1

Vizită pastorală a PS Alexandru Mesian şi a PS Călin Ioan Bot în parohia Timişoara III. Aniversare a 16 ani de Adoraţie Euharistică perpetuă

La biserica „Sfânta Maria Regina Păcii” din Timișoara a avut loc joi, 15 septembrie 2022, festivitatea aniversării a 16 ani de la inaugurarea programului de adorație euharistică perpetuă. Biserica „Sfânta Maria Regina Păcii” este una din cele peste 2000 de locuri din lume în care Isus Cristos Euharisticul este adorat zi şi noapte în Sfânta Euharistie, în mod organizat.

Comunitatea adoratorilor timișoreni a avut bucuria de a-i avea în mijlocul lor pe Preasfințiile Lor: Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj şi Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj.

Cei doi ierarhi au fost întâmpinaţi în faţa bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către părintele Ioan Chişărău, parohul locului şi de către părintele Valentin Danciu, paroh la Dragşina.

La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de cei doi episcopi, au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj; pr. Valentin Danciu – Dragşina; ierom. Isaac Vela, Mănăstirea „Preasfânta Treime” Giroc; dr. pr. Alexandru Mihai Dragoș – Timişoara I; pr. Ovidiu Telescu – Timişoara III şi pr. Ioan Chişărău, parohul locului. La Sfânta Liturghie a participat și pr. Simon Ciubotariu, din Dieceza Romano-Catolică de Timișoara.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Regina Pacis”.

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de Preasfinţitul Alexandru care a vorbit despre semnificaţia şi importanţa Adoraţiei Euharistice precum şi despre Maica Domnului Îndurerată.

Preasfinţia Sa a subliniat faptul că proiectul de Adoraţie Euharistică perpetuă a început în această parohie cu doi ani înainte de sfinţirea noii biserici, astfel atât adoratorii cât şi lumea au făcut un efort în condiţiile în care lăcaşul de cult era în construcţie. „Pentru oraşul Timişoara, pentru Biserica Greco-Catolică pentru Biserica Catolică pentru România, pentru lumea întreagă este o binecuvântare a lui Dumnezeu ca lumea să se roage” a spus PS Alexandru.

În continuare Preasfinţia Sa, a vorbit credincioşilor de Congresele euharistice internaţionale ţinute în Biserica Catolică de-a lungul vremii: manifestări unde se adună – din 4 în 4 ani –  episcopi şi credincioși din toată lumea. A amintit de al 52-lea Congres care s-a ţinut la Budapesta în septembrie 2021. A amintit de congresele la care a participat: Guadalajara, Quebec, Roma, unde lumea se roagă la Isus Cristos, prezent între noi sub forma sacramentală a Sfintei Euharistii. „Iată eu cu voi sunt în toate zilele până la sfârşitul lumii”.

Preasfinţitul Alexandru a adus mulțumiri Bunului Dumnezeu, în numele și împreună cu credincioșii, pentru marele har și semn de îndurare primit de orașul Timișoara prin intermediul programului de Adorație Euharistică Perpetuă.

Referindu-se la Maica Domnului, PS Alexandru a scos în evidenţă faptul că Maica Domnului îl adoră neîncetat pe Isus: „Unde este Cristos este şi Maica Domnului care îl adoră pe Fiul ei ca Dumnezeu”, a spus Preasfinţitul Alexandru.

PS Alexandru a mulţumit părintelui Ioan Chişărău care poartă titlul pontifical de: „Capelan de onoare al Sfântului Părinte”; a mulţumit preoţilor concelebranţi şi credincioşilor adoratori care au reuşit să menţină în mod constant atâţia ani, chiar şi în vremea restricţiilor Pandemiei de Covid-19, posibilitatea de a-l adora pe Isus continuu în Preasfântul Sacrament. I-a îndemnat să nu întrerupă această devoţiune specială şi să continue mulţi ani spre mărirea lui Dumnezeu şi spre binele nostru.

Programul serii a continuat cu Adoraţie Euharistică şi s-a încheiat cu Paraclisul Maicii Domnului.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.