Credincioşi greco-catolici de pe întreg cuprinsul Eparhiei de Lugoj şi dar și din Eparhia de Oradea Mare (Parohia Sântandrei) s-au reunit în acest an la 1 octombrie 2022, cu prilejul pelerinajului de toamnă la sanctuarul Marian „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuş.
Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuş este organizat pentru a comemora semnul miraculos al lăcrimării icoanei Sfintei Fecioare Maria, care a avut loc în anul 1934, la 30 septembrie şi respectiv 15 octombrie.
La sosire, Preasfinţitul Ioan a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie de Părintele Iulian Ilie Hasciar, parohul locului și cu Sfânta Cruce de către Preaonoratul Părinte Nicolae Tutaș, Protopopul Reșiței.
Programul a debutat la orele 9 cu rugăciunea Sfântului Rozar. A urmat Sfânta Liturghie Arhierească de la orele 10, celebrată de Preasfinţitul Ioan, Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj.
Alături de Preasfinția Sa au concelebrat: Pr. Iulian Hașciar, parohul locului, Pr. Nicolae Tutaș, Protopop de Reșița, Pr. Viorel Costinar, paroh la Târnova, Pr. Alin Glosik, paroh la Visag, Pr. Robert Trubianski, paroh la Păru, Pr. Ovidiu Neiconi, paroh la Ohaba Forgaci, Pr. Ioan Grad, paroh la Darova, Pr. Olariu Cristian, paroh la Balinț, Pr. Marius Crișan, paroh la Chereluș și Pr. Avram Romulus, paroh la Sânandrei(judeţul Bihor).
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Ioan a propus spre reflecţie pelerinilor, tema lacrimilor, fiind specificul acestei parohii, al acestui sanctuar.
„Există lacrimi care nu pot fi plânse. De ce plânge creștinul? Își plânge propriile păcate pentru a le ispăși. Biserica vorbește despre darul lacrimilor. Acestea sunt un dar al lui Dumnezeu!
Isus a lăcrimat … Isus la mormântul lui Lazăr din Betania a lăcrimat. Isus nu a plâns de neputință, fiindcă știa ce avea să facă. Atunci de ce a plâns Isus? Isus a participat în acest mod la drama oamenilor care plâng … plâng despărțiți de oamenii dragi. A participat la plânsul omenirii. Plângând, Isus s-a cuminecat cu suferința noastră.
Putem să ne unim propriile lacrimi cu lacrimile Maicii Sfinte. Aceasta ne mângâie și ne dă putere și dă totodată valoare propriilor noastre lacrimi”, spunea Preasfințitul Ioan în cuvântul de învățătură.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ioan a oficiat Ectenia morților pentru odihna sufletului Părintelui Remus Dobra, paroh la Dumbrăvița, jud. Timiș, trecut la Domnul în data de 27 septembrie 2022, a cărui slujbă de înmormântare s-a celebrat în această zi.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Ioan a salutat, atât din partea Preasfinţiei Sale, cât şi din partea Preasfinţitului Alexandru, oficialităţile locale, reprezentate de d-na Adriana Elena Sărăor, primarul comunei Fârliug de care aparţine satul Scăiuș.
Părintele Paroh Iulian a mulţumit Preasfinţitului Ioan pentru bucuria de a fi în mijlocul pelerinilor. A mulţumit, corului, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor veniţi din Lugoj, Reșița, Doman, Chereluș, Sânandrei, Visag, Târnova, Bocșa, Darova, Balinț, Fârliug.
În fața icoanei Maicii Sfinte de la Scăiuș, Preasfințitul Ioan, înconjurat de preoții slujitori, dar și de inimile tuturor credincioșilor prezenți a rostit Rugăciunea de Consfințire la Inima Neprihănită a Mariei.
Sărbătoarea s-a încheiat cu distribuirea Anaforei și agapa fraternă, la care au fost invitați să participe toți credincioșii.
Mihele Bogdan Andrei, președinte AGRU Reșița
Mai multe fotografii se găsesc AICI.