi de Părintele paroh au cântat cântecul: „Rămâi cu noi Doamne!”

În Cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Alexandru a împărtăşit copiilor şi credincioşilor câteva gânduri legate de Sărbătoarea zilei, Preasfânta Treime dar şi despre importanţa primirii Trupului şi Sângelui Domnului nostru Isus Cristos.

Adresându-se în mod special copiilor care-l vor primi pe Isus în inimile lor, Preasfinţitul Alexandru le-a spus: „Bunul Dumnezeu, Preacurata Fecioară Maria şi îngerii privesc spre voi şi-L văd în sufletele voastre pe Isus Cristos. Pentru voi, dragi copii, este o zi foarte importantă”. Preasfinţia Sa, i-a îndemnat să nu-L piardă niciodată pe Isus din sufletele lor, să-L primească cât mai des și să participe în fiecare duminică la Sfânta Liturghie.

Preasfinţitul Alexandru a salutat prezenţa domnului primar Daniel Drăgan. I-a felicitat pe părintele paroh Ioan Dunca, pentru pregătirea catehetică a copiilor, pe cei 35 de copii care au făcut Prima împărtăşanie, pe părinţii şi bunicii lor şi pe toţi credincioșii.

După cuvântul de învăţătură al Preasfinţiei Sale, părintele paroh Ioan Dunca a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu, apoi Preasfinţitului Alexandru pentru efortul de a efectua această vizită; a mulţumit preoţilor concelebranţi, domnului primar şi celor care s-au ocupat de pregătirea copiilor la Prima Împărtăşanie şi tuturor participanţilor.

În semn de amintire al acestui deosebit moment, Preasfinţitul Alexandru le-a înmânat copiilor câte un rozar, o diplomă, „amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie” şi câte o carte de rugăciuni. S-au făcut fotografii de grup.

Bucuria evenimentului a continuat cu o agapă fraternă la care au fost invitaţi pe lângă Episcop, preoţii concelebranţi şi cor, toţi copiii care au primit Prima Împărtăşanie împreună cu părinţii lor.

Ipod. Raimondo-Mario Rupp

Video: Sebastian Puraci (vivomedia.ro)

Mai multe fotografii se găsesc AICI.