1

Vizită pastorală a Preasfințitului Ioan în parohia „Sfântul Ilie Tezviteanul” Orăștie

În duminica a cincea după Rusalii, la 25 iulie, Preasfințitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfântul Ilie Tezviteanul” Orăștie, Jud. Hunedoara. Preasfințitul Ioan a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie în fața bisericii parohiale de către: Msg. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Episcopiei de Lugoj, pr. Silviu-Lucian Bindea, parohul bisericii, Protopop de Orăștie, și Consilier eparhial, de către preoți din protopopiatul de Orăștie și din alte parohii, și credincioși.

Programul religios a început la orele 10 cu Sfânta Liturghie arhierească pontificată de Preasfinţitul Ioan. Alături de Episcop au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, pr. Bindea Silviu-Lucian, pr. Bojcsuk Vasile, paroh de Peregu Mare, pr. dr. Codrea Viorel Gheorghe, paroh de Cugir. pr. Ioan Florin Stănculeț, paroh de Șibot, pr. Alexandru Gînța, paroh de Mărtinești, pr. Mircea Costa, paroh de Rapoltul Mare, pr. Borza Marius, paroh de Geoagiu, pr. Bursaș Horia, paroh de Simeria, pr. Ovidiu Pop, paroh de Reșița. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Bisericii „Sfântul Ilie Tezviteanul” Orăștie dirijat de prof. Liliana Cristea.

Au mai fost prezenți și reprezentanti ai Bisericii Evanghelice C.A. Orăștie, domnul preot Nik Fernolendt, Bisericii Reformate, domnul preot Șipoș Sobolci Atila, Bisericii Romano-Catolice, preot Șandor Cadar, reprezentanți ai autoritățiilor locale, domnul,ing. Ovidiu-Laurențiu Bălan, Primarul Municipiului Orăștie, domnul prof. Cristian Hendrea, Viceprimar, domnul ing. Suciu Nicolae Ilie, consilier local, apoi, Președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România domnul prof. Firczak Gheorghe, vicepreședintele Uniunii domnul ing. Gal Francisc, Președintele Forumului Democrat al Germanilor județul Caraș-Severin, domnul Erwin Țigla, credincioși din Orăștie și din parohiile protopopiatului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Ioan a vorbit despre importanța celebrării duminicale: „În fiecare duminică și sărbătoare ne este dat să ne luăm „porția” de lumină, de hrană sufletească și de bine sufletesc care să ne ajungă pentru o săptămână” a spus Preasfinția Sa. Apoi vorbind despre ocrotitorul bisericii, a scos în evidență personalitatea Sfântului Ilie Tezviteanul și râvna acestuia pentru Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii au urmat un set de cuvântări cu ocazia jubileului. Au vorbit; preotul reformat Șipoș Sobolci, Primarul Municipiului Orăștie ing. Ovidiu-Laurențiu Bălan, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor, prof. Firczak Gheorghe, președintele Forumului Democrat al germanilor Caraș-Severin domnul Erwin Țigla, care a oferit protopopului Bindea medalia Jubiliară „Reșița, 250 ani de industrie”, amintind că protopopul Silviu-Lucian Bindea se numără printre cele 100 de personalități ale Reșiței, locul de naștere al părintelui.

Preasfințitul Ioan a mulțumit pr. Silviu-Lucian Bindea pentru activitatea pastorală din această parohie și l-a felicitat împreună cu doamna preoteasă Iuliana Bindea cu ocazia jubileului de 25 de ani de preoție și de căsătorie. De asemenea pr. Silviu-Lucian Bindea a mulțumit Preasfințitului Alexandru pentru hirotonire și încrederea acordată de-a lungul celor 25 ani de slujire, preoților profesori și profesorilor pentru formare, părinților și familiei pentru susținere, și – nu în ultimul rând – Preasfințitului Ioan pentru prezență, Vicarului general Msg. Angelo Pop și colegilor preoți, autorităților locale și credincioșii prezenți pentru ajutor.

A urmat în fața bisericii un moment folcloric susținut de doi interpreți cunoscuți și iubiți ai muzicii populare orăștiene, domnul Eugen Pistol și Viorel Bunea, susținuți de tehnica domnului Adrian Borza. Cei prezenți au primit câte un pachet de merinde oferit de credincioșii parohiei.

Sursa: vedeţi aici.