Text: Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara
Fotografii: Enikő Sipos şi Raimondo-Mario Rupp
Video: Gerda Chişărău (www.darulvietii.ro)
Marșul pentru Viață 2022 a fost organizat la Timișoara sâmbătă, 26 martie a.c., începând cu ora 11.30, în Parcul „Carmen Sylva” de către mai multe culte religioase și organizații creștine, alături de Asociația „Darul Vieții”. Este cea de-a 12-a ediție în România a acestui eveniment și reprezintă punctul culminant al Lunii pentru Viață. (…)
Prin ediția de anul acesta ne-am propus că toți cei care vor vedea, vor interacționa și vor participa la marș să înțeleagă mult mai bine atât mesajul lui, cât și scopul acțiunilor pro-viață în general: conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și a nevoii de a sprijini femeile în criză de sarcină, pentru ca acestea să-și poată naște copiii. Este despre egalitatea de șanse a femeilor însărcinate aflate în diferite situații dificile și a copiilor nenăscuți ai acestora. În acest sens am construit o identitate vizuală unitară la nivel național prin care să putem comunica mult mai clar și bine mesajul cauzei pe care o susținem”, se poate citi în comunicatul celei de a 12-a ediții naționale a „Marșului pentru Viață”, publicat în luna februarie a.c. de către organizatorii acestui eveniment.
Evenimentul a început cu o Sfântă Liturghie celebrată în biserica greco-catolică Sfânta Maria Regina Păcii de către Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj. Au concelebrat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop Romano-Catolic de Timișoara, Mons. Johann Dirschl, Vicar general al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, părintele Ioan Chişărău, paroh Sfânta Maria regina Păcii, pr. Ovidiu Telescu – parohia Timişoara III, pr. Valentin Danciu, paroh la Dragşina şi pr. Simon Ciubotaru, paroh romano-catolic de Timișoara VII Freidorf. Ipodiacon a fost Raimondo-Mario Rupp. În cuvântul său de salut, pr. Ioan Chișărău, le-a mulțumit celor doi Episcopi prezenți pentru celebrare și întărire. În cadrul Sfintei Liturghii, în omilia sa, Preasfinţitul Călin Ioan Bot a împărtășit trei gânduri cu cei prezenți: viața este o taină și este un dar, cuvântul „viață” este cuprins în numele lui Dumnezeu și viața umană este sacră. „Viața este o taină fiindcă este greu de definit. Sau poate imposibil. O putem admira, o iubim, o deplângem, dat rămâne o taină. Dumnezeu este inițiatorul, este autorul vieții în toate formele și dimensiunile ei. Viața umană este sfântă întrucât vine de la Dumnezeu într-un mod cu totul special: numai omul este plăsmuit de mâinile lui Dumnezeu și numai omului Dumnezeu îi transmite suflul vieții, adică ceva din sine, întrucât este creat după chipul său.”
După Sfânta Liturghie în fața bisericii au urmat discursurile reprezentanților diferitelor confesiuni religioase. Primul invitat în fața microfonului a fost Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan de Timișoara, care a spus: „Noi am fost creați pentru iubire. Doar ființa umană poate să iubească în mod conștient, în mod voit. Iubirea și recunoștința ne-au condus și pe noi aici. Iubirea și recunoștința pentru viața noastră și pentru viața fiecărui frate și soră. Și iubirea ne conduce și pentru acele ființe care în viitor se vor naște, să aibă parte de viață.” În cuvântarea sa, Preasfinţitul Călin Ioan Bot și-a exprimat bucuria că la acest eveniment participă împreună mai multe culte religioase pentru a susține și a promova valorile creștine: „Putem să ne manifestăm în consens și în unitate, romano-catolici, greco-catolici, ortodocși, neoprotestanți și toți oamenii de bine și să promovăm hotărât viața. Din momentul fecundării există deja o persoană umană. Chiar dacă nu are un chip, dar are suflet.”
Continurea articolului AICI.
Album foto AICI.