1

Vizită pastorală a Preasfinţitului Ioan în parohia Şibot. Sărbătorirea hramului „Buna Vestire”

În Duminica a treia din Post, (a Sfintei Cruci), Preasfinţia Sa, Călin Ioan Bot. Episcop auxiliar de Lugoj, s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Buna Vestire” Şibot – Protopopiatul de Orăştie, cu ocazia sărbătoririi hramului acestei parohii. Preasfinţia Sa a fost însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj. La eveniment a fost prezent şi Dl Zaharie Nicolae Iosif viceprimarul comunei Şibot.

La sosire, Preasfinţitul Ioan a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către Pr. Silviu Bindea, Protopop de Orăştie, Pr. Dr. Viorel Gheorghe Codrea, paroh de Cugir şi pr. Marius Borza, paroh la Geoagiu.

Momentul principal al sărbătorii hramului a fost celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti la care, alături de Preasfinţia Sa Ioan, au concelebrat preoţii menţionaţi mai sus. Răspunsurile liturgice au fost oferite de cântăreții bisericești ai parohiei.

La sărbătoare alături de comunitatea din Şibot au participat şi credincioşi din localităţile Orăştie, Cugir şi Sărăcsău.

În Cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Ioan a vorbit pe marginea lecturii Apostolului şi Evangheliei Duminicii a treia din post, cea a Sfintei Cruci.

Preasfinţia Sa, le-a reamintit credincioşilor că Sfânta Cruce a devenit un simbol creştin de biruinţă asupra răului. Un simbol care ne spune că răul a fost biruit prin jertfa lui Isus. Din punct de vedere spiritual, Crucea este asumarea acelor greutăţi în viaţa noastră a fiecăruia dintre noi, acelor greutăţi care nu pot fi evitate şi care se interpun binelui.

Preasfinţitul Ioan i-a îndemnat pe credincioşi să nu privească Crucea ca pe un scop în sine. A precizat că motivul pentru care iubim Crucea, nu este durerea şi suferinţa pe care ne-o provoacă ci iubim Crucea pentru că este calea care ne conduce spre lumină, pace, odihnă.

Despre lepădarea de sine, Preasfinţitul Ioan a precizat că Isus ne îndeamnă să ne lepădăm de sinele relativist, sinele mofturos şi sinele pofticios de păcat.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânăra Grațiela Blaga, studentă la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj a interpretat câteva pricesne.

La final, Preasfinţitul Ioan a adresat câteva mulţumiri: d-lui viceprimar prezent, preoţilor care au păstorit această parohie de la reînfiinţarea ei după 1990; a mulţumit părintelui protopop Silviu pentru osteneala în plus de a administra şi această parohie pe lângă cea de la Orăştie, a mulţumit preoţilor concelebranţi, şi credincioşilor pentru susţinere. Nu în ultimul rând a mulţumit bunului Dumnezeu şi a transmis salutul şi binecuvântările Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

În continuare, părintele protopop Silviu a mulţumit în mod particular preoţilor care au păstorit această parohie de-a lungul celor 18 ani menţionându-i astfel pe pr. dr. Viorel Codrea care s-a ocupat de deschiderea acestei parohii apoi de pr. Ioan Stănculeţ care a păstorit o lungă perioadă de timp această parohie.

„Vă rugăm să transmiteţi salutul nostru şi dragostea noastră Preasfinţiei Sale, Episcop Alexandru!” s-a adresat în încheiere părintele Silviu, Preasfinţitului Ioan.

Părintele Silviu i-a oferit Preasfinţitului Ioan şi tinerei soliste Grațiela Blaga câte o icoană cu hramul parohiei Şibot – Bunavestire.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă în faţa bisericii oferită de credincioşii parohiei.

Ipod. Raimondo-Mario Rupp

Album foto AICI