1

Vizită pastorală la Doman a preasfințitului Alexandru Mesian

De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, la 20 iulie 2019, Preasfințitul Alexandru Mesian a făcut o vizită pastorală în Parohia Doman, Protopopiatul Resita, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii.

Excelenta Sa a fost întâmpinat cu pâine, sare și flori de tinerii Parohiei și cu Sfânta Cruce de Rvs. Pr. Nicolae Tutaș, Protopop de Reșița și Administrator Parohial al Parohiei Doman.

Sfânta Liturghie Arhiereasca a fost celebrata în altarul amenajat în aer liber și înfrumusețat de credincioșii parohiei.

La Masa Sfântului Altar, alături de Preasfinția Sa au concelebrat Rvs. Pr. Nicolae Tutaș, Rvs. Pr. Viorel Costinar, paroh la Tarnova, Ipodiacon Raimondo Mario Rupp și Ipodiacon Cristi Neagoe.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Alexandru a vorbit credincioșilor prezenți despre viața și activitatea Sfântului  Ilie Tesviteanul, profet al Vechiului Testament.

De asemenea, Excelența Sa a amintit despre momentul istoric al vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj, la 2 iunie 2019, când întreaga biserică a asistat la Beatificarea celor 7 Episcopi Martiri.

Imediat după celebrarea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Mihele Patrick Andrei.

A urmat sfințirea grotei ridicată de Fam. Crăciun Andrei și a statuii Preacuratei Fecioare Maria dăruită  de Fam. Mihele Bogdan Andrei și Daniela, ca recunoștință pentru aniversarea Jubileului de Argint – 25 ani de la numirea Preasfințitului Alexandru Mesian ca Episcop.

Întreaga comunitate, adunata în jurul Arhiereului s-a consfințit la Inima Neprihănita a Preacuratei Fecioare Maria.

După acest moment Preasfinția Sa a oficiat Rânduiala Panehidei pentru Rvs. Pr. Aurel Silviu Bendariu, ctitorul bisericii, care a trecut la Domnul în 1 mai a. c.

În încheierea sărbătorii, Președintele AGRU Reșița a adus felicitări Preasfințitului Alexandru pentru aniversarea a 25 ani de la numirea ca Episcop. Cu acest prilej, în numele Asociației Generale a Romanilor Uniți, Greco Catolici Reșița a fost oferit un potir și o patena, dar și o Diplomă de Excelență pentru bogata activitate pastorală în slujba lui Dumnezeu și a Neamului Românesc, un Potir și o Patena.

Excelenta Sa a mulțumit bunului Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria și tuturor celor prezenți pentru toate harurile, revărsate cu îmbelșugare în cei 25 ani de episcopat. Au fost aduse mulțumiri tuturor acelora care au contribuit la organizarea sărbătorii hramului și nu în ultimul rând au fost aduse felicitări pruncului nou botezat, căruia Preasfinția Sa  îi dorește ca binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse cu îmbelșugare pe parcursul întregii vieți, dăruindu-i sănătate și multe împliniri.

Sărbătoarea s-a încheiat cu miruirea credincioșilor, împărțirea anaforei și a iconițelor cu cei 7 Fericiți Episcopi.

Toți cei prezenți au fost invitați la agapa fraternă pregătită de gazde.

***

Ultima vizită pastorală  a Preasfințitului Alexandru Mesian în Parohia Doman  a avut la la 20 iulie 2016.

 Biserica de la Doman împreună cu anexele sale precum și terenul aferent  a fost proprietatea familiei pr. Bendariu Aurel Silviu și Bendariu Eugenia Domnica, fiind donate Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj.

Sfinţirea complexului de la Doman a avut loc la 27 iulie 2013. În masa altarului au fost aşezate moaşte ale Sfintei Suzana, fecioară și martiră.

Mihele Bogdan Andrei
Președinte AGRU Reșița