La invitația Maicii Éliane Poirot O.C.D și cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinţitul Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj a participat în zilele de 13 și 14 septembrie a.c. la Hramul Schitului Înălțarea Sfintei Crucii de la Stânceni, respectiv la Vecernia și Utrenia Sărbătorii, la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, precum și la întâlnirea Fraternității Sfântul Ilie.
De pe site-ul mănăstirii aflăm că schitul de la Stânceni a luat fiinţă în anul 1994. „Răspunzând invitației mitropolitului greco-catolic din România, Î.P.S. Lucian Cardinal Mureşan, mănăstirea Sfântul Ilie, Carmelul din Saint Rémy (Franța), a pus bazele unui schit, într-o vale din Carpaţi, la Stânceni, la 14 septembrie 1994, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Schitul este consacrat Sfintei Cruci, care îi uneşte pe toţi creştinii în aşteptarea Învierii. La marginea unui sat unde locuiesc ortodocşi, catolici şi protestanţi, schitul este un loc de rugăciune pentru Unitate.”
„Având convingerea că Carmelul, care s-a născut în Muntele Carmel (Israel), poate fi o punte între Orient și Occident, călugărițele au adoptat ritul bizantin, prin celebrarea liturgiei bizantine, studiul Părinților Bisericii, tradiția icoanelor; carmelitele încearcă să trăiască harisma Bisericii neîmpărțite.”
În anul 2020 Schitul de la Stânceni a primit rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major.
Schitul Înălțarea Sfintei Cruci primește viață de la neobosita dăruire – în mod particular – a doi oameni: Maica Éliane Poirot O.C.D., stareța și inima acestuia, precum și de la Părintele Arhimandrit Dr. Cornel Dârle, Rectorul Sanctuarului Arhiepiscopal. Dânșii sunt sprijiniți în activitățile pe care le organizează la mănăstire de un grup persoane ce constituie Fraternitatea Sf. Ilie.
La Dumnezeiasca Liturghie a hramului au concelebrat alături de Preasfinția Sa, părintele Arhimandrit Cornel Dârle, părintele Protopop Adrian Lung precum și alți patru preoți greco-catolici din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.
Este de remarcat ce bogăție constituie catolicitatea Bisericii și cum devine posibil ca un vechi ordin Carmelitan să adopte un alt rit și să prindă rădăcini într-o biserică de o altă tradiție.
Prezența rugătoare la Schit, consacrarea vieții și jertfa de fiecare zi a călugărilor este cel mai prețios lucru. Astfel de oaze de spiritualitate țin în echilibru lumea.
Caracteristica fundamentală a Schitului este ecumenismul teologic și al rugăciunii. Aici se organizează constant Colocvii și Simpozioane interconfesionale, internaționale, tot aici fiind editată revista Mikhtav.
„Am revenit îmbogățit și înnoit sufletește de la acest hram, de la întâlnirea cu Dumnezeu în rugăciune și de la întâlnirea cu oamenii iubitori de Dumnezeu. Recomand vizitarea și poposirea în această oază de pace, în acest loc de spiritualitate și colț de rai pe pământ” ne-a declarat Preasfinţitul Ioan.
Raimondo-Mario Rupp
Biroul de Presă al Episcopiei de Lugoj
Mai multe fotografii se găsesc AICI.