Episcopia Greco-Catolică de Lugoj în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj şi Muzeul de Istorie Lugoj vă invită – marţi, 7 iunie de la ora 18.00 – la expoziţia foto-documentară “Un nume, o familie, un oraş: Nicolae Brînzeu şi Lugojul”.
Vernisajul expoziţiei va avea loc în clădirea Centrului Pastoral Eparhial “Sfântul Vasile cel Mare” (fosta preparandie greco-catolică de fete), Str. Episcop Dr. Ioan Bălan, Nr. 4.
Nicolae Brânzeu a fost preot greco-catolic, deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, deținut politic, autor de memorii. A fost tatăl academicianului medic Pius Brânzeu.
S-a născut la 17 august 1883 în Vulcan, judeţul Hunedoara, a studiat la liceul din Orăştie, pentru a continua apoi la universităţile din Budapesta şi Viena, unde a absolvit teologia şi şi-a luat doctoratul în 1908. Revine ca preot capelan în Petroşani în 1908, funcţionează apoi ca preot paroh în Vulcan între 1910-1917 şi ca protopop în Comloşu Mare între 1917-1920.
În anul 1920, merge la Lugoj ca redactor la ziarul „Drapelul” şi protopop consistorial, devenind apoi canonic consilier eparhial al Episcopiei Lugojului în 1921 şi funcţionând ca prepozit capitular din 1937 până în 1947, anul pensionării sale.
În 12 mai 1932 începe să consemneze evenimentele mai importante din viaţa sa, după ce se declară un prelat lipsit de importanţă, dar totuşi implicat în viaţa bisericii: „Iată-mă în sfârşit hotărât să-mi scriu şi eu însemnările zilnice! Bine era dacă o începeam mai demult, nu acum la aproape 50 de ani!
După 11 ani de la numirea sa ca Prepozit Capitular, în 28 octombrie 1948, Nicolae Brînzeu a fost arestat împreună cu Episcopul Ioan Bălan, dus la Securitate, apoi de acolo, împreună cu canonicul de Lugoj Iosif Vezoc, Vicarul Foraneu din Timişoara Iuliu Raţiu şi preotul Ladislau Teglaşiu, tot din Timişoara, au fost transportaţi la Bucureşti. De aici a fost dus la mănăstirile Neamţ şi Căldăruşani, apoi a fost închis la penitenciarul din Sighet şi a fost cu domiciliul forţat la Călăraşi, Orăştie şi Lugoj.
Din acest moment de „scrierea memoriilor” acestui preot se ocupă Securitatea din România prin „Dosarul individual privind pe Nicolae Brînzeu”, până în anul în care Nicolae Brînzeu a părăsit această lume, mergând la Domnul.