Iubiți frați întru preoție,
Iubiți credincioși greco-catolici, romano-catolici, ortodocși sau de altă confesiune,
Iubiți pelerini care a-ți venit la această noapte de veghe la Timișoara din diferite orașe ale României sau din străinătate,
Iubiți ascultători ai postului de Radio Maria,
Iată-ne din nou împreună pentru a petrece un timp sfânt cu Isus Cristos și cu Maica Domnului, aici la Timișoara, să petrecem împreună această noapte binecuvântată de Dumnezeu în rugăciune, în meditație și în adorație.
Dumneavoastră a-ți făcut un mare efort, o mare jertfă pentru acest eveniment. Bunul Dumnezeu să recompenseze jertfa voastră.
Pentru foarte mulți dintre dumneavoastră nu se poate vorbi numai de o noapte de rugăciune ci și de încă două zile de rugăciune pe timpul călătoriei în autocare sau mașini. Grupurile noastre de pelerini recită și în timpul călătoriei sfântul rozar, paraclisul Maicii Domnului, cântece religioase etc.
De ce a-ți venit aici la Timișoara, la Biserica închinată Maicii Domnului Regina Păcii și a unității?
Răspunsul la această întrebare ni-l poate da istoria celor 11 ani de când această biserică a fost inaugurată, mai exact la 25 mai 2008. La sfințirea acestei biserici au participat nunțiul apostolic din România ES Francisco Javier Lozano, PS Martin Ross, PS Alexandru Mesian și IPS Nicolae Corneanu arhiepiscop și mitropolit al Banatului, foarte mulți preoți, credincioși de toate confesiunile: greco-catolici, romano-catolici, ortodocși, neo-protestanți etc.
În această biserică de peste 10 ani se face adorație euharistică continuă, zi și noapte.
Construcția acestei biserici este complexă prin faptul că are demisol cu anumite anexe și respectiv etaj; este amplasată într-un cadru pitoresc în acest parc, care are o deschidere largă. În această biserică pe lângă programul obișnuit s-au ținut de multe ori nopți de veghe, nopți de rugăciune, de meditație. Părintele paroh al acestei biserici, Ioan Chișărău, capelan de onoare al Sfântului Părinte Papa Francisc, se îngrijește mereu să aducă ceva nou în viața bisericii.
De multe ori considerăm că doar în anumite locuri în putem întâlni pe Mântuitorul însă Isus este prezent în orice loc unde se celebrează Sfânta Euharistie și îl primi în sufletul nostru. Totuși în anumite locuri unde suntem mai mulți și unde evlavia către Dumnezeu este mai mare ne simțim și noi mai atrași de cele spirituale: ”unde sunt doi sau trei adunați în numele meu, acolo sunt eu”.
Iată mirele vine, ieșiți înaintea lui! (Mt.25:6)
Iubiți credincioși,
În sfânta evanghelie de astăzi, Isus Cristos ne prezintă pilda celor 10 fecioare ce așteaptă venirea mirelui. Prin această pildă Isus Cristos vrea să ne învețe că trebuie să veghem neîncetat și să fim mereu pregătiți pentru a doua venire a sa. Parabola este luată din obiceiurile de nuntă ale evreilor. La evrei nunta se făcea seara când venea mirele și își lua mireasa, ducându-o acasă cu alai. Fetele care o întovărășau pe mireasă aveau candele.
Pe lângă înțelesul principal de mai sus, parabola mai are și un înțeles tainic, mistic. Mirele este Cristos; Biserica este mireasa; fecioarele sunt creștinii care trebuie să meargă întru întâmpinarea lui Cristos cu candela credinței, întreținută de untdelemnul dragostei și aprinsă de faptele bune pentru a lua parte la ospățul veșnic, fericit din cer! Drept aceea vegheați … Adică să fim pregătiți pentru o moarte bună, având harul lui Dumnezeu cu noi, săvârșind fapte bune, cu credință vie și dragoste înflăcărată.
Cu câtă grijă ne spune și ne îndeamnă Isus în repetate rânduri să fim gata în fiecare ceas, să avem o moarte bună! Și aceasta pentru că ne iubește și dorește să ne mântuim cu toții.
Întorcându-ne la meditația noastră, parabola celor 10 fecioare, observăm că pe lângă cele cinci fecioare înțelepte mai există și alte cinci fecioare neînțelepte care au rămas fără untdelemn în candelele lor. În această situație se gasesc mulți creștini care cunosc Sfintele Scripturi însă nu mai veghează. Intervine un timp de probă în care credința ne este pusă la încercare, dar atunci când se aude strigarea: Iată mirele! Ieșiți-i în întâmpinare! ca și fecioarele nechibzuite, mulți creștini nu sunt gata, nu sunt destul de pregătiți.
Asemenea fecioarelor înțelepte îi putem asemăna ” pe cei șapte fericiți episcopi martiri greco-catolici”, care au fost găsiți de încercările vremii prin care a trecut biserica cu candelele credinței aprinse. În ziua de 2 iunie 2019 însuși Papa Francisc îi v-a proclama oficial pe acești episcopi martiri, fericiți, în mica Romă, centrul spiritual al greco-catolicismului român, orașul Blaj.
Iubiți credincioși,
Uurmând exemplul fecioarelor înțelepte, și noi trebuie să răspândim lumină în întuneric lumii acesteia. Domnul Isus Cristos spunea ucenicilor săi: ” voi sunteți lumina lumii … așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor ca ei să vadă faptele voastre bune și să preamărească pe Tatăl vostru care este în ceruri” (Mt.5:14-16).
Aceasta este lucrarea pe care profetul Isaia o descrie atunci când spune: ”împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe cei fără adăpost, dacă vezi un om gol acoperă-l și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și vindecarea ta va încolți repede; neprihănirea ta îți va merge înainte și gloria Domnului te va însoți” (Isaia 58:7-8).
Pe cât posibil, chiar zilnic să menținem candela aprinsă prin participarea la Sfânta Liturghie, spovadă și împărtășanie. Adevărații creștini sunt cei care au credință și dragoste statornică pentru Dumnezeu în orice situație a vieții lor, chiar și în momente de criză și încercare. Rezerva de ulei a fecioarelor înțelepte, a credincioșilor pregătiți să se întâlnească cu Domnul, este tocmai viața de neprihănire, de sfințenie și de lucrare pentru Dumnezeu. Faptele bune ce au rămas scrise înaintea lui Dumnezeu în ceruri, au și numele scrise în cartea vieții.
Iubiți credincioși,
Ne mai despart doar câteva zile până la întâlnirea multora dintre noi, cei prezenți aici la noaptea de veghe de la Timișoara, cu Sfântul Părinte Papa Francisc, capul vizibil al Bisericii lui Cristos. Această vizită reprezintă pentru noi un semn al providenței. Consider că jertfa celor 40 de ani ai persecuției Bisericii Române Unite nu a foat zadarnică. În fruntea acestor jertfe și persecuții stau mărturie cei șapte episcopi greco-catolici martirizați. Acești episcopi martiri care vor fi beatificați sunt:
- Vasile Aftenie, ucis la ministerul de interne din București;
- Ioan Suciu, mort în închisoarea din Sighet;
- Tit Liviu Chinezu, mort în închisoarea din Sighet;
- Valeriu Traian Frențiu, mort în închisoarea din Sighet;
- Ioan Bălan, mort în detenție la Ciorogârla;
- Alexandru Rusu, mort la închisoarea din Gherla;
- Iuliu Hosu, mort în detenție la Căldărușani.
Toți aceștia și alte milioane și milioane de creștini, fără nici un compromis l-au mărturisit pe Cristos mort și au crezut în învierea sa. Pe toți aceștia îi putem numi purtători înțelepți de candele aprinse ale Spiritului Sfânt.
Aducem mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru constanta mărturisire în Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, și pentru noii episcopi martiri ai Bisericii Române cu Roma Greco-Catolice.
Vă dorim în continuare să petreceți această noapte de veghe obținând multe haruri spirituale pentru dumneavoastră, familiile dumneavoastră cât și pentru toți cei pe care îi purtați în inimi! Un gând bun și o binecuvântare de la Dumnezeu pentru toți cei care se unesc cu noi prin postul de Radio Maria!
Cristos a înviat!
†Alexandru MESIAN
Episcop de Lugoj