Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Uivar. Sfinţirea noii mese a altarului

În Duminica a XX-a după Rusalii, la 10 octombrie 2021, Preasfinţia Sa, Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în parohia Uivar, Protopopiatul de Sânnicolau Mare. Preasfinţia Sa a fost însoțit de către Monseniorul Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

Motivele principale ale vizitei au fost: celebrarea Sfintei Liturghii şi sfinţirea noii mese a altarului. Ultimele vizite ale Preasfinţitului Alexandru în această parohie au avut loc la 26 august 2018, cu ocazia sfinţirii noului lăcaş de cult şi la 19 martie 2019, cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii – „Sfântul Iosif”.

La sosirea în parohie, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Ioan Mircea Romocea, parohul locului, de către Părintele Dumitru Crişan, Protopop de Sânnicolau Mare şi de preoţii din protopopiat. Copiii au oferit oaspeţilor buchete de flori.

Ceremonia religioasă a început la orele 11.00 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa bisericii, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin stropirea zidurilor exterioare şi interioare cu apă sfinţită. Ceremonia a continuat cu sfinţirea noii mese a sfântului altar, în care s-au introdus sfintele moaşte ale Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, ale Fericitului Ignaţiu Kłopotowski[1] şi ale Fericitului Episcop martir, Ioan Bălan.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de către Preasfinţitul Alexandru. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Dumitru Crișan, Protopop de Sânnicolau Mare și paroh la Comloşu-Mare, pr. Traian Gheorghe Ardelean, paroh la Periam, pr. Ilie Tomioagă, paroh la Cărpiniş şi pr. Ioan Mircea Romocea, parohul locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de tânărul Constantin Ciocan şi de credincioşii parohiei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre evanghelia duminicii, a învierii fiului văduvei din Nain. „Isus, Dumnezeu”, a afirmat PS Alexandru, „prin acel atotputernic Să fie! a scos lumea la fiinţă, a creat întregul univers. Acum printr-un singur cuvânt Scoală-te! redă viaţă unui cadavru. Isus a mai înviat pe Lazăr din Betania şi pe fica lui Iair. Cea mai mare minune pe care Isus Cristos a săvârsit-o, este învierea Sa din morţi, care este temelia vieţii creştine.

Aşadar, nu moartea este ultima, ci învierea! Cristos, Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om. A luat asupra Sa păcatele lumii. Şi-a dat viaţa ca preţ al răscumpărării neamului omenesc. A trecut din moarte la viaţă şi prin Învierea Sa, la lumina învierii”.

Preasfinţitul Alexandru a amintit că în luna octombrie se comemorează mai multe evenimente:

  • În urmă cu 87 de ani, la 15 octombrie 1934 icoana Maicii Domnului de la Scăiuş a lăcrimat a doua oară.
  • La 28 octombrie 1948, episcopii greco-catolici din România au fost arestaţi.
  • Luna octombrie este luna Sfântului Rozariu.

În continuare Preasfinţitul Alexandru făcut o comparatie între fiul văduvei din Nain care a fost înviat de Isus Cristos şi învierea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. În urmă cu 73 de ani, la 28 octombrie 1948 o Sfântă Maică – Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică îşi conducea episcopatul spre cimitir, spre închisoare. Multă jale, multă suferinţă pe această cale! Pe drumul acesta al morţii, Isus a ieşit în întâmpinare şi se adresează acestei văduvite Mame, Biserica Greco-Catolică: „Nu plânge!” Apoi s-a apropiat de Fiul ei, Episcopatul, zicându-i: „Ţie îţi spun: Scoală-te!”, căci în anul 1989 a fost anul în care Isus Cristos a înviat episcopatul şi apoi l-a redat Mamei Sale, Bisericii Sale. Durerea s-a transformat în bucurie.

Preasfinţitul Alexandru a subliniat că jerfta celor care au suferit şi murit în închisori în faimă de martir în timpul regimului comunist, a fost recunoscută de Biserica Catolică. La 2 iunie 2019, Sfântul Părinte Papa Francisc a beatificat pe Câmpia Libertăţii din Blaj, şapte episcopi martiri greco-catolici români: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Cardinal Iuliu Hossu.

În continuare, Preasfinţitul Alexandru l-a felicitat pe Părintele paroh Ioan Mircea cu ocazia zilei de naştere. În mod special l-a felicitat şi cu ocazia aniversării a 25 de ani de preoţie, oferindu-i o diplomă de excelenţă, în semn de apreciere pentru constanta mărturisire a credinţei catolice şi a activităţii pastorale.

La această sărbătoare de la Uivar, au fost prezente două Surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului Lauretane de la Baia-Mare, care anul trecut au aniversat 100 de ani de la întemeierea congregaţiei în Polonia şi 25 de ani de când s-au stabilit şi în România la Baia-Mare. Preasfinţitul Alexandru le-a felicitat cu această ocazie şi le-a oferit volumul „Pictura catedralei din Lugoj” şi relicva „ex ossibus” a Fericitului Episcop martir Ioan Bălan.

Părintele paroh Ioan Mircea a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Preasfinţitului Alexandru pentru vizită şi pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo Pop, Vicar general, Părintelui Protopop Dumitru Crişan şi preoţilor participanţi. A mulţumit Surorilor Lauretane pentru sprijnul acordat faţă de această comunitate. A mulţumit oficialităților locale: d-lui viceprimar Vlad-Augustin Federiga, prezent la eveniment şi d-lui Gabriel Idvorianu fostul primar al comunei Uivar, şi respectiv, Consiliului Local. În mod special a mulţumit familiei d-lui Grigore Pop care a finanțat noua masă din marmură albă a Sfântului Altar. Nu în ultimul rând a mulţumit credincioşilor din parohie şi tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui moment solemn al vieţii parohiei.

* * *

Parohia Uivar. Scurtă istorie. În comuna Uivar nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia Greco-Catolică din localitatea Uivar a fost înfiinţată după anul 1989. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara în special a ES Sebastian Kräuter şi ulterior a ES Martin Roos, Sfânta Liturghie greco-catolică s-a celebrat în biserica romano-catolică. Timp de 20 de ani, cel care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea unită din Uivar în rit bizantin, a fost pr. prot. on. Mihai Vereş, capelan al Sfântului Părinte. Din motive de sănătate şi de vârstă, Părintele Mihai s-a pensionat şi a cerut retragerea din funcţia de paroh al comunităţii din Uivar. Preasfinţitul Alexandru a numit în toamna anului 2012 un nou lucrător în Via Domnului pentru această comunitate pe Părintele Ioan Mircea Romocea.

În anul 2014 au început lucrările de construcție a noii biserici greco-catolice. Terenul pe care s-a construit noua biserică a fost acordat gratuit de Primăria Uivar. În anul 2018 lucrările au fost finalizate iar biserica a fost sfinţită de Preasfinţitul Alexandru Mesian, la 26 august 2018.

Ridicarea unei noi biserici greco-catolice pentru credincioşii din Uivar, a fost posibilă cu sprijinul financiar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, al Asociației „Renovabis” din Germania, al Episcopiei Romano-Catolice de Mainz (Germania), al Asociației „L`Oeuvre d`Orient” din Paris, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Koln, Al Episcopiei de Munster, al Asociației „Kirche in Not”, al Primăriei Comunei Uivar (care a susținut realizarea iconostasului), și nu în ultimul rând al bunilor credincioși din Uivar. La toate acestea se adăugă şi contribuţia substanţială oferită de dl Grigore Pop împreună cu familia sa, pentru noua masă din marmură a Sfântului Altar.

În prezent se lucrează la edificarea casei parohiale.

Ipod. Raimondo-Mario Rupp

[1] A înfiinţat în anul 1920 în Polonia, Congregația Surorilor Maicii Domnului Lauretane. A încredințat Congregației apostolatul cuvântului tipărit ca o continuitate a activității vieții sale. De aceea carisma principală a Congregației constă în slujirea lui Isus – Cuvântul Întrupat – pe care îl transmit oamenilor prin presă și cărți religioase.

 

VIDEO: Cuvântul Preasfinţitului Alexandru Mesian

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7dDNVOosy-8?start=944&feature=oembed&w=1200&h=675]

Click AICI pentru mai multe fotografii.