1

Vizită pastorală a Preasfinţitului Ioan în parohia Bârzava

În Duminica a doua după Rusalii, la 26 iunie 2022, Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General, a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Bârzava, Protopopiatul de Arad.

Ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către Părintele Radu Vorindan, Protopop de Arad, de Părintele paroh Gabriel Ceauşu, parohul locului, de alți preoţii invitaţi, de d-l Gabriel Faur, Primarul Comunei Bârzava și de tineri îmbrăcaţi în porturi populare care i-au oferit flori, pâine şi sare.

La Sfânta Liturghie arhierească au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, pr. Gabriel Ceauşu, parohul locului, pr. Ioan Oltean Ardelean, paroh la Vladimirescu pr. Emanuel Cristian Micu, paroh la Juliţa, pr. Ioan Coman, paroh la Lipova.

În Cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Ioan a vorbit pe marginea lecturii Evangheliei Duminicii: chemarea primilor apostoli. Printre altele a scos în evidenţă cele trei funcţii ale Preoţiei: magisteriul, ministerul și jurisdicția; a învăța, a sfinți și a călăuzi (conduce). Astfel:

  1. Preotul învață, predică, vorbește în numele celui care îl trimite. El transmite un conținut sfânt, venit din cer și despre cer: „Cele ce le-am văzut la Tatăl vi le-am făcut cunoscute și vouă.” (Ioan 15, 15).
  2. Funcţia de a sfinți, adică de a promova întâlnirea dintre oameni și Dumnezeu și a-i „compatibiliza” cu El Cel misterios, a-i face prieteni ai Săi, „V-am numit pe voi prieteni” (Ioan 15, 15), prin sfintele Taine, mai ales prin botez, spovedanie, cuminecare.
  3. A călăuzi, judecând ce e bine și ce e rău, sfătuind, arătând care drum duce la lumină și viață și care duce la suferință și moarte. Un sfat înțelept la timp poate salva un suflet, o viață. Aceasta se face prin îndrumare spirituală, sufletească.

La final, Preasfinţitul Ioan a adresat mulţumiri domnului primar pentru susținerea acordată parohie şi părintelui paroh Gabriel Ceauşu pentru activitatea pastorală și administrativă iar părintele paroh Gabriel a mulțumit lui Dumnezeu, Preasfinţitului Ioan pentru vizită, preoţilor concelebranţi, domnului primar şi tuturor celor care s-au ocupat de pregătirea acestei vizite.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.

***

Noua biserică din Bârzava a fost construită în anul 1928. La 1 decembrie 1948, odată cu desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de către regimul ateo-comunist, această biserică a fost confiscată.

După anul 1989 când Biserica Greco-Catolică și-a primit libertatea, în această biserică au slujit : Pr. Chișbora Nistor, Pr. Farcaș Radu, Pr. Ardelean Oltean, Pr. Liț Damian, Pr. Cristian Micu, Pr. Petrovan Florin, iar în prezent slujește Pr. Ceauș Gabriel care păstorește și comunitatea din Belotinț.

Pr. Gabriel Ceauş, s-a născut la 17 august 1972 în Timişoara și fost hirotonit preot la 14 octombrie 2012.

Ultima vizită pastorală în această parohie a fost efectuată de Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj la 7 octombrie 2018.

A consemnat: Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.